FESTIVAL U BARU

Festival djecijeg stvaralastva i stvaralastva za djecu ,,Susreti pod Starom maslinom”, pod pokroviteljstvom Opstine Bar, u organizaciji Kulturnog centra Bar otvoren je u ponedjeljak 18. novembra. Susreti su ove godine okupili preko 30 pisaca iz zemlje i regiona, a prvi put ugostili su jednog od najvecih stvaralaca za djecu danasnjice, Dejana Aleksica.

“Tacno u podne na Mirovici Stara maslina ujedinila je pod svoje skute sunce, djecu i pjesnike, i po 33. put poslala poruku mira i jedinstva”, saopstili su organizatori.

Potpredsjednica Opstine Tanja Sapicanovic svecano je otvorila ovu manifestaciju istaknuvsi tom prilikom njenu vaznost za grad Bar, sa posebni akcentom na dugu tradiciju.

,,Po 33. put pjesnicki karavan mladih i afirmisanih umjetnika pohodi ovo drvo slaveci vrijednosti koje ono ponosno simbolizuje i cuva. Ovo je manifestacija koja je vazna za Bar kao grad otvorene kulture, spremne za susret i razgovor sa drugim kulturama”, kazala je Spicanovic.

Profesorica knjizevnosti Radinka Cincur saopstila je odluku zirija za literarne radove i dodijelila trecu nagradu ucenici sestog razreda OS ,,Heroj Sveta Mladenovic” iz Smedereva Aleksandri Mitrovic, drugu nagradu uceniku OS ,,Olga Golovic” iz Niksica Pavlu Delibasicu i prvu nagradu ucenici OS ,,Meksiko” iz Bara Aniti Bisevic.

Prvonagradena ucenica devetog razreda, kazala je da tema konkursa Kalendar vjecnosti Stare masline nije za nju bila zahtjevna.

,,Nije bilo tesko, volim da pisem. Maslina je tu otkad sam se rodila, i ona mi je bila inspiracija,” kazala je Bisevic.

Susreti su ove godine okupili preko 30 pisaca iz zemlje i regiona, a prvi put ugostili su jednog od najvecih stvaralaca za djecu danasnjice, Dejana Aleksica. Ovaj ,,nasljednik najboljih” kako ga knjizevna kritika naziva, kazao je da festivali ovakvog tipa podjecaju djecu na prave vrijednosti.

,,Ja kao festivale knjizevnosti za djecu vidim i kao priliku da se pojaca recepcija knjige za djecu, jer zivimo vrijeme koje knjigu stavlja po strani. Knjiga i knjizevnost bivaju na margini drustvenog interesovanja, a festivali jesu prilika da se malo ukaze na vaznost knjige, na njeno nezamjenjivo mjesto u zivotu svakog djeteta. Sjetimo se kad smo mi bili djeca, knjiga je ipak imala ozbiljnije mjesto u nasoj svakodnevici” ,zakljucio je Aleksic.

,,Susreti pod Starom maslinom” su jedina manifestacija ovakvog tipa u Crnoj Gori, i pjesnici-ucesnici koriste svaku priliku da istaknu koliko je vazno da se kao takva njeguje i raste.

Iz Crvenke dvadeseti put na Susrete dosao je i poznati djeciji pisac Tode Nikoletic. Sebe smatra iskrenim prijateljem festival, a posebno ga raduje kada i djeca iz regiona ucestvuju.

,,Ja sam u misiji Stare masline, uvijek prosljedujem konkurs i raduje me da putem tog konkursa dolaze djeca iz drugih krajeva. Ono sto je najvaznije ta lijepa mjesta nisu sama po sebi lijepa, lijepa su bas kada im dodu djeca i kada ih oplemenimo njihovim prisustvom, njihovom ljepotom, i sto je najvaznije njihovom znatizeljom”, kazao je Nikoletic.

Pjesnici su se, svako ponaosob, predstavili malisanima svojim pjesmama, a njamladi medu njima to su s radoscu docekali. Duzenje pod Mirovicom pjesmom je zaokruzio laureat 33. susreta, Dejan Donovic.

Pjesnicki karavan predvoden djecom spustio se potom do ,,Pjesnickog parka” gdje je laureat tradicionalno zasadio maslinovo drvo, a nakon toga na novom ,,Pjesnickom kamenu” otkriveno je Donovicevo ime, kojim je simbolicno zapoceo jedan novi zlatni niz.

U pratnji kolega pjesnika, ovaj crnogorski stvaralac za djecu se uputio prema moru, odakle je govoreci svoju poruku mira, u daleki svijet poslao vijenac od maslinovih grana, i poruku u boci.

Prvi dan Festivala zaokruzen je otvaranjem izlozbe 50 najboljih radova pristiglih na likovni konkurs, kao i urucenjem nagrada najboljima.

“Predsjednik zirija Milun Lutovac dodijelio je topm prilikom: prvu nagradu uceniku OS ,,Orijenski bataljon” iz Bijele Nemanji Corovic, drugu nagradu Luki Dujovic iz OS ,,Kekec” iz Sutomora, i trecu nagradu ucenici drugog razreda OS ,,Druga osnovna skola” iz Budve Mili Bozovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na izbore sa 16 godina: Sada je politika samo za starce
  on 19/05/2024 at 08:33

  Kada ovih dana u Nemačkoj16-godišnjaci i 17-godišnjaci ulaze u voz, na peronu primećuju mnogo plakata koji su, u neku ruku, samo za njih.

 • UN: 800.000 Palestinaca pobjeglo iz Rafe
  on 19/05/2024 at 08:12

  Ujedinjene nacije su saopštile da je 800.000 Palestinaca bilo primorano da pobjegne iz Rafe usred izraelske vojne ofanzive u tom gradu na jugu Pojasa Gaze.

