NAGRADE 3.000 EURA

Drustveni biznisi Nova sansa iz Herceg Novog, Seljak.me i Happy paws iz Podgorice, dobitnici su tri odvojene nagrade za najodrziviji, najinovativniji i projekat sa najvise uticaja ovogodisnjeg Foruma Akademije za preduzetnistvo.

Sponzori nagradnog fonda od tri hiljade eura su Erste banka i Glavni grad Podgorica.

Nagrade su urucili direktor Direkcije za poslovanje s mikro klijentima u Erste banci, Albert Jacovic i sekretar Sekretarijata za preduzetnistvo Glavnog grada Kemal Grbovic.

Forum Akademije za preduzetnistvo odrzan je danas u u hotelu CentreVille u organizaciji Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS).

,,Drustveni biznis Nova sansa iz Herceg Novog vec dugo godina ima odrzivu digiralnu stampariju u kojoj se radno integrisu osobe s invaliditetom, a registrovan je kao NVO. Od skoro se bave i reciklazom”, navodi se u saopstenju.

Seljak.me je platforma za umrezavanje i podrsku poljoprivrednim proizvodacima u Crnoj Gori, posluju kao preduzece i nevladina organizacija (NVO).

Happy paws je NVO koja ima i svoje preduzece i bavi se brigom i zastitom zivotinja, ima pansion za kucne ljubimce, u procesu je otvaranja velikog sklonista za bezdomne zivotinje, a otvorili su i salon za sisanje kucnih ljubimaca, dok je u testnoj fazi proizvodnja slatkisa za kucne ljubimce.

Uz nagradene ideje, na Forumu su se predstavili i drustveni biznisi Bona Fide, koji se bavi ekonomskim osnazivanjem zena zrtava nasilja iz Pljevalja, radionice za proizvodnju vunenih proizvoda, posluju kao kooperativa, kao i Zracak nade, koji je digitalna stamparija u Pljevljima za radnu integraciju osoba sa invaliditetom, posluju kao NVO.

Na Forumu su se predstavili NVO Centar za ravnopravnost, integraciju i imigraciju koji je ekonomsko osnazivanje romske populacije i bivsih zavisnika u Podgorici i Beranama, u procesu registracije DOO za bavljenje tregovinom i reciklazom, kao i preduzece Zvaka, odnosno stamparija LAPIS koja zaposljava osobe sa invaliditetom.

Program Razvoj socijalnih preduzeca razvili su CEPS i Akademija za preduzetnistvo Evropskog fonda za jugoistocnu Evropu (EFSE) u cilju podrske preduzetnicima da svoj biznis iz pocetne dovedu u fazu rasta i razvoja.

,,Program je kreiran kako bi procijenio postojece poslovne modele i osnazio preduzeca da u svojoj ranoj fazi implementiraju osnovne principe poslovnog planiranja i redovno procjenjuju kratkorocne operativne poslovne planove, zasnovane na kljucnim indikatorima poslovanja, kao i da unaprijede menadzerska znanja i vjestine kljucnog osoblja. Na taj nacin zele podrzati drustvene preduzetnike da ostvare uticaj i kreiraju znacajne promjene u zajednicama u kojima posluju”, navodi se u saopstenju.

Akademija za preduzetnistvo je inicijativa EFSE Development Facility, obuhvata niz programa za podrsku startup-ovima u cijelom EFSE ciljnom regionu.

“Radeci zajedno sa lokalnim organizacijama koje pokrecu projekte inkubacije i akceleracije, Akademija za preduzetnistvo pruza preduzetnicima i njihovim novim biznisima usmjeravanje, resurse, mentorstvo i mogucnosti umrezavanja, sto povecava sansu da dobiju finansijsku podrsku i druga sredstva neophodna za pretvaranje dobrih ideja u uspjesna preduzeca”, dodaje se u saopstenju.

Na taj nacin, Akademija za preduzetnistvo i njeni partneri pomazu u stvaranju okruzenja u kojem preduzetnici mogu uspjeti – podsticuci duh EFSE-a kao Fond za preduzetnistvo.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.