NAGRADEN DONOVIC

Festival djecijeg stvaralastva i stvaralastva za djecu ,,Susreti pod starom maslinom” zatvoren je u utorak vece, 19. novembra, svecanom dodjelom nagrade za ukupno stvaralastvo za djecu, 33. laureatu Dejanu Donovicu. Ovaj crnogorski pjesnik, glumac, kompozitor i scenarista, po rijecima zirija Festivala, nedvosmisleno je svojim radom i predanoscu najmladoj publici ovu nagradu zasluzio jos i ranije.

Predjsednik zirija Milun Lutovac u obrazlozenju se osvrnuo i na Donovicevo porijeklo.

,,Uspjesi, ugled i nagrade nijesu uticali da se Dejan Donovic ne pridrzava onog cuvenog Sezanovog savjeta “Citajmo prirodu!”, sto najbolje ilustruje pjesnikov rani dug crmnickoj simfoniji boja koju istice u svojoj biografiji”, kazao je Lutovac.

Plaketu festivala za sveukupno stvaralastvo Donovicu je urucio predsjednik Opstine Bar Dusan Raicevic, i izrazio nadu da ce se pjesnik i dalje rado vracati Staroj maslini.

,,Ja sam ubijeden da cete vi i dalje pronalaziti dijete u sebi, da cete biti jednako nemirni, nestasni, ali uvijek i nasmijani, i da cete se Festivalu uvijek sa zadovoljstvom vracati”, zakljucio je Raicevic.

Donovic je potom pozdravio sve prisutne svojom pjesmom Pomiri nas Stara maslino koja je kao poruka u boci zaplovila Jadranom u daleki svijet.

Direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunovic urucio je laureatu 33. Susreta umjetnicku sliku i novcanu nagradu, a najmladi ucesnici Festivala Nikolina Luksic i Luka Vujovic okitili su pjesnika vijencem od maslinovih grana. Ovi polaznici dramskog studia ,,Scena” iz Bara govorili su odabrane stihove nagradenog Donovica.

O ukupnom stvaralastvu laureata govorila je knjizevnica, doktor filoloskih nauka, esejista i knjizevna kriticarka Svetlana Kalezic Radonjic. Njena najuza struka upravo je vezana za knjizevnost za djecu i omladinu, pa je Donovica, u svom iscrpnom izlaganju istakla i kao perfekcionistu koji ni jedan segment izdavastvane prepusta slucaju.

,,Poznat kao autor koji veoma obraca paznju na izgled svojih knjiga, sto u eri vizuelnosti u kojoj zivimo i narocito djelima namijenjenim predskolskom uzrastu koji inace racuna na verbo-vizuelni medij kao glavni, to nikako ne moze biti nebitan detalj”, izmedu ostalog navela je Kalezic Radonjic.

Ovaj rodeni Novljanin je uz gitaru i pjesme, ne narusivsi svecani ton, razbio formu tradicionalne knjizevne veceri, i nekoliko puta razgalio prisutnu djecu i odrasle, pa kako je i sam rekao sve je licilo na bajku.

,,Prezadovoljan sam, pod stresom sam zaista veliko uzbudenje, velika svecanost, velika cast. Sve sto je veceras receno, sve sto se uradilo, sve je bilo tako divno da prosto mi je na trenutak zalicilo na bajku, na neki drugi zivot. Ali ipak nije, ipak je to stvarnost i zaista sam srecan. Divno je biti na tom mjestu, divno je imati svoju maslinu, divno je znati da vasa poezija ostaje iza vas i da ce neko da je cita, a najdivnije je ako je i voli”, zakljucio je Donovic.

Organizator festivala, Kulturni centar Bar, iskoristio je ovu svecanost kao priliku da se ujedno zahvali i jednom od njegovih osnivaca, i zasigurno najzasluznijem za njegov razvoj crnogorskom glumcu Dragisi Simovicu:

,,Zahvaljujem se na ovoj nagradi, ovo je lijepa paznja i raduje me, ali zelim da Dejanu Donovicu, iskreno, sa sveg srca cestitam na nagradi koju je davno zasluzio”, zakljucio je Simovic, a laureat Susreta je svojom pjesmom Raduj se na najljepsi nacin spustio zavjesu na 33. ,,Susrete pod Starom maslinom”.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Protiv neke politike ili partije poštenije se boriti spolja"
  on 24/02/2024 at 19:54

  Protiv neke politike ili političkog subjekta poštenije se boriti spolja nego iznutra, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Miodrag Laković.

 • Ibrahimović: Šaljemo nedvosmislenu podršku Ukrajini
  on 24/02/2024 at 19:49

  Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović poslao je danas nedvosmislenu podršku ukrajinskom narodu u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države.

 • Gorčević: Crna Gora čvrsto stoji uz Ukrajinu
  on 24/02/2024 at 19:43

  Crna Gora stoji čvrsto uz Ukrajinu i njen narod, držeći se dosljedno principa usklađenosti sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije (EU), poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.