HONGKONG

Desetine hongkonskih demonstranata koje je policija opsjela u kampusu Univerziteta, uspjele su da danas pobjegnu posto je pao mrak, dok Peking prijeti da ce “rijesiti politicku krizu” na toj svojoj autonomnoj teritoriji na jugu.

Pod opasdom policije koja je opkolila Politehnicki univerzitet, bastion petomjesecnog protesta, demonstranti su preko mosta sisli na ulicu odakle su ih odvezli njihovi saradnici na motociklima.

Policija prijeti da ce upotrebiti “bojevu municiju” protiv “smrtonosnog oruzja” radikalnih demonstranata koji su na policajce bacali cigle i “molotovljeve koktele”.

Zasad se ne zna koliko je demonstranata ostalo u kampusu.

Nemiri u toj bivsoj britanskoj koloniji presli su prosle nedjelje u mnogo radikalniju i nasilniju fazu, sto je dovelo do zatvaranja skola.

Izvrsna vlast Hong Konga koja djeluje u skladu s Pekingom, odbila je da prihvati zahtjeve demonstranata: opste biracko pravo u mega-gradu od 7,5 miliona ljudi i istragu policijskog nasilja.

Kina je vise puta upozoravala da nece tolerisati nepostovanje vlasti, a sve je veca zabrinutost zbog mogucnosti direktne intervencije kineskih snaga za okoncanje krize.

Kineski vojnici, koji su u Hong Kongu od 1997. godine, kada je pekinska vlast preuzela taj grad i okolinu, proslog vikenda su izasli iz kasarni, i to samo da bi uklanjali barikade demonstranata. Izuzetno rijetka pojava vojnika na ulicama, mada u civilnoj odjeci, podstakla je hipotezu da predstoji vojna intervencija.

Ambasador Kine u Velikoj Britaniji podstakao je danas tu opciju rekavsi da “Vlada Hong Konga cini sve sto je moguce da povrati kontrolu nad situacijom, “ali ako ona sasvim izmakne kontroli, centralna vlast sigurno nece mirno sjedjeti, imamo i odlucnost i moc da okoncamo nemire”.

Policija je danas uhapsila desetine demonstranata kod kampusa, a neke i tukla.

“Osim izlaska i predaje, ne vidim drugu opciju za njih”, rekao je nekoliko sati prije danasnjeg spektakularnog bjekstva demonstranata Sek Hau-jip, policijski komandant.

Policija je stanje u kampusu nazvala “neredom” sto je naziv krivicnog djela kaznjivog s 10 godina zatvora.

Protest se proslog ponedjeljka prosirio Hong Kongom po novoj strategiji pod nazivom “Cvjetajte svuda” koja se sastoji od mnostva blokada, sukoba, vandalizma – kako bi se do maksimuma razvukle snage policije.

Rezultat je pet dana skoro potpune blokade javnog prevoza, a skole ni danas nijesu otvorene.

Novu fazu je obiljezilo pogorsanje nasilja na obje strane, sto pokazuju i slike policajca u nedjelju ranjenog strijelom koju je ispalio demonstrant kod sada opsjednutog kampusa.

Policija je saopstila da je danas kod kampusa ispalila tri metka, rekavsi da niko nije ranjen i da je sluzbeno oruzje bilo upotrijebljeno u izolovanim slucajevima, bez namjere da se neko ubije.

Grupama demonstranata koji su na nju bacali cigle i “molotovljeve koktele”, policija je odgovorila suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima.

Jedna 19-godisnja djevojka koja krije ime, za AFP je govorila o ocajanju demonstranata opkoljenih u kampusu: “Neki placu, neki su gnijevni (…) jer nema izlaza, jer vise nije moguce napustiti kampus”, rekla je ona.

Nekoliko stotina metara od univerziteta, policija je ispalila suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su i tamo podigli barikade, iza leda policijske opsade kampusa.

Uprkos svemu, demonstranti u Hongkongu namjeravaju da nastave blokade kako bi “zadavili ekonomiju” jednog od glavnih finansijskih centara planete, koji je vec u recesiji.

U simbolicnoj pobjedi za demonstrante, Vrhovni sud je danas presudio da je neustavna odluka vlade da gradanima zabrani nosenje maski preko lica.

Predsjednik Kine Si Dinping je prosle nedjelje uputio svoje dosad najjasnije upozorenje, rekavsi da sukob u Honkongu ugrozava “Princip jedna zemlja-dva sistema”, koji je omogucio da Velika Britanija 1997. Hongkong preda Kini.

Portparol Ministra odbrane Kine, Vu Cian rekao je danas da je “okoncanje nasilja i vracanje reda najhitniji zadatak u Hong Kongu”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Protiv neke politike ili partije poštenije se boriti spolja"
  on 24/02/2024 at 19:54

  Protiv neke politike ili političkog subjekta poštenije se boriti spolja nego iznutra, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković.

 • Ibrahimović: Šaljemo nedvosmislenu podršku Ukrajini
  on 24/02/2024 at 19:49

  Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović poslao je danas nedvosmislenu podršku ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

 • Gorčević: Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu
  on 24/02/2024 at 19:43

  Crna Gora stoji čvrsto uz Ukrajinu i njen narod, držeći se dosljedno principa usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.