NE NA RUKOVODECIM POZICIJAMA

U proteklih sest godina ostvaren je napredak u pogledu uvodenja rodne ravnopravnosti u sektor bezbjednosti, ali to nije slucaj na svim pozicijama i po svim linijama rada, saopsteno je na zavrsnoj konferenciji i panel diskusiji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Direktorica CEDEM-a, Milena Besic, kazala je da je u okviru projekta ,,Inicijativa za osnazivanje zena: edukacijom za rodnu ravnopravnost” objavljena komparativna analiza ,,Zastupljenost zena u sektoru bezbjednosti: kljucna dostignuca i prepreke”, koja, kako je pojasnila, sadrzi preporuke za povecanje zastupljenosti zena na pozicijama na visokom nivou u sektoru bezbjednosti.

,,Ova analiza pokazuje da je u periodu od 2013-2019. godine ostvaren napredak u pogledu uvodenja rodne ravnopravnosti u sektor bezbjednosti. Medutim, iako uporedna analiza pokazuje porast zastupljenosti zena u gotovo svim institucijama sektora bezbjednosti, sa druge strane, to nije slucaj na svim pozicijama i po svim linijama rada”, navela je Besic.

Ona je istakla da je najveci procenat zena i dalje angazovan na poslovima civilnih lica u vojnoj sluzbi i drzavnih sluzbenica na nizem i srednjem nivou.

,,Zene se i dalje suocavaju sa izazovima u pogledu pristupa komandnim i rukovodecim mjestima, te operativni i policijskim poslovima, prije svega zbog teskoca u pogledu uskladivanja profesionalnog i privatnog zivota”, rekla je Besic.

Ona je kazala da je CEDEM sproveo istrazivanje o socio-ekonomskom polozaju zena zrtava nasilja, ocjenjujuci da je Crna Gora prepoznala problem nasilja i da se sa njim suocava i obracunava svakodnevno, kroz rad svojih institucija.

,,Medutim, i pored toga sto postoji sistem za borbu protiv nasilja i sto se svaka institucija i svim zaposleni u njoj trude da svoj posao obave valjano i do kraja, cini se da jos mnogo toga treba uraditi kako bi se u ovoj, teskoj borbi pobijedilo. Baveci se iskljucivo djelom koje je nasilnik izvrsio, drzava nepravedno nasilnika stavlja u centar paznje, dok samu zrtvu ostavlja po strani, bez prijeko potrebne podrske i zastite, barem tokom onog vremena do isticanja presude, a vrlo cesto i kasnije, jer su kazne preblage i ne postizu cilj”, istakla je Besic.

Ona smatra da je neophodno sto prije ustanoviti kompletan sistem podrske zrtvama nasilja, oformiti krizni centar i prihvatilista, raditi na medusobnom povezivanju i saradnji svih institucija, koje ucestvuju u borbi protiv nasilja ali i na prevenciji, edukaciji i specijalizaciji.

Besic je kazala da su u okviru projekta odrzane cetiri javne tribine o rodno zasnovanom nasilju – u Podgorici, Mojkovcu, Kolasinu i Bijelom Polju, kao i da je organizovana skola Rod i bezbjednost u trajanju od jednog mjeseca.

Koordinatorka za rodnu ravnopravnost u Upravi policije, Biljana Dulovic, rekla je na prvoj sesiji ,,Ucesce zena u sektoru bezbjednosti” da je u toj instituciji zaposleno 11 odsto zena.

,,Zasto nas u sektoru bezbjednosti, mislim na vojsku i policiju, ima tako malo? Pretpostavljam da su razlozi stereotipi i predrasude, odnosno shvatanja da su to poslovi za koje je potrebna izuzetna fizicka snaga, koja je kod zene manja nego kod muskarca”, navela je Dulovic.

Ona je kazala da zena na rukovodnim pozicijama gotovo da nema, ocjenjujuci da ukoliko zena ne obavlja policijske poslove, ne moze se od nje ocekivati da bude na rukovodecoj poziciji.

