SVJETSKI TURIZAM

U svjetskom turizmu se u narednoj godini ocekuje nastavak pozitivnih trendova, s rastom medunarodnih putovanja oko cetiri odsto, pri cemu bi najvise rasla ona iz Azije, pokazale su najnovije prognoze analiticke kuce IPK International i svjetske berze ITB Berlin.

Iz IPK-a su naveli da, uprkos politickoj i ekonomskoj nestabilnosti sirom svijeta, podaci o namjeravanim putovanjima koji su prikupljeni upucuju na pozitivne izglede za narednu godinu, prenosi SEEbiz.

“Iz Azije se ponovo ocekuje najveci rast medunarodnih putovanja, od pet odsto, sto je i nesto visi rast od opste prognoze, dok bi iz Evrope taj porast mogao biti tri do cetiri posto, a iz Amerike oko tri odsto”, rekli su iz IPK-a.

Oni su dodali da se prognoze tzasnivaju na njihovim istrazivanjima namjere u narednih godinu.

Slicni trendovi u globalnom turizmu ostvareni su i u ovoj godini. Iz te kuce tako iznose podatke iz zajednicke analize sa svjetskom turistickom berzom ITB Berlin, koja pokazuje da turizam u svijetu u ovoj godini raste, iako ne tako snazno kao prije. U prvih osam mjeseci medunarodna putovanja porasla su po stopi od 3,9 odsto, sto je jedan postotni bod manji rast nego u prosloj.

Takav globalni rast, po ocjeni istrazivaca, pokrecu Azijci, kojih je sest odsto vise putovalo do kraja avgusta nego u isto vrijeme prosle, a u tome najvece ‘zasluge’ imaju kineski turisti, s rastom putovanja po svijetu od devet odsto.

S druge strane, strana putovanja turista iz sjeverne Amerike porasla su nesto iznad prosjeka, 4,5 odsto, dok su putovanja Evropljana povecana 2,5 odsto, sto je nesto manje nego u prosloj godini, a putovanja turista iz juzne Amerike su pala tri odsto.

Azija u ovoj godini biljezi i najveci rast broja posjetilaca medu svim svjetskim regijama, od sest odsto, a s porastom dolaznih turista od 3,5 odsto, slijede je Evropa i Amerika, u koju je doslo dva odsto vise turista.

Uzimajuci u obzir sigurnost u destinacijama, prema istrazivanjima IPK iz septembra, vecina svjetskih putnika i ove je godine Izrael, Tursku, Egipat, Jordan i Tunis svrstavala u posebno nesigurna podrucja, a losu sliku imaju i Sjedinjene Americke Drzave (SAD), Meksiko, Juzna Afrika i Francuska.

Suprotno tome, Skandinavija, Svajcarska, Austrija, Irska, Portugal, Australija i Kanada oznacena su sigurnim odredistima s niskom prijetnjom od terorizma.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.