“NARODNA BIBLIOTEKA BUDVE”

Narodna biblioteka Budve jedna je od najstarijih institucija kulture u Crnoj Gori. Prvi pisani trag o njenom postojanju datira iz 1864. Iako je i jedna od najbogatijih biblioteka u nasoj zemlji, nema zgradu, vec je privremeno smjestena u prizemlju privatnog univerzitetskog centra “Akademija znanja”.

Iako je u novije vrijeme Budva sinonim za turizam, manje je poznato da je taj grad i kolijevka pismenosti i kulture, koja datira jos od antickih vremena. Tragove pisane rijeci vec 155 godina cuva “Narodna biblioteka Budve”.

“Cuvanje, prezentacija knjige, kao jednog vanserijskog civilizacijskog otkrica mislim da je za nas grad jako vazno”, saopstio je Predrag Zenovic, predsjednik Savjeta JU “Narodna biblioteka Budve”.

U posljednje vrijeme se cesto govori o nestajanju knjige. To se ne moze desiti, smatra profesorica knjizevnosti Bozena Jelusic. Ipak, naglasava da klasicne biblioteke izumiru i da je potrebno mijenjati ih.

“Cinjenica da se okrenula upravo digitalizaciji, da je pruzila mogucnost da se do knjige stigne ne samo dolazenjem ovdje nego i pretragom. U ovoj biblioteci su knjige uvijek otvorene, vi mozete da setate medu policama, da uzmete, pogledate, sjednete, procitate, vratite, te knjige su dio vaseg zivota. To je u stvari ta avangardna biblioteka”, kaze profesorica knjizevnosti Bozena Jelusic.

Njena posebnost je i to sto u njoj kutak za kreativnost nalaze sve generacije.

“Tako je ove godine biblioteka organizovala cak 14 radionica koje je pohadalo preko 400 polaznika na sedmicnom nivou od februara do novembra 2019.godine”, saopstila je direktorica Mila Baljevic.

Uprkos znacaju ne samo za Budvu, vec i za cijelu zemlju, biblioteka nema stalnu adresu. Predsjednik Opstine Marko Carevic kaze da ce se to uskoro promijeniti.

“Tomo i Stane Luketic, veliki budvanski dobrotvori, ostavili su zemljiste u centru grada za izgradnju biblioteke i skolovanje budvanske i pastrovacke omladine i istrajacemo na tome da se njihova zelja i ostvari”, kaze Marko Carevic.

Narodna biblioteka Budve ima fond od blizu stotinu hiljada knjiga, sto je svrstava medu najbogatije u Crnoj Gori. U njen sastav ulazi i biblioteka “Stefan Mitrov Ljubisa”, smjestena u Spomen domu “Crvena komuna” u Petrovcu.

Petra Bozovic, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.