DANILOVGRADSKA URA

Odluka Opstine Danilovgrad da se Rijeka Zeta proglasi parkom prirode je dobra stvar, ali poprilicno zakasnjela, jer je trebalo da se desi ekocid i ovom prirodnom blagu te opstine, ali i cijele Crne Gore, pa da se uprava sjeti ovavkvog poteza, kazali su iz danilovgradske URE.

“Mi iz Gradanskog pokreta URA u potpunosti podrzavamo ideju da se Rijeka Zeta proglasi parkom prirode. No, kao sto se javnost moze uvjeriti iz niza ekoloskih ekscesa rijeka Zeta je gotovo pa unistena sto se tice njenog biljnog i zivotinjskog svijeta. Riba pastramka iz Zete je desetkovana, i ta koja i dalje zivi u koritu rijeke nije bezbjedna za ishranu ljudi i to mozda najbolje govori o stepenu zagadenosti Zete”, kazali su oni.

Pitali su i rukovodstvo opstine na osnovu cega smatraju da ce bolje raditi novo preduzece sa pet zaposlenih lovocuvara nego dosadasnje, koje je takode imalo isti broj zaposlenih.

“Posto se radi o parku prirode na teritoriji dvije opstine Vlada ce finansirati preduzece koje ce se baviti ocuvanjem rijeke Zete. Medutim, rezultate tih radova mozemo pretpostaviti imajuci u vidu ekoloske skandale koje se desavaju u sred nacionalnih parkova sirom Crne Gore a gdje je paznja inspekcijskog nadzora i sluzbi najveca”, ukazuju iz odbora URE u Danilovgradu.

Ocekuju, kazu oni, posto primjecuju usmjerenost danilovgradske uprave za brigu prema prirodnim bogatstvima grada, da lokalna uprava po hitnom postupku odradi studiju za proglasenje i Sinjajevine parkom prirode.

“Branicemo od devastacije i rijeku Zetu i Sinjajevinu, ali i podrzacemo svaki vid protesta gradana protiv devastacije. Tu ne treba zaboraviti hrabre i odgovorne gradane Spuza koje bezrezervno podrzavamo i koji su u javnosti otvorili temu o alarmantnoj zagadenosti Zete”, porucili su oni.

Iz danilovgradske URE smatraju takode velikim problemom to sto najveci zagadivac rijeke Zete, teritorijaopstine Niksic, nece ucestvovati u cijelom projektu.

“Studijom Parka prirode Zeta predvideno je da Elektroprivreda Crne Gore, odnosno hidrocentrala “Perucica” placa taksu na osnovu zagadenja rijeke Zete. Te pare ici ce Vladi Crne Gore, a ne lokalnoj upravi i to smatramo pogresnim, jer sumnjamo da ce taj novac biti upotrijebljen namjenski”, zakljucili su oni.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.