PRIBILOVIC SAOPSTILA

Razvoj novih usluga, poput registracije preduzeca i upisa djece u skole, bice prilika da gradani u vecem broju prihvate elektronsku komunikaciju sa javnom upravom kao jednostavniji i kvalitetniji nacin ostvarivanja prava, saopstila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilovic.

Ona je na konferenciji pod nazivom Digitalno upravljanje za ubrzavanje razvoja, koju su organizovali Ministarstvo, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, kazala da se javna uprava transformise u otvorenu, transparentnu i garadanima i privredi dostupnu upravu.

“Ovaj zadatak podrazumijeva kreiranje pravnog okvira kojim zelimo da unaprijedimo uslove za rad istitucijama, kako bi elektronsko poslovanje postalo temelj razlicitih procesa u javnoj upravi”, navela je Pribilovic na otvaranju konferencije.

Ministarstvo, kako je podsjetila, sprovodi mnogobrojne projekte koji su namijenjeni javnoj upravu kroz proces dijeljenih infrastrukturnih i aplikativnih resursa, cijom realizacijom digitalno upravljanje postaje osnov za ubrzani razvoj svih poslovnih procesa koji sluze gradanima i privredi.

“Na portalu e-uprave imamo ne samo veci broj usluga, kojih je trenutno 580, vec podaci govore da je ove godine 30 odsto vece koriscenje tih usluga u odnosu na proslu”, dodala je Pribilovic.

Ona je rekla da je sigurna da ce primjena sistema za elektronsko placanje i identifikaciju, cija primjena predstoji, kao i nove licne karte moje ce gradanima omoguciti jeftin i pristupacan elekronski identitet, biti zamajac koji ce dovesti do ubrzanog koriscenja elektronskih usluga.

Pribilovic je saopstila da je nedavno istrazivanje Ipsosa pokazalo da javna uprava mora ulagati dodatne napore kako bi gradani prepoznali elektronske usluge kao efikasan i koristan nacin komunikacije sa javnom upravom.

Sef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Hermann Spitz, ocijenio je da digitalna revolucija postaje kljucni pokretac i da ce radikalno promijeniti sve dimenzije drustva.

“Digitalna revolucija ima potencijalne koristi u mnogim oblastima i moze poztivno doprinijeti odrzivom razvoju. Digitalzacija omogucava nove nacine kreiranja znanja i generisanja vrijednosti za klijente, ali i nove nacine za konfigurisanje organizacionih procesa”, porucio je Spitz.

On je rekao da EU podrzava reformu javne uprave u Crnoj Gori, ali da digitalizacija nije rjesenje za sve probleme, posebno za one koji su vise socio-ekonomske prirode.

“U tom smislu, moramo vise osluskivati probleme gradana i provrede”, smatra Spitz.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gasparikova, saopstila je da Crna Gora sve vise ide putem digitalne transformacije.

Ona je kazala da razvoj e-usluga za gradane i preduzeca direktno zavisi od elektronske razmjene podataka medu javnim institucijama, cime se smanjuje potreba za odlaskom na salter i razmjenom papira izmedu razlicitih institucija.

“Pouzdano i efikasno pruzanje usluga uvijek prati pojednostavljenje procedura. To je neophodno da bi gradani i preduzeca mogli brze, transparentnije i ekonomicnije da ostvare prava i ispune zakonske obaveze”, dodala je Gasparikova.

Prema njenim rijecima, digitalizacija moze biti pokretac daljeg ekonomskog rasta i konkurentnosti zemlje.

“Povecanje broja novih e-usluga i novih softverskih platformi u Crnoj Gori dovodi do potraznje za svestranim IT strucnjacima i analiticarima podataka, sto stvara nove vrste poslova i mogucnosti za ostvarivanje prihoda”, zakljucila je Gasparikova.

Dogadaj je okupio predstavnike razlicitih sektora, koji su kroz dva panela zajednicki razmatrali kako digitalizacija moze uciniti upravljanje efikasnijim i podstaci ekonomski razvoj.

Konferencija se organizuje u okviru projekta Podrska uspostavljanju transparentne i efikasne javne uprave na usluzi gradanima koji finansira EU, a sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.