DAMJANOVIC

Pomocnik direktora za Sektor granicne policije Vesko Damjanovic saopstio je u vezi sa medijskim navodima o navodnoj korupciji na GP Sukobin – Muricani da na osnovu snimka koji je njemu bio dat na uvid nije mogao biti pokrenut nikakav postupak, jer se na snimku ne vidi da je neko dao ili uzeo novac.

Damjanovic je naglasio da mu je novinar agencije BIRN saopstio da na granicnim prelazima Albanije, Kosova i Crne Gore, tacnije na Granicnom prelazu Sukobin – Muricani, tokom ovogodisnje turisticke sezone, sluzbenici albanske, kosovske i crnogorske granicne policije primaju mito od vozaca i pokazali su snimak.

“U intevjuu sam rekao da nemam saznanja o pomenutom slucaju, ali sam pozvao novinare da, ukoliko imaju bilo kakve dokaze, snimke ili druge dokaze da ih dostave policiji. Na osnovu snimka koji je meni bio dat na uvid nije mogao biti pokrenuti nikakav postupak jer se na snimku se ne vidi da je neko dao ili uzeo novac, niti se moze utvrditi kada i na kojem je mjestu snimak nastao, odnosno na snimku ne postoji dokaz da je neko dao ili uzeo mito”, kazao je Damjanovic.

Kako je istakao, jedna od mjera u borbi protiv korupcije na granicnim prelazima, shodno preporukama eksperata za upravljanje granicom, je bila instaliranje kamera u radnim prostorijama sluzbenika, ali koje nisu skrivene, ni tajne.

“Kamere su ugradene u okviru projekta pokrivanja svih granicnih prelaza video nadzorom 2018. godine i sluzbenici su sa tim upoznati. Projekat je od pocetka voden i implementiran od strane Sluzbe za informacione tehnologije Ministarstva unutrasnjih poslova, koja i danas upravlja sa video bazom podataka i video nadzorom”, navodi Damjanovic.

On je, istice, novinaru rekao da je bilo slucajeva prijave korupcije, kao i zalbi na odredene propuste u radu sluzbenika Sektora granicne policije, ne navodeci konkretne slucajeve.

“Svim prijavama pristupili smo odgovorno i provjeravali navode i ukoliko je utvrdeno da postoje elementi krivicnog djela u postupanju policijskih sluzbenika, obavjestili smo nadleznog tuzioca i sluzbenici su udaljavani sa posla do okoncanja postupka”, kazao je Damjanovic.

Desavalo se, dodaje, i da sluzbenicima prestane radni odnos, ukoliko se dokaze postojanje krivicnog djela, a shodno zakonskim odredbama, koje ureduju prestanak radnog odnosa.

“Konkretno, u ovoj i prosloj godini, sluzbeniku Stanice granicne policije Bijelo Polje B.M. prestao je radni odnos zbog krivicnog djela zloupotreba sluzbenog polozaja sa elementima korupcije, sluzbenicima Stanice granicne policije Niksic J.P. i C.N. Osnovni drzavni tuzilac u Niksicu podnio je optuzne predloge zbog krivicnog djela primanje mita i zloupotreba sluzbenog polozaja. Optuzni predlozi od strane nadleznih tuzilaca podnijeti su i protiv sluzbenika Stanice granicne policije Herceg Novi P.A. i M.R, takode zbog krivicnog djela zloupotreba sluzbenog polozaja. Imali smo i slucaj krivicnog djela neovlascenog koriscenja licnih podataka”, navodi Damjanovic.

Pokrenuli su, kaze, i disciplinske postupke protiv sluzbenika Stanice GP Rozaje S.R, K.H, M.S. i R.D. zbog teze povrede sluzene duznosti iz Zakona o unutrasnjim poslovlima, odnosno onemogucavanja i ometanja funkcionisanja video nadzora na GP Kula.

“Sve navedeno ukazuje da se profesionalno i odgovorno suprostavljamo zloupotrebama nasih sluzbenika, te da se sve prijave i predstavke na postupanje sluzbenika granicne policije provjeravaju sa posebnom paznjom u saradnji sa kriminalistickom policijom i nadleznim tuzilastvom”, kazao je Damjanovic.

Uprava policije, istice on, u cilju borbe protiv korupcije kontinuirano preduzima preventivne aktivnosti koje se odnose na edukaciju sluzbenika u oblasti integriteta, kodeksa policijske etike, cestu rotaciju radnih mjesta, najavljene i nenajavljene kontrolne obilaske starjesina na svim nivoima, isticanjem flajera i kontakt telefona za prijavu korupcije na svim nasim objektima i kontrolnim kabinama.

Takode, podsjeca da je u saradnji sa Upravom carina, Upravom za inspekcijske poslove i Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sacinjen Zajednicki plan koji propisuje mjere za prevenciju i represiju korupcije na granicnim prelazima.

“Nedvosmisleno, apelujemo na gradane da policiji prijave svaki vid zloupotrebe ili slucaj korupcije i podsjecamo da i davanje mita predstavlja krivicno djelo”, zakljucuje Damjanovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Zeleno svjetlo za nadogradnju zgrade tehničkih fakulteta
  on 25/06/2024 at 09:03

  Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture, prema zahtjevu Univerziteta Crne Gore (UCG), izdalo je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i nadogradnju dijela objekta tehničkih fakulteta (Lamela C).

 • Četiri radna dana nedeljno: kakva su iskustva u Nemačkoj?
  on 25/06/2024 at 09:02

  Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska firma, marketinška agencija… To su samo neka od preduzeća koja učestvuju u do sada najvećem istraživanju u Nemačkoj u vezi s uvođenjem četvorodnevne radne sedmice. „Četiri dana“ je radni naziv tog eksperimenta. A kako i u kojem obliku će smanjiti radno vreme zaposlenima, to je od početka bilo prepušteno samim firmama, odnosno njihovom rukovodstvu.

