SLUCAJ VOJVODIC

Savjet Radio-televizije Crne Gore reagovao je na medijske navode povodom slucaja u vezi sa bivsim generalnim direktorom Radem Vojvodicem.

Saopstenje Savjeta prenosimo u cjelosti.

Savjet RTCG je u obavezi prema javnosti da reaguje na netacne, neprecizne i polovicne informacije u vezi sa “slucajem Vojvodic”. Naime, bivseg generalnog direktora RTCG smijenio je jedan od prethodnih Savjeta, na osnovu uvjerenja da je ukidanjem odredene emisije i ponistavanjem konkursa za izbor direktora Televizije nanio stetu RTCG. Sud je smjenu ocijenio kao nezakonitu. Indikativno je da, sada, saradnici inicijatora smjene gospodina Vojvodica problematizuju pokusaj ovog Savjeta da minimizira stetu. Istovremeno, indikativan je njihov stav da je ta smjena bila zastita RTCG, a ne (para) politicki pritisak. Sporna je i zamjena teza da ovaj Savjet neopravdano trosi novac poreskih obveznika zbog preporuke, sa svoje posljednje sjednice, da generalni direktor moze donijeti odluku u vezi sa isplatom zarade gospodinu Vojvodicu shodno zakonu i statutu. Posebno i zbog adresa sa koje stizu takve teze. Naravno, jos vise je sporna zloupotreba iste od strane politickih partija.

Uprkos svemu, vazno je navesti sta je ovaj Savjet uradio da smanji stetu koju je neko drugi nanio RTCG i poreskim obveznicima smjenom gospodina Vojvodica. Dosljednim, iscrpnim, bavljenjem ovim slucajem zakljuceno je da je odluka o isplati razlike zarada nadleznost generalnog direktora. Prije toga trazena su misljenja Pravne sluzbe RTCG, oba advokata koji zastupaju RTCG i Zastitnika-imovinsko pravnih odnosa Crne Gore.

Insistirano je i preporuceno da se napravi sporazum o mirnom rijesavanju spora sa gospodinom Vojvodicem koji bi obuhvatio sve elemente spora i sprijecio druge potencijalne sudske sporove. Takode, insistirano je i sugerisano da se pokusa postici dogovor da se umanje obaveze za iznose kamata. Sve navedeno je Savjet radio kako bi pokusao smanjiti stetu za RTCG po ovom osnovu, bez obzira na motive i pozadinu smjene gospodina Vojvodica. Nijesmo se u vezi sa ovim bavili politikom, vec smo nastojali da poslovno odgovorno reagujemo. Mozda je ovaj Savjet trebalo da “pritiska” javnost motivima i razlozima kako Vojvodica, tako i rada incijatora smjene. Ovaj saziv Savjeta se ponasao profesionalno odgovorno da bi smanjio nastalu stetu.

Stav Pravne sluzbe i advokata je bio da se zarade moraju isplatiti. Naravno, sto se kasnije isplate, veca je kamata jer se ista obracunava do dogovora odnosno pocetka isplate.

Ishod i smisao desavanja na posljednoj sjednici Savjeta su drugaciji u odnosu na medijske interpretacije. Politicke, posebno. Posljednja sjednica Savjeta se, ponovo, bavila “slucajem Vojvodic”. Cilj je bio da se zatvori dio procesa. Medijske interpretacije su zanemarile, ili ignorisale, nekoliko bitnih situacija. Prvo, identifikaciju svega sto je Savjet pokusao da uradi u ovom procesu, iako je hronoloski i taksativno sve predstavljano u uvodnom izlaganju. Drugo, potvrdu generalnog direktora da je sve navedeno tacno. Trece, stav da odluka o isplati 109.128,46 EUR nije nadleznost Savjeta, vec generalnog direktora, shodno Statutu. Cetvrto, da je iznos utvrden od strane nezavisnog vjestaka finansijske struke. Peto, da je gospodin Vojvodic sa advokatskim timom dva puta odbijao sporazum koji je Savjet sugerisao generalnom direktoru. Upravo to je javno, na sjednici Savjeta, potvrdio kao tacno i generalni direktor Sundic. Umjesto, da kamate na neisplacene zarade teku i da se iznos dalje uvecava. Sedmo, da se Savjet ne igra bilo kakvih igara i da ne “prebacuje loptice”, vec da se krece iskljucivo u okviru svojih nadleznosti, utvrdenih Zakonom i Statutom. Osmo, stav Pravne sluzbe i advokata o nespornosti isplate razlike u zaradama. Deveto, da Savjet nije donio odluku o isplati, vec da je zauzeo stav da generalni direktor moze donijeti tu odluku (na koju ima pravo, shodno Zakonu i Statutu), ukoliko on smatra da je to dobra poslovna odluka koja zaustavlja dalje troskove. Deseto, da Savjet ne zeli i nece razmatrati otpremninu, o cemu treba da odluci sud, niti eventualni povratak gospodina Vojvodica na rad u RTCG, uprkos neslaganju sa takvom mogucom idejom.

Od navedenih deset okolnosti i cinjenica mediji su morali prenijeti makar pet. Ipak, takva interpretacija zahtijeva i citanje i analizu propisa. U tom slucaju bi se precizno prenijelo i da nijedan od prethodnih saziva Savjeta nije smijenio gospodina Micunovica i gospodina Mirkovica. Zakon je jasan da to mogu uraditi samo generalni direktor, odnosno direktor Televizije CG, a ne Savjet.

Zar onda nema i odgovornosti generalnog direktora za nastale stete? Treba li Savjet sada da to problematizuje? Da li generalni direktor treba da podnese ostavku, jer je njegova sadasnja funkcija “proizvod” makar jedne od smjena? Ili je to nedovoljno moralno?

Savjet, ovim nesto sirim objasnjenjem, nema nikakvu drugu namjeru nego da utice na formiranje objektivnog stava javnosti o njegovom radu, konkretno, u vezi sa pomenutom konkretnom odlukom. Nije nam cilj bilo kakva zastita od odgovornosti, vec odbrana od tendecioznih ocjena i podvala, cak i sa onih medijskih i drugih adresa od kojih se to ne bi ocekivalo.

SAVJET RTCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.