NOVAKOVICA PECINA

Nedavno uredena staza glavnog pecinskog kanala u bjelopoljskoj Novakovica pecini, posjetilo je tridesetak ljubitelja prirode proteklog vikenda. Oni su uz pratnju poznatog speleologa i obucenog vodica Zeljka Madzgalja mogli da obidu 600 metara uredene staze i naslute koliko speleolosko blago krije ova pecina do skoro poznata samo lokalnom stanovnistvu.

Zahvaljujuci aktivnostima Rotari kluba iz Bijelog Polja, to ce se uskoro promijeniti, jer su poceli sa aktivnostima na turistickoj valorizaciji ovog lokaliteta.

Novakovica pecina otkrivena je sredinom proslog vijeka kad su se cobani u njenom “predsoblju” sklanjali od kise i nevremena, i sve do danasnjih dana skrivala svoje cari i neponovljivu ljepotu. Na manje od trideset kilometara od Bijelog Polja, u srcu Vraneske doline, pecina ceka ljubitelje podzemne ljepote.

Univerzitetska profesorica i poznata turisticka radnica Silvana Durasevic, koja je bila dio grupe koja je proteklog vikenda posjetila pecinu, odusevljena je time sto je ovdje vidjela.

“Ovo je sjajna prirodna atrakcija i izuzetan dozivljaj, tim prije, jer je tu vrlo malo onoga sto je uradio covjek. Ovdje umjetnicku majstoriju prirode nije narusila covjekova ruka i njegove valorizacione potrebe. Rijec je o zadovoljstvu kakvo danasnji turista ustvari i ocekuje od ovakvih posjeta. Iako imam bogato pecinarsko iskustvo, ovo je za mene zaista velicanstven dozivljaj i vrijedno iskustvo. Mislim da citav ovaj kraj moze da se bavi ruralnim turizmom i da sve ove elemente, na celu sa Novakovica pecinom, uvrsti u paletu proizvoda koje ce nuditi posjetiocima. Znam da su preduzeti pionirski koraci u cilju aktiviranja ove vrste turizma na podrucju Bijelog Polja i sjevera Crne Gore. Rotari pokret je spreman da se ukljuci u tu akciju, neka ova posjeta bude nas prvi korak ka tome” rekla je profesorica Durasevic.

Ona je dalje podsjetila na izuzetan dozivljaj kod ovakvih akcija i posjeta, na pravi vulkan adrenalina, na prijateljstva i druzeljublje svih koji se ovim poslovima bave, na, konacno, ekonomsku isplativost stavljanja u promet takvog prirodnog bogatstva.

“Nesto sto je danas trend, a cemu nas i EU uci jeste klasterizacija u okviru regiona, vezivanje u klastere svih onih subjekata koji na jednoj teritoriji mogu da naprave neki proizvod, neki brend kojim ce biti konkurentni, samim tim i uspjesni. Zajednicki rad, udruzene snage, objedinjena pamet, daju daleko bolje rezultate od usamljenickih napora i pokusaja. Mislim da citava stvarnost ovoga kraja moze da se unaprijedi na taj nacin. Da se mala i srednja preduzeca udruze u udruzenja, sto svakako vazi i za udruzenja turistickih radnika ili vodica, u cemu ce im onda pomoci i lokalna samouprava i drzava i medunarodne asocijacije. Naravno da ovdje mislim i na Nacionalnu turisticku organizaciju, na lokalnu TO, na Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma u smislu edukacije i stvaranju kvalitenije infrastrukture i svih drugih preduslova. Takva nasa spremnost stvorice uslove i za apliciranje kod evropskih fondova namijenjenih za slicne projekte”, smatra Durasevic.

Velisa Stamatovic iz Budve je, kako kaze, imao srecu da zivi na mnogim svjetskim adresama, da upozna razne kulturne, turisticke, inovativne i svakakve druge carolije, ali ovo je nesto sto je vrijedjelo pogledati i sto pruza poseban uzitak i zadovoljstvo.

“Sve me ovo vratilo u djetinjstvo kada sam kao djecak gledao film “Orlovi rano lete”. Mislio sam da su tamosnji zapisi iz pecine samo jedan dobar scenario koji je osmislio detalje kakvi sam vjerovao da postoje samo u filmu. Medutim, ovo je prevazislo i te slike, znacajno je ekstremnije i originalnije. Vidjeti ono sto ova pecina nudi, proci sve te izazove i doci na kraju do pecinske rijeke, pravo je zadovljstvo koje se pamti cijelog zivota. Kad ovo bogatstvo vide stranci, siguran sam da ce se u tu ljepotu zaljubiti, zazalice sto nije njihova i pozeljece da ovdje sto duze ostanu. Nadam se da ce uskoro doci do potpune valorizacije ovog lokaliteta u cemu ce pomoc pruziti Rotari zajednica u Crnoj Gori, kako bismo se ponosili sto smo bili dio projekta koji ce biti poznat u Crnoj Gori, regionu, a svakako i sire”, kazao je Stamatovic.

“Feomenalno, misterioznio, carobno mjesto koje svakako treba vidjeti i dozivjeti. Vjerujem da smo boravkom u pecini na tridesetak metara ispod zemlje malo produzili zivot i malo se podmladili, kakvo vjerovanje postoji za boravak u pecini. Stoga cu ponovo doci”, obecala je dr Olivera Pocek iz Ulcinja.

I Zoran Zenovic clan Planinarskog kluba “Subra” iz Herceg Novog, odusevljen je ljepotom i raznovrsnoscu ovdje videnog pecinskog nakita i obecao da ce se vracati podzemnoj vraneskoj ljepotici.

Vukoman Kljajevic, Radio Crne Gore

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.