PREMIJER TVRDI

Premijer Dusko Markovic rekao je da u Vladi Crne Gore na Non paper gledaju pozitivno, ocjenjujuci da nje njima jasno konstatovan napredak u oblasti vladavine prava. Markovic je rekao i da se Crna Gora ne plasi od bilo kojeg modela ili pristupa politici prosirenja EU, ako se u prvi plan stavlja kvalitet reformi.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapic ukazao je da se nagovjestava novi pristup Evropske unije u pregovorima o pristupanju, koji ce, kako je rekao, smanjiti prostor za simuliranje reformi, postroziti kriterijume i zahtjeve.

Markovic je porucio da nasi rezultati nece biti povod za bilo kakvog zaustavljanje procesa pregovora s EU, a trenutni izazovi u EU ne uticu na nasu punu posvecenost reformama.

Govoreci o dokumentu “Non paper”, premijer je rekao da ga mozemo sagledavati i pozitivno i negativno, jer on uvijek obuhvata i napredak i preostale izazove.

“Treba ga citati samo u cjelosti, a ne posebno dio koji neko zeli da vidi ili cuje. Mi u Vladi na ovaj Non paper gledamo pozitivno, i ocjenjujemo da je njime konstatovan jasan napredak u oblasti vladavine prava, ali sagledavamo i ostale aspekte u kojima nijesmo dobili pozitivnu ocjenu”, rekao je Markovic.

On tvrdi i da ne stoji teza o sustinskom nazadovanju, koja se nigdje u dokumentu ne spominje.

“Ovakav dokument vidimo kao uput sta i kako dalje. U EU ne ulazi Vlada, vec cijelo drustvo, a na putu ka clanstvu svaka grana treba da snosi svoj dio odgovornost”, rekao je Markovic.

Kaze i da nigdje ne stoji ocjena da je Crna Gora zarobljena drzava.

“Kad govorimo o novom pristupu EU u pregovorima, za sada smo na terenu predloga jedna drzave. Jos je rano govoriti o mogucimi uticajima na pregovaracki proces u Crnoj Gori”, rekao je Markovic.

Premijer je rekao da je Non paper nastao kao strateski dokument i povod za rjesavanje krupnih pitanja koja stoje pred EU.

U odgovoru premijeru Markovicu, Krivokapic je rekao da Francuzi kazu da su frustrirani Srbijom i Crnom Gorom.

Premijer tvrdi i da je Crnu Goru bojkot opozicije vratio godinu unazad. Pozvao je opoziciju da prekine bojkot, u izglasa izborno zakonodavstvo, sto ce, smatra on, nasu zemlju odmah svrstati “u top drzavu u procesu integracija”.

“Zarobljena drzava nije moj termin, ustvari jeste, ali je postao zvanican termin. Imate ga u Strategiji EU za Zapadni Balkan”, istakao je Krivokapic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.