U AUSTRIJI

Austrijska policija sprovela je pretrese stanova i uhapsila osobe u vezi afere “Ibica”, usljed koje je “pala” vlada Narodne partije Austrije i Slobodarske partije. Dvoje je uhapseno u Salcburgu, a radi se o jednom 39-ogodisnjem Austrijancu bosanskog porekla i jednom 52-ogodisnjem Srbinu.

Oni su, prema dokumentu tuzilastva, regrutovali i obucavali zenu koja je glumila milijarderku, i uz to falsifikovali dokumenta.

Vise osoba iz okruzenja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje veceri na Ibici, prije dvije godine, tokom koje je tadasnji lider FPO Hajnc Kristijan Strahe obecao navodnoj necaki ruskog milijardera drzavne poslove za finansijsku podrsku njegovoj stranci, je privedeno.

Prema dokumentu tuzilastva polazi se od toga da su namjeravali da za novac ucjenjuju Strahea.

On je, poslije pojavljivanja video snimaka, podnio ostavku na sve politicke funkcije, a usljed toga izglasano je nepovjerenje vladi.

Medu osumnjicenima se nalazi direktor jedne konsalting firme, kao i njegova saradnica, inace bivsa djevojka detektiva. Prema pisanju “Salcburger nahrihten” u nalogu tuzilastva navode se tri osobe kao kljucni akteri u ovoj aferi.

Prema tuzilastvu, detektiv je jednom saucesniku rekao da od Strahea zatrazi najmanje 400.000 eura za prikupljeni materijal. Uz to ta lica su organizovala snimanje na Ibici, kako bi, prema tuzilastvu, trazili potencijalne kupce materijala napravljenog 24.jula 2017.godine.

Zbog upletenosti policijskih dousnika istraga bila spora

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini ucesnici u aferi “Ibica” proteklih godina radili kao dousnici policije, a tako i detektiv koji se optuzuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv doskorasnjeg celnika slobodaraca.

Istraga je, zbog toga, bila veoma spora, jer je kriminalna policija imala teskoce da djeluje protiv sopstvenih dousnika.

Kruze i glasine, navode mediji, da su u akciji snimanja na Ibici ucestvovali i dousnici obavjestajne sluzbe Austrije BVT.

“Sve je jasniji motiv, a to je da se radilo o licnoj osveti, ali i novcu”, tvrdi neimenovani insajder Ministarstva unutrasnjih poslova.

Devet osoba ukljuceno u konstrisanje afere

Istrazne vlasti su, na osnovu novih izjava svjedoka, uspjeli da bolje upoznaju strukturu koja je stajala iza snimanja spornog video materijala. Ukupno je devet osoba bilo ukljuceno u konstruisanje afere “Ibica”.

Jedan becki advokat je glavna licnost, koja je dala i nalog za snimanje, i on je priznao da stoji iza svega.

Njegova bivsa djevojka, inace novinarka visokotiraznog “Kronen cajtunga”, prema pisanju beckog dnevnika “Esterajh”, kroz svoj rad prikupila je informacije o planovina vlade OVP-FPO, i odnedavno je optuzena od svog bivseg da je 2015. pominjala da bi mogla da posreduje u kupovini kose Strahea na kojoj se mogu utvrditi tragovi kokaina.

Jedna njena poznanica, posrednik u prodaji nekretnina, inace Srpkinja, upoznala je desnu ruku Strahea, Johana Gudenusa, sa navodnom Ruskinjom. Ona je, kako podsjecaju mediji, bila doba prijateljica Gudenusa, a potom i Strahea, prije nego sto je upoznao svoju suprugu Filipu.

U kriminalnom drustvu i bivsi policajac

U tom drustvu bio je i bivsi policajac, dugogodisnji sef bezbjednosti Strahea, koji je dao sve informacije o svom bivsem sefu. Sto se detektiva tice, koji je sve operativno obavio, on sa advokatom ima firmu u Bosni, a preko svoje firme imao je kontakte sa bivsim vojnim obavjestajcima, ali i bivsim pripadnicima specijalnih jedinica sa Balkana.

Medu osobama koje su meta istrage nalazi se i jedan dalji advokat koji je clan “Sekcije bez imena” Socijaldemokratske partije, a ciji su se poznanici sredinom maja, neposredno pred objavu snimaka, kladili na krah vlade OVP-FPO.

Inace, i za djevojku koja je glumila rusku milijarderku tvrdi se da je iz Bosne.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.