REAGOVANJE NPCG

Rezultati koje Javno preduzece Nacionalni parkovi Crne Gore ostvaruje u svim segmentima, a posebno na planu suzbijanja nelegalnih aktivnosti u saradnji sa nadleznim insitucijama i civilnim sektorom, najbolji su dokaz da organizacije okupljene oko Koalicije za odrzivi razvoj pokusavaju da plasiranjem neistina, beskrupulozno obmanu crnogorsku javnost, saopsteno je iz tog preduzeca.

JPNPCG je, kako tvrde, proslijedilo nadleznim organima fotografije i video snimke koje je objavljivala Koalicija za odrzivi razvoj, a koji kako tvrde, ukazuju na eventualne nezakonite radnje. Iz NPCG tvrde kako je Koalicija vise snimaka I fotografija zloupotrijebila.

“Pokusavajuci da zastite licne i poslovne interese, pojedinci iz pomenutih organizacija su iskrivljenu sliku stanja, pokusali da podmetnu ne samo javnosti, vec i clanovima svoje koalicije. Sudeci po broju okupljenih, na njihovom poslednjem performansu, sigurni smo da su mnogi iskreni zastitnici prirode prozreli namjere ove interesne grupacije”, navodi se u saopstenju NPCG.

Aktivisti Koalicije za odrzivi razvoj (KOR) i drugih nevladinih organizacija zatrazili su juce na skupu ispred uprave Nacionalnih parkova, od direktora Elvira Klice da podnese ostavku i porucili da ce on prije otici, nego sto ce oni odustati.

Iz Nacionalnih parkova ukazali su na, kako su kazali, manipulacije i podmetanja kojima se Koalicija sluzi.

“Naime, Koalicija za odrzivi razvoj je 5. oktobra 2019. godine na Durmitoru organizovala performans sa kojeg su pozvali na odgovornost direktora Nacionalnih parkova, zbog navodne ,,sjece sume” iako se na slici jasno vidi da se lokalitet nalazi van granica NP Durmitor. U nizu kontinuiranih saopstenja koje su objavili, nastavljaju sa prikazima fotografija koje su takode, van granica NP, kako bi svoju podvalu ucinili sto uvjerljivijom”, tvrde iz Nacionalnih parkova.

Na prilozenoj slici ispod prikazani su inserti iz jednog dnevnog lista, koji su posluzili da dokazu da se u okviru Nacionalnog Parka Skadarsko Jezero vrsi nekontrolisana eksploatacija sljunka. Zutom strelicom je oznaceno mjesto na kojem se jasno vidi da se radovi odvijaju van granica NP.

“Kao ,,krunski dokaz”o nekontrolisanom izlovu ribe, ,,dobronamjerna organizacija” je preko svog novinara, koja je clan njihove organizacije, objavila dva snimka, od kojih se na jednom vidi plovilo u prolazu, a vidoviti komentator zakljucuje da je u toku krivolov, dok je drugi snimak sacinila Sluzba zastite tokom jedne od mnogobrojnih akcija, a na osnovu koga su procesuirani pocinioci, o cemu postoje i novinski tekstovi”, navodi se u saopstenju. Snimak je, kako su naveli, iz njima znanog izvora sada prezentovan kao odvojeni slucaj “koji je naravno zloupotrijebljen kako bi sliku realnosti jos vise iskrivili”.

Iz NPCG kazu kako su sve fotografije i video zapise koji ukazuju na eventualne nezakonite radnje, a koje je KOR objavljivala preko drustvenih mreza i medija procesuirali prema nadleznim drzavnim institucijama, kako bi se do kraja ispitali ovi slucajevi i utvrdila eventualna odgovornost pocinioca.

“Za razliku od “dobronamjernih”, mi se ne bavimo spekulacijama i podvalama vec dokazivim cinjenicama, a cinjenice govore da je jedino “katastrofalno” u ovoj prici, upravo izvor informacija ove grupe. Vjerujemo da vasa organizacija okuplja i stvarne borce za odrzivi razvoj, na zalost obmanutih, kao sto se pokusava hajkom, pausalno i neargumentovano obmanuti crnogorska javnost”, navodi se u saopstenju..

U cilju sprecavanja svakog vida nelegalnih aktivnosti u JPNPCG i svim nadleznim drzavnim institucijama telefonske linije i vrata su,kako tvrde, uvijek otvoreni.

“Podsjeticemo da je JPNPCG potpisnik vise sporazuma o saradnji sa NVO i da cemo zajedno sa svim dobronamjernim akterima, nastaviti da cuvamo i unapredujemo Nacionalne parkove Crne Gore”, zakljucili sui z Nacionalnih parkova.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vučić: Sjutra će se vidjeti ko su pravi, a ko lažni prijatelji Srbije
  on 22/05/2024 at 21:20

  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da će se sjutra, prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, vidjeti ko su prijatelji, a ko lažni prijatelji Srbije.

 • Rezolucije će destabilizovati region, a u Crnoj Gori dovesti do pada Vlade
  on 22/05/2024 at 20:29

  Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocjenjuje da rezolucije o Srebrenici i Jasenovcu samo destabilizuju unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali i u regionu. Očekuje da će, ukoliko Crna Gora podrži rezoluciju o Srebrenici sjutra na sjednici UN-a, to uzdrmati Vladu i dovesti do njenog pada i novih parlamentarnih izbora.

 • "Mi nismo genocidan narod, usvajanje rezolucije opasan čin"
  on 22/05/2024 at 17:50

  Okupljeni na skupu ispred zgrade Vlade koji su protestovali zbog najave izvršne vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati Rezoluciju o Srebrenici, poručili su da Srbi nijesu genocidan narod, te da je usvajanje rezolucije opasan čin. Kazali su da to može izazvati sukobe na Balkanu i poručili premijeru Milojku Spajiću da izda zapadne partnere. Najavili su novo okupljanje sjutra u 16 sati.