 • Počela adaptacija u OŠ "Oktoih"
  on 19/05/2024 at 08:02

  U Osnovnoj školi "Oktoih" u Podgorici su počeli radovi na adaptaciji dijela krova, kancelarija PP službe, toaleta i kanalizacione mreže, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

 • Rusija pleni imovinu tri evropske banke
  on 19/05/2024 at 07:54

  Prema dokumentima suda u Sankt Peterburgu, Dojče bank je pogođena zaplenom vrednosnih papira, nekretnina i sredstava u iznosu do 238 miliona evra, uključujući imovinu same banke i njene ruskepodružnice.

 • Obustave saobraćaja na više mjesta
  on 19/05/2024 at 07:53

  U Crnoj Gori jutros se saobraća nesmetano, kazali su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG) i upozorili da su na dionicama kroz usjeke mogući sitniji odroni.

 • Nova sezona, stari problemi
  on 19/05/2024 at 07:32

  Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

 • Svjedok sedmice: Bogdan Božović
  on 19/05/2024 at 07:14

  Sedmicu u znaku političkih dešavanja analizira poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović.

 • U Harkovu eksplozije; Zelenski: Ukrajinske snage odbile ruski juriš
  on 19/05/2024 at 06:45

  U Harkovu su sinoć odjekivale eksplozije zbog, kako su navele lokalne vlasti, vazdušnih udara. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je predlog o primirju tokom Olimpijskih igara za koje se zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron. Zelenski je poručio da su ukrajinske snage odbile ruski juriš na Časov Jar.

 • Medresa ispratila još jednu generaciju maturanata
  on 19/05/2024 at 06:36

  Svečanom akademijom u KIC-u Budo Tomović u Podgorici medresa "Mehmed Fatih" sinoć je ispratila 13. generaciju maturanata i 9. generaciju maturantkinja.

 • Đalovića pećina: Još pet miliona i dvije godine radova
  on 19/05/2024 at 06:24

  Projekat valorizacije Đalovića pećine odavno je trebalo da bude završen, a država da ubira prihode od tog značajnog turističkog resursa. Do prvih turista koji će poželjati da vide jedinstveni prirodni potencijal i skrivena blaga Đaloviće pećine, dijele nas pet miliona eura i još dvije godine radova, procjenjuju u opštini.

 • Kako je S. Makedonija reformisala penzioni sistem?
  on 18/05/2024 at 18:59

  Crna Gora dobar je primjer Sjevernoj Makedoniji, kada su u pitanju evropske integracije, kaze za TVCG premijer te države Talat Džaferi. Briselska vrata zvaničnom Skoplju dugo vremena su samo odškrinuta, zbog sporova sa susjedima, ali i rasprostranjene korupcije. Džaferi kaže da je to slaba tačka cijelog regiona.

 • Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS
  on 18/05/2024 at 18:47

  Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je država otkupila dio akcija manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS), za oko 1,4 miliona eura.

 • Unija poslodavaca protiv eliminacije iz savjeta lokalnih emitera
  on 18/05/2024 at 16:58

  Iz Unije poslodavaca Crne Gore negodovali su zbog predloga zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

 • CBCG ulaže napore u cilju harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU
  on 18/05/2024 at 12:01

  Centralna banka Crne Gore (CBCG) posvećena je reformskoj agendi i ostalim aktivnostima koje doprinose konvergenciji regulatornog i supervizorskog okvira sa EU, poručila je guvernerka Irena Radović na konferenciji na visokom nivou „Finansijski sistemi u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope“ koja je u organizaciji Međunarodnog monetarnog fonda i Banke Slovenije, održana u Portorožu.

 • EPCG i Eko-fond potpisali sporazum o realizaciji projekat Solari 5000+
  on 18/05/2024 at 10:54

  Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Eko-fonda, Ivan Bulatović i Draško Boljević, potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta Solari 5000+ (70 MW) za građane i preduzeća.

 • "Vlada će intezivirati saradnju sa lokalnim samoupravama"
  on 18/05/2024 at 10:46

  Vlada će intenzivirati saradnju sa lokalnim samoupravama na izradi njihovih strateških planova razvoja, kako bi realno prikazali razvojne potencijale, ali i probleme koje bi trebalo prevazići u opštinama, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

 • Rovčanin: Po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije
  on 18/05/2024 at 09:43

  Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da očekuje da će svi poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore podržati njihov Predlog zakona da se izdvoji po 12.000 eura obeštećenja za bivše radnike drvoprerađivačke industrije. Rovčanin je kazao da to očekuje jer se većina poslanika sa sjevera države iz različitih političkih subjekata, godinama borila za ova prava.

 • Inflacija u EU stabilna u aprilu
  on 18/05/2024 at 07:53

  Inflacija u EU u aprilu se zadržala martovskom nivou, dok je Hrvatska, uz Rumuniju i Belgiju, imala najveći rast potrošačkih cijena u poređenju s istim periodom prošle godine, saopšteno je iz Eurostata.

 • U EU porasle cijene usluga, hrane, alkohola i duvana
  on 17/05/2024 at 18:39

  Godišnja inflacija u eurozoni u aprilu iznosila je 2,4 odsto, isto kao i u martu, saopštio je Eurostat, statistička agencija Evropske unije.

 • Država otkupila akcije manjinskih akcionara ŽPCG i OŽVS
  on 17/05/2024 at 09:58

  Vlada je danas na Montenegroberzi otkupila akcije manjinskih akcionara Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS) za skoro 1,4 miliona EUR.