TRIFUNOVIC SMATRA

Strucnjak za bezbjednost i univerzitetski profesor Darko Trifunovic smatra da je donosenje novog zakona o medijima doslo u pravom trenutku, jer je Crna Gora, kaze on, u sredistu hibridnog rata.

Anonimni mediji kojima se ne zna ko stoji iza njih, a ciji je zadatak sirenje dezinformacija, manipulacije i izvrtanje realnosti, nijesu nista drugo do metode specijalnog rata.

“Da se ne radi o tome, zasto bi se krio identitet pojedinih medija? To je isto kao kada imas covjeka koji ide ulicom i nosi masku ili fantomku na glavi, jer je vec ucinio neko nedjelo ili se sprema da to uradi. E to je pandan za anonimne portale”, kaze Trifunovic za Dnevne novine.

Predlog zakona o medijima, podsjetimo, uskoro ce biti razmatran na sjednici Vlade Crne Gore. Kompletan tekst ovog akta je prosao cetiri ekspertize Savjeta Evrope i Evropske komisije i dobio “zeleno svjetlo” da je usaglasen sa standardima EU.

Novim rjesenjima je predvideno da u impresumu svakog medija, dakle i onlajn, mora stajati i vlasnicka struktura, sto do sada nije bila zakonska obaveza za elektronske publikacije.

Trifunovic je uvjeren da ce novim zakonom mnoge stvari biti rijesene, da ce profesionalni, ozbiljni mediji i novinari biti zasticeniji.

“Najvise ce biti pogodeni lazni portali, jer ce morati da se zna ko nosi uredivacku politiku, gdje je sjediste medija, ko je vlasnik… Dakle, znace se identitet medija. Nepostojanje takvih podataka unosi pravnu nesigurnost, jer svako moze da napise najvece gadosti i da ne odgovara. Kako da se branis od toga, koga da tuzis? Novim zakonskim rjesenjima to ubuduce nece biti moguce, pod uslovom da ostanete istrajni u njihovoj primjeni”, porucuje Trifunovic.

On podsjeca da se dugo vremena bavi istrazivanjem mreze laznih medija, i da je identifikovao vise od 100 takvih portala koji su usmjereni prema Crnoj Gori.

“Mnogi od njih su van vase drzave, ali se bave Crnom Gorom, sirenjem laznih vijesti, dezinformacija, izvrtanjem realnosti i sijanjem nepovjerenja. Koliko imate medija koji mogu da im se suprotstave plasiranjem pouzdanih, tacnih informacija, razoblicavanjem specijalnog rata protiv Crne Gore, 20? Mislim da sam mnogo rekao, da ih je desetak i to je to. Sada uporedite tu cifru i stotinu portala koji idu na vas. Dakle, ovo nije prepadanje, samo realnost. Novi napad na Crnu Goru nece biti onakav kakav je bio 2016. on ce pocivati na tome da se izazove nepovjerenje, da se iz nepovjerenja rode sumnje u sve i svakog, od najblizih u porodici, do najblizih poslovnih saradnika. Novi akteri napada na Crnu Goru nece biti naoruzani, ali nece biti nista manje opasni. Naprotiv”, ocjenjuje Trifunovic.

Trifunovic naglasava da ce glavna meta, kao i do sada, biti predsjednik drzave Milo Dukanovic, kao lider koji je Crnu Goru uveo u NATO i koji ce je uvesti u EU, ali da ce na meti biti i njegovi saradnici kako bi se razvilo nepovjerenje.

“Krenuce propaganda o odnosima izmedu predsjednika i premijera, ministara, tuzilaca, sudija, policije…Nije iskljuceno da se pojave i lica iz javne uprave koja su u hijerarhiji vlasti necim bili nezadovoljni. Ukljucice se i ekipe za pritisak preko drustvenih mreza. Trazice se protivnici Crne Gore, predsjednika Dukanovica svuda i njihova prica kruzice preko drustvenih mreza, preko raznih medija, laznih portala, preko nevladinih organizacija koje su te medije stvorili. Kada sve ovo imate u vidu jasno je koliko je znacajno da upravo sada donosite novi zakon o medijima, da konacno institucije, ali i pojedinci imaju mehanizme da se zastite od onih koji rade protiv vas”, porucuje Trifunovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.