 • "Vlada ne vodi ni antievropsku, ni antisrpsku politiku"
  on 22/05/2024 at 14:19

  Napadi opozicije i njima bliskih organizacija da Vlada zbog skupštinske procedure u vezi rezolucije o Jasenovcu ima antievropski karakter, kao i protesti nekih organizacija koje propagiraju da Vlada afirmiše antisrpsku politiku, jer će glasati za rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, iako su prihvaćeni naši amandmani koji individualizuju odgovornost, ukazuju da pojedine organizacije sa oba nacionalistička pola uporno kroz propagandne narative, dižu tenzije, ne bi li iz različitih motiva spriječili Crnu Goru da dobije IBAR u junu, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Nema istinske volje da se izađe iz VD stanja u Vrhovnom sudu"
  on 22/05/2024 at 12:39

  Samo stabilan i efikasan pravosudni sistem može garantovati dalji napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručio je koordinator programa u Građanskoj alijansi Pavle Ćupić, ocjenjujući da ne postoji istinska volja da se izađe iz VD stanja u Vrhovnom sudu.

 • Vuković: Može se desiti da Hrvatska povuče ambasadora
  on 22/05/2024 at 12:27

  Aktuelizovanje određenih istorijskih pitanja može da nanese ozbiljnu štetu evropskom putu Crne Gore, upozorio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković i ocijenio da se može desiti da Hrvatska povuče ambasadora iz Podgorice, ukoliko bude usvojena rezolucija o Jasenovcu.

 • Proslava Dana nezavisnosti bez čestitke predsjednika Skupštine
  on 22/05/2024 at 11:51

  Predsjednik Skupštine Andrija Mandić jedini od najviših državnih funkcionera Crne Gore nije građanima čestitao Dan nezavisnosti proslavljen 21. maja, na dan kada su građani na referendumu 2006. godine odlučili da Crna Gora izađe iz Državne zajednice sa Srbijom i da tako obnovi nezavisnost.

 • Podrška SAD-a važna za stabilnost i prosperitet Crne Gore
  on 22/05/2024 at 10:41

  Jačanje crnogorskog kokusa u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) veoma je značajno, jer omogućava bolju komunikaciju i koordinaciju sa američkim zakonodavcima, čime se dodatno snaži podrška SAD-a Crnoj Gori, ocijenili su ministar pravde Andrej Milović i kongresmenka Čeli Pingri.

 • "Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani"
  on 22/05/2024 at 10:12

  Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

 • DNP: Srbija i RS da zabrane ulazak Andreju Miloviću
  on 22/05/2024 at 08:29

  Ministar pravde Andrej Milović zbog izjave o "brzopletosti" i "nedržavotvornosti" ideje za glasanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu zaslužuje koliko danas da bude smijenjen, poručili su iz Demokratske narodne partije. Ipak, uvjereni su da premijer Milojko Spajić neće smijenti Milovića, zbog toga pozivaju Srbiju i Republiku Srpsku da Andreju Miloviću zabrane ulazak na njihovu teritoriju.

 • Prodaja Teslinih automobila u Evropi najniža za posljednjih 15 mjeseci
  on 22/05/2024 at 19:32

  Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) objavilo je da je u aprilu u Evropskoj uniji registrovano samo 13,95 hiljada električnih vozila (EV) američke kompanije Tesla, 2,3 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

 • Spajić: Luka Budva vraćena državi, uskoro linija Budva-Dubrovnik
  on 22/05/2024 at 17:36

  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisali su u Budvi Sporazum o predaji Luke Budva državi. Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da garantuje da će država stati iza Budve, jer samo ona može da "pogura" tako velike projekte. Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je da će za nekoliko nedjelja biti otvorena linija Budva-Dubrovnik.

 • Mujović sjutra sa direktorima o stanju u energetskom sektoru
  on 22/05/2024 at 16:56

  Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović zakazao je za sjutra sastanak sa izvršnim direktorima i predsjednicima odbora direktora svih energetskih kompanija, saznaje Portal RTCG.

 • ASP: Za novo šumarsko preduzeće potrebna 24 miliona eura
  on 22/05/2024 at 11:08

  Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

 • Danas primopredaja Luke Budva
  on 22/05/2024 at 07:20

  Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Dukley Marina potpisaće danas u Budvi Sporazum o predaji državine Luke Budva, saopšteno je iz Vlade.

 • Vlasnici malih hidroelektrana falsifikovali PUP?
  on 22/05/2024 at 06:24

  Sekretarijat za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine opštine Andrijevica uputio je poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da provjeri da li je faslifikovan Prostorno urbanistički plan kada su građene male hidroelektrane na području te sjeverne opštine.

 • Podnijeće prijavu SDT i pokrenuti tužbu Upravnom sudu zbog odluke o Luci Budva
  on 21/05/2024 at 15:30

  Odluka kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru je donijeta suprotno članu 10 Uredbe o Vladi Crne Gore, saopštio je v.d. sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović.

 • Luka Budva vraćena građanima
  on 21/05/2024 at 12:17

  Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici, 20. maja, usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru.

 • Jeftinije sve vrste goriva
  on 21/05/2024 at 07:10

  Sve vrste goriva od danas su jeftinije tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

 • Sistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren
  on 20/05/2024 at 21:44

  Sistemski rizik po finansijsku stabilnost je umjeren, stoga je potrebno i dalje pažljivo pratiti prisutne rizike, posebno u kontekstu i dalje prisutne neizvjesnosti na tržištu, ocijenjeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.