URA I CIVIS

Gradanski pokret URA i NVO CIVIS podnijeli su krivicnu prijavu protiv bivseg gradonacelnika Podgorice Miomira Mugose, navodeci kako je nekadasnji prvi covjek grada ostetio budzet grada za najmanje 70 miliona eura.

Izvrsni direktor Gradanskog pokreta URA Zoran Mikic kazao je da su prijavu podnijeli zbog osnovane sumnje da je Mugosa protivpravnim iskoriscavanjem svog sluzbenog polozaja i prekoracenjem granica ovlascenja drzavi Crnoj Gori i Glavnom gradu pricinio materijalnu stetu u iznosu od najmanje 4.535.000 eura.

Mikic kaze kako smatraju da je Mugosa izvrsio krivicno djelo “Zloupotreba sluzbenog polozaja” iz clana 416 Krivicnog zakonika Crne Gore.

“U prilogu tuzbe imamo presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom je utvrdeno da je Miomir Mugosa nezakonito stopirao gradnju Trznog centra kompaniji KIPS na Starom aerodromu. Ovo je najmanji iznos koji ce platiti svi gradani Crne Gore, ako imamo u vidu da je kompanija KIPS najavila zalbu Velikom vijecu suda u Strazburu, a da se protiv Mugose vode i drugi postupci pred domacim sudovima”, istakao je Mikic.

On je podsjetio i na ostale Mugosine afere poput KAP-a, Bazara, Carina, raznih sporova i incidentnih situacija.

“Za period od 2015. do 2019. godine, dakle za poslednjih pet godina, za otplatu dugova iz prethodnog perioda Glavni grad je izdvojio 26,5 miliona eura. Zabrinjavajuce je da je najveci dio ovog iznosa otisao na placanje sudskih sporova iz pitanja radnih odnosa kao i sporova u postupku eksproprijacije zemljista iz perioda kad je Glavnim gradom upravljao Miomir Mugosa. Sjecamo se nezakonitog smanjivanja plate zaposlenima i izmjena ugovora o radu zbog cega je veliki broj zaposlenih tuzio Glavni grad. Ako saberemo sve ove iznose iz raznih afera dolazimo do podatka da su drzava Crna Gora i Glavni grad zbog bahatog, drskog i nezakonitog inacenja podgorickog serifa izgubili najmanje 70 miliona eura, a taj iznos je vjerovatno i veci”, kazao je Mikic.

Pojasnjava da je 70 miliona “jednogodisnji budzet Glavnog grada ili iznos za koji smo mogli izgraditi i opremiti jedan novi klinicki centar, izgraditi vise od 30 skola ili vrtica, platiti jednogodisnju ratu za auto put, obezbijediti besplatne udzbenike za sve ucenike osnovnih skola u Crnoj Gori za narednih 20 godina ili izgraditi najmanje 1 500 stanova za mlade bracne parove”.

On je pozvao nadleznog tuzioca da donese naredbu o sprovodenju istrage i da u istraznom postupku prikupi i druge neophodne podatke i dokaze koji bi morali rezultirati podzianjem otpuznice protiv prijavljenog.

Generalni sekreatar CIVIS-a Zoran Miljanic kazao je da su oni ocekivali da ce tuzilastvo odrzati pres povodom ovog slucaja jer je to njihov posao, ali je dodao da njihova reakcija moze uslijediti jedino kada je rijec o opozicionarima ili slobodnim gradanima.

“Ovako tuzilastvo do dana danasnjeg cuti, a mi ga pozivamo sa ovoga mjestada ae oglasi i da pokrene procesuiranje svih odgovornih u ovom krivicnom djelu, jer smatramo da ovdje nije odgovaran samo Miomir Mugosa. Tri stepena u pravosudu su radila na ovom predmetu i donijete su tri presude i na kraju je jedinu valjanu i pravno vazecu presudu donio Strazbur”, kazao je Miljanic.

On je pozvao Glavni grad i gradonacelnika da objavi spisak dobitnika stanova po povlascenim uslovima u vrijeme kad je Miomir Mugosa bio gradonacelnik.

“Osnovano sumnjamo da se medu dobitnicima tih stanova nalaze i neki od sudija koji su presudivali u nekim od postupaka protiv Mugose”, saopstio je Miljanic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.