AMBASADORKA FRANCUSKE

Digitalni ekosistem u Francuskoj, kao i u Crnoj Gori, u velikom je usponu, istakla je ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Toudik.

Na konfereniji “Francuska rjesenja i iskustva u oblasti digitalizacije” koji su organizovali Privredna komora Crne Gore (PKCG), Udruzenje francusko-crnogorskih preduzeca (UFCP) i Ambasada Francuske Tudik je kazala da potencijal za razvoj digitalne ekonomije vidi u Crnoj Gori koja se, prema njenim rijecima, na evropsku mapu pozicionirala osnivanjem Centra izvrsnosti i Naucno-tehnoloskog parka.

Istice da su lideri u digitalnom sektoru kompanije koje se bave razvojem vjestacke inteligencije, bezbjednoscu informacija i blockchain tehnologijama.

“Francuska je lider u primjeni digitalne tehnlogije u poljoprivredi”, kazala je Tudik.

Podsjetila je da Francuska u saradnji sa Glavnim gradom relizuje projekat Smart City, sa ciljem da se razviju njeni tehnoloski potencijali Podgorice.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipovic je istakla da Privredna komora podrzava i ucestvuje u radu Udruzenja francusko-crnogorskih preduzeca, sa zeljom da ojaca veze sa Francuskom kako bi se privrednici iz te zemlje zainteresovali za Crnu Goru i svoje poslovne interese realizovali u saradnji sa nasom biznis zajednicom.

Ukupne direktne investicije iz Francuske od 2010. do marta 2019. godine iznosile su 42 miliona eura. U prvoj polovini ove godine iz Francuske je investirano 3,8 miliona eura.

“Osim sektora turizma koji tokom posljednjih godina ostvaruje znacajnu tendenciju rasta i svjedoci o sve vecem interesovanju francuskih turista za nasu zemlju, ostale sfere poslovne saradnje ukazuju na cinjenicu da postoji znacajan prostor za njihovo unapredenje, te da je sinergijskim djelovanjem dvije drzave potrebno promovisati investicioni ambijent Crne Gore koji, sigurni smo, ima najpovoljnije uslove za poslovanje od svih zemalja regije”, rekla je Filipovic.

Prema njenim rijecima, digitalizacija otvara novo polje saradnje, posebno u sferi prenosa znanja i iskustava, stvaranja poslovnih veza i otvaranja kompanija iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija u kojima bi bili angazovani crnogorski strucnjaci.

“Informaciono komunikacione tehnologije predstavljaju izvor ekonomskog rasta i dinamike, viseg nivoa konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta. Polaziste uspjesne digitalizacije je adekvatna telekomunikaciona infrastruktura, koja je u Crnoj Gori jako dobro razvijena”, rekla je potpredsjednica Komore.

Dodaje da jedan od nedostataka na crnogorskom IT trzistu predstavlja mali broj inovativnih start-up i spin-off kompanija za cije intenzivnije ucesce treba obezbijediti neophodne administrativne i trzisne uslove.

Navela je da Strategija razvoja informacionog drustva od 2016-2020. godine kao jedan od stubova razvoja identifikuje elektronsku upravu, ciji je cilj da poveca dostupnost javnih sluzbi gradanima i privredi. Sve relevantne EU direktive u ovoj oblasti transponovane su crnogorske propise. Aktivnosti iz Digitalne agende EU i drugih strateskih dokumenata prepoznate su u kljucnim strateskim planovima Crne Gore.

Govoreci o digitalizaciji agrara, kazala je da je njen cilj upravljanje zemljistem u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovakav pristup podrazumjeva da se cijela teritorija, nakon potrebnih prethodnih testiranja i mapiranja, raspodijeli tako da se tacno zna u je kojem podrucju pogodna odredena kultura za uzgoj. Smisao ovakvog strukturiranja aktivnosti je da se odredena zemlja, uzimajuci u obzir klimatske uslove i kvalitet tla, prilagodava uzgoju odredene kulture.

Predstavnik Vlade, Dragoljub Jankovic istakao je da je Crna Gora usvojila Zakon o elektronskoj upravi i niz strateskih dokumenata koji ukljucuju digitalizaciju.

Naglasio je da je u Crnoj Gori nedavno uspostavljen jedinstven informacioni sistem u koji je ukljuceno pet institucija. To ce biti jako bitno u buducnosti, jer ce se mnogobrojni podaci u drzavnoj upravi razmjenjivati elektronski, cime ce privreda i gradani u dobroj mjeri izbjeci saltere da bi dobili drzavne usluge.