 • "Obrazovanje jedini preduslov za uspjeh u životu"
  on 25/06/2024 at 08:52

  Predsjednik države Jakov Milatović upriličio je u Vili Gorica prijem za istaknute učenike i đake srednjih škola generacije 2023/2024. On je istakao, da posvećenost obrazovanju i želja za napredovanjem koju je ova generacija pokazala, služe kao inspiracija ne samo njihovim vršnjacima, već i svima nama.

 • Džulijan Asanž na slobodi posle nagodbe sa Amerikom
  on 25/06/2024 at 08:45

  Posle pet godina provedenih u zatvoru u Londonu, Asanž na slobodi posle nagodbe sa američkim vlastima koje su tražile njegovo izručenje.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Upravni sud: Vlada nezakonito razriješila Brđanina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Upravni sud usvojio je žalbu bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saznaje Portal RTCG.

 • Pronađeni Izraelci za kojima se tragalo na Biogradskoj gori
  on 25/06/2024 at 08:30

  Službi zaštite i spašavanja Kolašin sinoć je oko 21 sat i 30 minuta prijavljeno da je troje izraelskih državaljana izgubljeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Brzom intervencijom vatrogasaca - spasilaca i dva nadzornika oni su pronađeni u reonu Strugovi, kazao je Portalu RTCG Boško Šuković iz Službe zaštite i spašavanja Kolašin.

 • Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić
  on 25/06/2024 at 08:24

  Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

 • Pojačana frekvencija saobraćaja na važnim putevima
  on 25/06/2024 at 08:08

  U Crnoj Gori danas se očekuju visoke temperature i pojačana frekvencija vozila na važnim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.

 • Diskografske kuće u SAD tuže muzičke AI servise
  on 25/06/2024 at 08:07

  Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena djela poznatih umjetnika - od Čaka Berija do Maraje Keri.

 • Brzina zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od Pogorice
  on 25/06/2024 at 11:45

  Međuvladina konferencija koja će sjutra biti održana sa Crnom Gorom znak je da je zemlja značajno napredovala tokom posljednjih godina u ispunjavanju zahtjeva EU i dobar je signal za cijeli region. To je dopisniku iz Brisela saopštio jedan visoki EU diplomata, koji je zahtijevao anonimnost.

 • Istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju iskoristiti
  on 25/06/2024 at 10:17

  Na sastanku sa ministrom turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimirom Martinovićem, ministar za savezne, evropske i međunarodne poslove, debirokratizaciju i opunomoćenik savezne pokrajine Hesen na saveznom nivou, Manfred Pentz, istakao je da će Crna Gora predstavljati obogaćenje za Evropsku uniju i da je došao istorijski trenutak koji Crna Gora i EU moraju zajedno iskoristiti.

 • "Relaksirano čekam razvoj situacije, sjednica u Beranama u narednih 10 dana"
  on 25/06/2024 at 10:11

  Sjednica lokalnog parlamenta u Berana danas definitivno neće biti nastavljena, već se to desiti u narednih sedam do deset dana, kazao je odbornik Demokrata Damjan Ćulafić, koji je prema koalicinom sporazumu, trebao da zamijeni dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane.

 • Do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta
  on 25/06/2024 at 09:56

  Programski direktor Udruženja za odgovorni i održivi razvoj Marko Pejović smatra da do jeseni možemo očekivati dva do tri nova politička subjekta.

 • Ništa od sjednice u Beranama, nije bilo kvoruma
  on 25/06/2024 at 09:26

  Današnja sjednica lokalnog parlamenta u Beranama nije održana zbog nedostatka kvoruma. Kako je kazao predsjednik SO Berane Milun Rmuš, na današnjoj sjednici se nisu pojavili odbornici parlamentarne većine.

 • Saglasnost sa zvaničnicima EU oko važnosti političke stabilnosti Crne Gore
  on 25/06/2024 at 09:15

  Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvovala je na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja je održana u sjedištu EPP-a u Briselu.

 • Abazović: Rekordna je prošla a ne 2019. godina
  on 25/06/2024 at 08:39

  Iako je nova Vlada do sada uspješno izbjegavala da izađe javno sa podacima, sada je zvanično stigla potvrda onoga što smo stalno najavljivali, a to je da je prošla sezona bila najbolja kada je riječ o turističkom prometu u istoriji Crne Gore, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

 • Kriza unutar parlamentarne većine nastaviće se i u petak
  on 25/06/2024 at 07:10

  Poslanik SD-a Branislav Nenezić reagovao je na izjavu predsjednika Skupštine Andrije Mandića da će Skupšina rad nastaviti u petak, 28. juna. Pozvao je Mandića da navede kojih to 12 poslanika vlasti nedostaju za kvorum a da imaju diplomatske aktivnosti.

 • "Od novih stranaka malo toga novog"
  on 25/06/2024 at 05:36

  Nove stranke neće donijeti ništa novo na našu političku scenu jer građani neće imati nikakve koristi, smatraju sagovornici Radija Crne Gore. Ovakav stav je zasnovan na činjenici da se stranke stvaraju ili zbog unutrpartijskog nezadovoljstva ili iz jasne finansijske računice.

 • Zapadnobalkanske zemalje da se usklade sa spoljnom politikom EU
  on 24/06/2024 at 21:38

  Visoki predstavnik EU Žozep Borelj rekao je danas da očekuje od zemalja Zapadnog Balkana, sa kojima su se danas sastali ministri spoljnih poslova zemalja članica EU, da se usklade sa Unijom u njenoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici jer time izražavaju svoj strateški izbor i posvećenost članstvu u Uniji.