NACIONALNI PARKOVI CG

Iz Javne ustanove Nacionalni parkovi Crne Gore reagovali su na optuzbe Koalicije za odrzivi razvoj (KOR), da je stanje u nacionalnim parkovima katastrofalno i da za to odgovornost treba da snosi direktor Elvir Klica, isticuci da su takve izjave KOR-a neutemeljene i tendenciozne.

“Podsjeticemo javnost na neke od indikatora ‘katastrofalnog stanja u parkovima’, kao sto su povecanje broja evidentiranih posjetilaca ili naplacenih ulaznica od preko 70 odsto, dvostruko povecanje broja procesuiranih prijava za nelegalan izlov ribe, lov, nelegalnu gradnju, skoro potpuna obustava sjece sume koja je u drzavnom vlasnistvu. Sa zadovoljstvom mozemo da saopstimo da preduzece biljezi najbolje poslovne rezultate od svog nastanka, da su obaveze preduzeca dvostruko umanjene u posljednje dvije godine, a da se u sistem zastite i unapredenje turisticke infrastrukture ulaze vise nego ikad”, navodi se u reagovanju NPCG.

Kako se dodaje, nakon niza netacnih, tendencioznih i neargumentovanih objava“dobronamjerno formirane grupe”, te samo njima poznatih motiva napada, pozivaju predstavnike KOR-a da umjesto performansa izadu sa konkretnim prijedlozima, i da zajedno pokusaju da rijese probleme koji jos postoje u nekim od parkova, ili da iznesu konkretna “nepocinstva” za koja optuzuju Upravu.

“Prije svega ih pozivamo da preispitaju motive nekih ljudi koji se nalaze u njihovim redovima, da utvrde ima li medu njima onih koji se bave krivolovom, onih koji su nelegalno gradili objekte u zonama NP, organizovano sjekli i devastirali sume, nelegalno dovodili turiste. Razumijemo da nas rad na suzbijanju nezakonitog ponasanja predstavlja prijetnju po licne i poslovne interese pojedinaca koji se kriju iza ‘dobronamjerno formirane grupe’, ali im porucujemo da ce JPNPCG nastaviti da se bori protiv svih nelegalnih aktivnosti i devastacije u NP i koristi sve Zakonom propisane mehanizme da takvim aktivnostima pojedinaca stane na kraj”, porucili su iz Nacionalnih parkova.

Ocekuju, da i u narednim danima umjesto argumenata slusaju serije izmisljenih nepocinstava propracene navodnim dokazima.

“Zato pozivamo ovu ‘grupu’ da sva saznanja podijeli sa nadleznim drzavnim institucijama, a mi cemo takode, obavijestiti javnost i institucije o prirodi ove grupe koja se izmisljotinama, a koristeci ‘dokaze’ bori protiv ‘nepocinstava’ JPNPCG, a izgleda i Vlade Crne Gore. JPNPCG se nije, niti ce se ikada suprotstaviti takvim ‘zlonamjernim projektima’, vec ce nastaviti da bude kooperativan partner kako Vladi Crne Gore, tako i svakom ko ima dobre namjere i zeli da doprinese boljem zivotu stanovnistva koje zivi u predjelu parka. Jer zastite nema bez suzivota covjeka i prirode, a suzivota nema bez zadovoljnog covjeka”, istice se u JPNPCG.

Kako su porucili, ovoj grupi savjetuju da ne brinu o Durmitorcima vec da smisle argumente i objasne zasto su se ‘samoorganizovali’ u akciji unistavanja svih projekata koji vode razvoju, a u koje su ulozeni napori za realizaciju kako od legitimno izabrane lokalne vlasti tako i od Vlade Crne Gore.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.