“Ono sto je najbitnije za iducu godinu je da ce se uspostaviti jedinstveni informacioni sistem i time digitalni identitiet”, rekao je Jankovic.

Ukazao je da razvoj IT sektora dobija na dinamici u mnogim zemljama, a to je velika sansa i za Crnu Goru. U Sloveniji je 3.000 firmi u ovoj oblasti, u Srbiji 2.000, ali im je zajednicki nedostatak kadrova. To je prema njegovim rijecima, prilika za obrazovni sistem nase zemlje da se brze i vise okrene edukaciji u ovoj oblasti.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Mitar Paunović novi predsjednik Demokratske Crne Gore
  on 19/05/2024 at 15:45

  Portparol Demokratske Crne Gore Mitar Paunović izabran je za novog predsjednika Mladih te partije. Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je poručio da je na strani mladih prednost, jer nijesu živjeli ratne devedesete godine i da je zato na njima istorijska šansa da konačno prekinu stege podjela, i da pomire naš region.

 • "Zvaničnici iz Srbije ćutali kad su DPS i Abazović bili na vlasti"
  on 19/05/2024 at 15:03

  Reagujući na izjave zvaničnika iz Srbije Pokred Evropa saopštio je da su kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana skoro usaglašeni sa komentarima “nekadašnjih prijatelja iz sadašnje crnogorske opozicije”. Poručili su da su te reakcije besmislene ako uzmemo u obzir da je Srbija propustila mogućnost da sama reaguje i amandmanima koriguje inicijalni tekst rezolucije koja je na dnevnom redu UN.

 • "Odluke o rezoluciji o Srebrenici donositi vođenjem interesima naše zemlje"
  on 19/05/2024 at 13:00

  Uprkos javnim pritiscima zvaničnika drugih država uoči dugo najavljivanog glasanja o rezoluciji o Srebrenici, predstavnici Vlade, kao što su i najavili, treba da donose odluke vođeni isključivo interesima Crne Gore, uvažavajući odluke i kredibilitet međunarodnih sudova, kazao je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

 • Amandmani Crne Gore pobjeda su za sve narode u regionu
  on 19/05/2024 at 12:44

  Amandmani Crne Gore na Rezoluciju Međunarodni dan sjećanja i pomena genocida u Srebrenici 1995. su prihvaćeni što predstavlja veliki uspjeh crnogorske diplomatije i pobjedu za sve narode u regionu, saopšteno je iz Kabineta premijera.

 • "Vlada da utiče da se povuče rezolucija o Jasenovcu"
  on 19/05/2024 at 12:23

  Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da očekuju da će Vlada uticati da se iz skupštinske procedure povuče predlog Rezolucije o Jasenovcu.

 • Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24
  on 19/05/2024 at 11:33

  U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti razlog za nedobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), smatra glavni pregovarač Predrag Zenović.

 • Fokus u radu - neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju
  on 19/05/2024 at 06:15

  Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

 • Spajić Plenkoviću: Nadam se bliskoj saradnji naših prijateljskih država
  on 18/05/2024 at 20:43

  Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uputio je čestitku Andreju Plenkoviću povodom izbora za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

 • Vlade u regionu aktivno da podrže Rezoluciju o Srebrenici
  on 18/05/2024 at 19:51

  Strateška grupa za Zapadni Balkan pozvala je vlade država regiona, posebno Srbije i Crne Gore, da aktivno podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici.

 • DNP: Đeljošaj promijenio stav o Rezoluciji o Jasenovcu
  on 18/05/2024 at 19:34

  Potpredsjednik vlade i ministar ekonomije Nik Đeljošaj promijenio svoj stav o podršci Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, jer je na sastanku lidera parlamentarne većine početkom protekle nedjelje saopštio da će istu podržati, navela je u reagovanju Jovana Todorović, portparolke Demokratske narodne partije.

 • O raspodjeli dobiti početkom juna
  on 19/05/2024 at 15:27

  Akcionari Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera razmatraće na redovnoj Skupštini 3. juna predlog odluke raspodjeli dobiti za prošlu godinu.

 • U Herceg Novom 8,02 hiljade turista
  on 19/05/2024 at 14:07

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 8,02 hiljade turista, što je 604 više prijavljenih nego u istom periodu prošle godine.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.