Profesorica na Humanistickim studijama Univerziteta Donja Gorica, Nikoleta Dukanovic smatra da u Crnoj Gori postoji veliki nesklad izmedu drustvene uloge i stvarnog drustvenog polozaja zena.

,,Iako zene biljeze velike uspjehe poslednjih godina u pogledu skolovanja, zaposljavanja i sposobnosti na poslu, mislim da i dalje ostaju nedovoljno zastupljene u drustvenom zivotu, uprkos zakonodavnom okviru, i dalje je znacajno prisutna rodna neravnopravnost gotovo u svim oblastima zivota. Tako da je ocigledan jaz izmedu normativnog i realnog ambijenta u kojem zivimo”, istakla je Dukanovic.

Ona je istakla da naznacajnije funkcije u drzavi i drustvu ostaju zenama nedostupne, dok im na raspolaganju ostaju manje uticajne, administrativne funkcije.

Predstavnica Agencije za nacionalnu bezbjednost, Sanja Raicevic, podsjetila je da je ta institucija, u normativnom smislu, uspostavila odredene podzakonske akte kojima se regulise pitanje rodne ravnopravnosti.

,,U Agenciji su trenutno, od ukupnog broja zaposlenih, 38 odsto zene. Od procenta zena na rukovodecim pozicijama koje smo imali u 2006. godini u procentualnom iznosu od dva odsto, sad imamo 39 odsto zena na rukovodecim pozicijama”, navela je Raicevic.

Ona smatra da je potrebno povecati svijest zena, navodeci da svaka zena koja zeli da se zaposli u sektoru bezbjednosti mora da bude svjesna ,,da mora imati odredeni stepen samopouzdanja, da se sama izbori za odrdene stvari, mora imati dosta inicijative, i da ima podrsku ne samo muskaraca nego i zena, drustva i porodice”.

Zamjenik Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Sinisa Bjekovic, kazao je na drugoj sesiji ,,Uloga Institucija u implementaciji rodne politike i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja” da u toj instituciji je zaposleno 66,6 odsto zena.

On je kazao da bi napravio podjelu na formalnu i fakticku ravnopravnosti, pojasnjavajuci da se formalna ogleda u samom zakonu i sudskoj praksi, a da je fakticka sira kategorija, i ,,ogleda se kroz drustvenu moc zena”.

Bjekovic je rekao da je vazan indikator ekonomska moc zena, navodeci da tu postoje objektivne prepreke za napredovanje zenskih ljudskih prava i sloboda.

,,Nekoliko je kategorija u oblasti rada, zaposljavanja, u biznis sektoru i ostvarivanju imovinskih prava. Ovo je rak rana generalno cijelog sistema u Crnoj Gori, obzirom da najveci broj prituzbi i indikatora iz kojih se ta neravnopravnost moze izvesti, zasnovan je u tim podrucjima”, rekao je Bjekovic.

Sudija Osnovnog suda u Podgorici, Rade Cetkovic, kazao je da u crnogorskom pravosudu zene zauzimaju vecinski dio zaposlenih, navodeci da je na rukovodecem polozaju, na celu pravosuda zena.

,,Za vrijeme njennog upravljanja crnogorskim pravosudem, statisticki podaci pokazuju da su rezultati izuzetno dobri, tako da uloga zene na samoj rukovodecoj poziciji, ako se posmatra primjer crnogorskog pravosuda, treba da ohrabri sve pripadnice zenskog pola da daju maksimalan napor i svoje kapacitete”, rekao je Cetkovic.

Predstavnica Centra za socijalni rad Podgorica, Katarina Bijelic, rekla je da zakonodavni i strateski okvir ne podrzava u smislu da je do kraja implementiran i prihvacen u svim segmentima.

