PODACI POLICIJE

Nacelnik Odsjeka za sprjecavanje i suzbijanje zloupotrebe droga Milutin Popovic saopstio je da je za prvih deset mjeseci ove godine, u 1.240 pojedinacnih zapljena, oduzeto oko 1.880 kg droge.

Istovremeno je podnijeto 220 krivicnih prijava nadleznom tuzilastvu protiv 280 osoba, a otkriveno je 258 krivicnih djela iz ove oblasti.

“Imamo 58 lica koji su povratnici u vrsenju krivicnih djela, sto je podatak na koji bi trebalo obratiti paznju”, rekao je Popovic u Jutarnjem programu RTCG.

Najvise je zastupljena marihuana, zatim kokain i heroin, a registrovan je odreden broj sintetickih droga, gdje se izdvaja ekstazi.

“Ne bih ovo nazvao alarmantnim podacima, ovo je trend kako u regionu, tako i u svijetu. Svi imamo problem sa narkomanijom, sa dostupnoscu droga, borimo se protiv toga, mislim da to radimo na pravi nacin i da smo ostvarili dobre rezultate”, rekao je Popovic.

Komentarisuci informaciju o prodaji droge preko drustvenih mreza, o cemu su mediji vec pisali, Popovic je rekao da nase podrucje odolijeva toj vrsti prodaje i kupovine droge.

“Taj trend je odavno poznat u zemljama Zapadne Evrope. Mi i dalje nemamo taj trend, ovo je pojedinacni slucaj, u toku su istrazne radnje pa ne bih mogao reci nesto vise o tome”, pojasnio je Popovic.

Jedan od popularnijih nacina da se narkotici prenesu iz jedne u drugu drzavu su kuriri poznati pod imenom Mula. Ideja je nastala u Juznoj Americi, a na Balkanu ih ima od 2008 godine.

Uglavnom preko granice prenose kokain i heroin.

Prenositi drogu u zelucu ili tjelesnim supljinama je veoma opasno, a krajnji ishod moze biti smrt pocinioca, kaze Ivan Pekic iz Internacionalne policijske organizacije.

Narko dileri cesto koriste kurira-mulu, jer se taj nacin prenosa narkotika tesko otkriva.

U Crnoj Gori samo je jednom otkrivena mula i to 2010. godine, kada je zena kurir iz Frankfurta sletjela na podgoricki aerodrom.

Narko dileri mule biraju iz najsiromasnijih porodica Juzne Amerike. Kako kaze Pekic, oni pristaju da prenose narkotike za deset odsto vrijednosti kolicine koju krijumcare.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.