BOGDANOVIC NA SKUPSTINI UNESKO-A

Ministar kulture Aleksandar Bogdanovic na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu, istakao je posvecenost Crne Gore temeljnim principima organizacije i zahvalio na saradnji ostvarenoj u ovom multilateralnom okviru.

Bogdanovic je u izlaganju pozvao na dalje jacanje saradnje i koordinacije medu clanicama organizacije, ali i sa drugim medunarodnim organizacijama.

Posebno je izdvojio potrebu koordinacije na projektima posvecenim jacanju vladavine prava, te ostvarivanja mjerljivih rezultata na planu slobode medija, suzbijanja nelegalnog krijumcarenja kulturnih dobara.

Ministar je podsjetio da se ove godine obiljezavaju cetiri decenije od razornog zemljotresa u Crnoj Gori – naglasivsi pritom ulogu koju je UNESCO imao u procesu podrske i sanacije posljedica.

“Ove godine, sa velikom tugom sjecamo se razornog zemljotresa koji je prije 40 godina pogodio crnogorsko primorje. Tom prilikom stradala je 101 osoba, brojne porodice su privremeno iseljene, a nemjerljive stete pricinjene su na kulturnom nasljedu. No, ipak, taj nemili dogadaj ne izaziva samo negativna osjecanja, vec podsjeca i na dirljive momente solidarnosti, pomoci i empatije, kao i pomoc UNESCO. Razorni zemljotres je skrenuo paznju svjetske javnosti na Prirodno i kulturno-istorijsko podrucje Kotora, koje je tada i upisano na UNESCO listu”, rekao je on.

Bogdanovic je istakao kako globalna solidarnost i danas mora biti kljuc u borbi sa posljedicama sukoba i siromastva, posebno naglasavajuci podrsku i ulogu UNESCO u adresiranju globalnih izazova.

“Vjerujem da solidarnost kakvu je Crna Gora osjetila prije 40 godina, danas treba da bude primijenjena u slucaju nekih drugih drzava, ciji su narodi suoceni sa iseljavanjem, izbjeglistvom, siromastvom i izuzetno teskim uslovima zivota. Zelim da podsjetim kako je ugrozena svjetska i nacionalna materijalna i nematerijalna bastina, te apelujem na UNESCO da, kao dio sistema Ujedinjenih nacija, zajednickim snagama stvaramo uslove za saniranje tih posljedica – ako ih vec ne mozemo preduprijediti. Vjerujem da ce reforma Organizacije, koja je u toku, biti i povratak na sustinu i zajednicke, izvorne vrijednosti, iz kojih je i nastao UNESCO i koje nas vise od 70 godina ujedinjuju u standardima i programima. Zato zelim iskazati i posebno zadovoljstvo sto danas kao bitan mehanizam saradnje imamo i Agendu 2030 za odrzivi razvoj, kojom su jasno prepoznate sve oblasti i pitanja iz sfere obrazovanja, nauke i kulture”, zakljucio je on.

Ministar Bogdanovic sjutra ce nastaviti ucesce na Generalnoj konferenciji UNESCO i to u okviru radnog sastanka ministara kulture.

Uz ministra Bogdanovica, rad Generalne konferencije UNESCO, na kojoj ucestvuje preko 140 ministara i visokih predastavnika drzava clanica, prati stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji, ciji su clanovi stalni predstavnik – ambasador Ivan Ivanisevic i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.