,,Svijest u nasem drustvu nije dovoljno razvijena, jos uvijek smo u patrijarhalnom konceptu. Uvrezen je koncept da zena mora da nosi sve, da trpi sve i da cuti. To je ono sto mi prepoznajemo svakodnevno u Centru za socijalni rad u radu sa zenama”, navela je Bijelic.

Ona smatra da bez saradnje svih institucija, i multisektorskog pristupa i odgovora na ono sto se tice rodne ravnopravnosti, kao i oslanjajuci se samo na jedan segment, ,,bojim se da necemo tako brzo izaci iz onoga sto je trenutno stanje”.

Profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran Vesna Ratkovic, predstavila je, na trecoj sesiji ,,Mehanizmi za borbu protiv rodno-zasnovanog nasilja i nasilja u porodici”, ukratko Istanbulsku konvenciju koju je Crna Gora potpisala na pocetku 2011., i ukazala na cinjenicu da je Crna Gora dobila i GREVIO izvjestaj u kome su navedene preporuke, ocjenjujuci da se i da se mnogo vise mora uloziti u implementaciju.

Izvrsna direktorica Sigurne zenske kuce Ljiljana Raicevic navela je kljucne primjere iz dugogodisnje prakse rada sa zrtvama nasilja, ocjenjujuci da ima pozitivnog pomaka u radu institucija, ,,ali da mnogo jos ima da se radi na multisektorskom pristupu, kao i uopste podizanju svijesti cjelokupnog drustva.

Predstavnica SOS telefona za zene i djecu, zrtve nasilja Niksic Nada Koprivica, nabrojala je konkretne indikatore koji proizilaze iz Istanbulske konvencije, a koje Crna Gora jos uvijek nije postigla.

Projekat “Inicijativa za osnazivanje zena: edukacijom za rodnu ravnopravnost!” realizovao je CEDEM u saradnji sa Crnogorskim zenskim lobijem, uz podrsku Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • "Odluke o rezoluciji o Srebrenici donositi vođenjem interesima naše zemlje"
  on 19/05/2024 at 13:00

  Uprkos javnim pritiscima zvaničnika drugih država uoči dugo najavljivanog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predstavnici Vlade, kao što su i najavili, treba da donose odluke vođeni isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova, kazao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

 • Amandmani Crne Gore pobjeda su za sve narode u regionu
  on 19/05/2024 at 12:44

  Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera.

 • "Vlada da utiče da se povuče rezolucija o Jasenovcu"
  on 19/05/2024 at 12:23

  Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu.

 • Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24
  on 19/05/2024 at 11:33

  U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti razlog za nedobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), smatra glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • Fokus u radu - neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju
  on 19/05/2024 at 06:15

  Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

 • Spajić Plenkoviću: Nadam se bliskoj saradnji naših prijateljskih država
  on 18/05/2024 at 20:43

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 • Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici
  on 18/05/2024 at 19:51

  Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

 • DNP: Đeljošaj promijenio stav o Rezoluciji o Jasenovcu
  on 18/05/2024 at 19:34

  Potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, navela je u reagovanju Jovana Todorović, portparolke Demokratske narodne partije.

 • Nikolić: Spajić popustio pred ucjenom Kneževića i zaustavio put ka EU
  on 18/05/2024 at 17:58

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić i zvanično je zaustavio put Crne Gore ka EU nakon što je popustio pred ucjenom koju je pred njega stavio Milan Knežević, a koja se odnosi na potpisivanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, saopštio je Miloš Nikolić, portparola DPS Crne Gore.

 • Albanski forum: PES i Demokrate da ne prihvataju uslove za tuđe interese
  on 18/05/2024 at 17:45

  Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), neće podržati rezoluciju o Jasenovcu, poručili su iz te koalicije i dodali da su zabrinuti zbog potencijalnog sukoba sa jednom članicom Evropske unije (EU).

 • U Herceg Novom 8,02 hiljade turista
  on 19/05/2024 at 14:07

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 8,02 hiljade turista, što je 604 više prijavljenih nego u istom periodu prošle godine.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.