VRIJEDNA 90 MILIONA

Vjetroelektrana Mozura, druga po velicini u Crnoj Gori, pocela je da radi. Ministarka ekonomije Dragica Sekulic i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Dzo Mici pustili su popodne u rad vjetroelektranu Mozura snage 46 MW i vrijednosti 90 miliona eura i ocijenili da ovaj cin predstavlja dokaz dobre saradnje dviju drzava i nagovjestava jos tjesnju saradnju.

“Cinjenica da je, vecinski drzavna energetska kompanija, iz zemlje clanice evropske unije, prepoznala potencijal projekta, ujedno ocjenjujuci Crnu Goru kao atraktivnu i pouzdanu investicionu destonaciju, najbolja su potvrda ambijenta koji smo kreirali. Kada tradicionalno oprezni investitori dodu u Crnu Goru, druga promocija skoro da nije ni potrebna. Slicnost po velicini nasih ekonomija, otvorenost za strana ulaganja i partnerstva, najbolji su garant da ovaj projekat moze doprinijeti i potrebnom transferu znanja i iskustava”, rekla je Sekulic na svecanosti.

Njen malteski kolega je rekao da je Vlada Malte, prije pet godina, prepoznala energetski sektor kao jedan od kljucnih stubova ekonomije i ocijenio da je prvi uspjesan projekat drzavne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da moze predstavljati primjer za druge clanice EU.

,,Izgradnja ovog megaprojekta trajala je tri godine. Projekat se proteze na 8,5 km novoizgradenih puteva. Izazovi izgradnje i pustanja u pogon 23 vjetrogeneratora bili su brojni, ali uspjeli smo da ih savladamo. Ovaj projekat nas je spojio, priblizio je nase zemlje koje su slicne i u broju stanovnika i po rastu BDP-a tj nastojanju vlada Malte i Crne Gore da budu uspjesne”, rekao je Mici.

Oboje ministara istakli su poseban znacaj cinjenice da je rijec o zelenoj odnosno tzv. cistoj energiji. Crnogorska ministarka je rekla da je Mozura potvrda da je dalji razvoj u pravcu zelene energije moguc i zapravo najizgledniji.

,,U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrdjuje da je sposobna da svu svoju potrosnju zadovlji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene baste, vjetroelektrana Mozura nam uliva dodatni optimizam. Za crnogorsku energetiku i ekonomiju uopste, posebno je vazno da je, poslije visegodisnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku zavrsen ukljucenjem malteske Enemalte”, rekla je ministarka ekonomije Crne Gore.

Sekulic je pozeljela investitorima uspjesan rad i dobar vjetar.

,,I molim vas da nam dobro cuvate i odrzavate ove 23 vjetroelektrane, koje cete po isteku perioda zakupa predati u trajno vlasnistvo crnogorskom narodu”, rekla je Sekulic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • FOTO: Pogledajte plate po programu Evropa sad 2
  on 18/07/2024 at 14:11

  Svi zaposleni u Crnoj Gori, njih oko 300 hiljada, kroz program Evropa sad 2 imaće uvećane zarade, saopštio je premijer Milojko Spajić.

 • Kockarska politika koja vrijeđa zdrav ekonomski razum
  on 18/07/2024 at 13:06

  Iz Socijaldemokrata Crne Gore ističu da su predstavljene mjere u okviru program "Evropa sad 2" bez uporišta u ekonomskoj praksi i logici i da vrijeđaju zdrav razum. Naglašavaju i da njime nijesu ispunjena obećanja data u predizbornoj kampanji.

 • Milović: Pokrenuta spirala potpunog uništenja crnogorske ekonomije
  on 18/07/2024 at 12:38

  Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Milović, kazao je da je pokrenuta spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije.

 • "Formirati tim i vidjeti kome treba subvencionisanje putarine"
  on 18/07/2024 at 12:24

  Izvršni direktor kompanije Monteput d.o.o. Milan Ljiljanić pozvao je da Opština Bar, zajedno sa MZ Crmnica, delegira predstavnike koji bi mogli dati doprinos pronalaženju održivog rješenja na zahtjeve mještana za oslobađanje od plaćanja putarine kroz tunel Sozina. Namjera je, kako navodi, da zajedno prepoznaju kategorije stanovništva sa toga područja, koji imaju potrebu za subvencionisanjem putarine.

 • Prosječna zarada 1.000 eura od oktobra, Fond PIO neće biti ukinut
  on 18/07/2024 at 12:15

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstavili su program "Evropa sad 2". Premijer Milojko Spajić kazao je na pres konferenciji da će prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 - 60 eura.

 • Napadač na Trampa bio sumnjiv Tajnoj službi, ali su ga „izgubili“ u masi
  on 18/07/2024 at 11:25

  Tajna služba je atentatora na Donalda Trampa označila kao "sumnjivog" samo sat vremena prije nego što je pucnjava počela, ali ga je izgubila u gomili, rekli su zvaničnici bezbjednosnih snaga na saslušanju u Kongresu.

 • SMATSA 13. jula opslužila rekordan broj letova iznad Crne Gore i Srbije
  on 18/07/2024 at 10:57

  Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u subotu 13. jula opslužila je 4.095 letova u vazdušnom prostoru iznad Srbije i Crne Gore, što predstavlja najveći broj letova ostvaren u jednom danu, od kada se pružaju usluge letjenja na ovim prostorima. Rekordan broj letova zabilježen je tokom prethodna dva vikenda, obavještavaju u Ministarstvu saobraćaja.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.