ODGOVOR JPNOCG

Snimci i fotografije koje je medijima dostavila Koalicija za odrzivi razvoj (KOR) predstavljaju manipulativne objave, neistinite sadrzine, ciji cilj nije prevencija i suzbijanje nezakonitih radnji nesavjesnih pojedinaca, vec iskljucivo dezintegracija institucije koja sprovodi upravo ove aktivnosti, navodi se u reagovanju Javnog preduzeca za nacionalne parkove (JPNPCG).

Iz Koalicije za odrzivi razvoj poslali su medijima snimak, koji je, kako tvrde, napravljen 5. novembra 2019. u 11 sati, u zoni stroge zabrane – na Tankom rtu, na kojem se vidi izlov ribe mrezama u strogom zabranu, naocigled sluzbe zastite NP Skadarsko jezero.

“Naime, JPNPCG biljezi najbolje rezultate od svog osnivanja u svim segmentima poslovanja. Suprotno navodima KOR-a, profesionalno i posveceno upravljanje dobrima nacionalnih parkova od strane ovog Javnog preduzeca je rezultiralo dvostrukim povecanjem broja procesuiranih prijava za nelegalan izlov ribe i nelegalnu granju, dok je sjeca suma koje su u drzavnom vlasnistvu gotovo u potpunosti obustavljena”, navodi se u reagovanju.

Broj evidentiranih posjetilaca, uspostavljanjem bolje kontrole se u posljednje dvije godine skoro udvostrucio.

“Tako je u 2017. godini evidentirano 326.000, dok 2019. zavrsavamo sa 590.000 posjetilaca, sto je rast za oko 80 odsto u posljednje dvije godine”, navodi se u reagovanju.

Iz Nacionalnih parkova tvrde da KOR pokusava da ospori njihove evidentne rezultate.

“Prvenstveno iz licnih razloga i radi zastite sopstvenih poslovnih interesa. U vezi sa navedenim, isticemo da je KOR objavio fotografije navodne sjece sume u NP Durmitor, iako se uvidom u sporne fotografije, nesporno zakljucuje da se predmetni lokalitet nalazi van zone ovog nacionalnog parka. Takode je objavljen snimak i fotografija, sa lokaliteta Morace koji nije u zoni parka. Da bi bilo upecatljivije, sluzili su se fotografijama o krivolovu, koje je JPNPCG ranije dostavljalo medijima, jedna cak i prije nekoliko godina u akcijama Sluzbe zastite”, navodi se u reagovanju. .

Iz nacionalnih pakova kau da se radi o manipulativnom objavama, neistinite sadrzine, ciji cilj nije prevencija i suzbijanje nezakonitih radnji nesavjesnih pojedinaca, vec iskljucivo dezintegracija institucije koja sprovodi upravo ove aktivnosti.

” Dodatno saznanje da su pojedini clanovi KOR-a, nelegalno gradili objekte u zonama nacionalnih parkova, organizovano dovodili turiste u nacionalne parkove bez placanja ulaznica, izlovljavali ribu bez posjedovanja ribolovne dozvole, govori o kakvoj se organizaciji radi”, navodi se u saopstenju.

Iz nacionalnih parkova su o snimcima KOR-a objavljenim 20.11.2019. godine i u prethodnom periodu, obavijestili nadlezne drzavne organe radi eventualnog procesuiranja pocinioca protivpravnih radnji, te radi zastite resursa nacionalnih parkova.

“S tim u vezi, ovim putem pripadnicima KOR-a, kao i drugim licima koja posjeduju odredene informacije i dokaze u vezi sa nelegalnim radnjama kojima se ugrozavaju dobra nacionalnih parkova, ukazujemo da se svako neprijavljivanje krivicnog djela smatra krivicnim djelom, pa pozivamo sva lica koja imaju odredena saznanja u vezi sa navedenim, da prijave nezakonite radnje”, zakljuceno je u reagovanju.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.