RIJEC STRUKE

Svjetski je dan televizije. Sagovornici Dnevnika ocjenjuju da se televizija danas ne gleda kao nekada, te da je sve cesce zamjenjuju on-line mediji i drustvene mreze. Isiticu, medutim, da televizijska era nije zavrsena i da ce, uprkos novim medijima, televizija ipak opstati, ali u nekom izmijenjenom obliku.

Televizija je decenijama bila najuticajniji medij, ali je, s pojavom interneta i drustvenih mreza, taj uticaj poceo da slabi. Da li televizija gubi trku s takozvanim novim medijima ili na medijskom trzistu ipak ima mjesta za sve?

“Televizija donekle gubi tu trku, mada se kao medij jos stabilno drzi. Tu trku su donekle izgubili stampani mediji”, porucio je predsjednik Savjeta AEM Ranko Vujovic.

“Uporno se takmicimo i zelimo da ostanemo u toj trci, ali jedini nacin da pridemo gledaocima, je da nase emisije budu na internetu, na Youtube”, kazao je novinar Miomir Maros.

“Vi danas imate situaciju da se predsjednik najrazvijenije i najmocnije drzave svijeta ekskluzivno oglasava iskljucivo preko Tvitera. Njegove izjave prvo idu preko te socijalne mreze, pa ih tek onda mediji preuzimaju”, navodi pisac Marinko Vorgic.

Kako, u takvim uslovima, sacuvati gledaoce i privuci nove? Maros, kao dugogodisnji novinar, smatra da treba mijenjati sadrzaj.

“Televiziju treba nekako pribliziti gledaocima, na nacin da cemo im dati nesto sto je autenticno, nesto nase, sto ne mogu gledati na drugim televizijama. A to znaci prvenstveno da im na jedan popularan nacin prenosimo kulturno naslijede, obican zivot, zanimljivosti, tradiciju i obicaje”, porucio je Maros.

Saglasan je i Vorgic. Prema njegovim rijecima, informativni segment preuzeli su mediji koji su efikasniji, pa bi televizija onda trebalo da se orjentise na druge segmente.

“Kao sto je kultura, nauka, obrazovanje. Na kraju, to mogu biti i neke forme talk-show koje mogu biti vrlo atraktivne i zavodljive. Znamo da je gledaocima danas sve dosadno, oni vise nemaju vremena da gledaju nesto dugo i obimno, a pogotovo ne nesto prepametno, tako da se onda stalno podilazi tome”, istice Vorgic.

Za kvalitetan sadrzaj potrebno je mnogo novca, a danasnje televizije rade u teskim finansijskim uslovima – napominje Vujovic. Uprkos tome, ne smatra da se televiziji blizi kraj.

“Bice neki spoj izmedu interneta, televizije i portala. Mislim da ce se to miksati. Ovaj format koji televizija ima danas sigurno nece opstati. Vjerovatno cemo imati vise specijalizovanih kanala”, naveo je Vujovic.

I Vorgic kaze da ce televizija u svakom slucaju postojati, ali vjerovatno u nekoj hibridnoj formi s jos nekim medijima.

Ujedinjene nacije su 1996. godine donijele odluku da ce 21. novembar biti Svjetski dan televizije jer je tada odrzan prvi Svjetski televizijski forum, koji je okupio kljucne medijske licnosti kako bi govorile o znacaju televizije.

Bojana Baranin, TVCG

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.