OSTRA KRITIKOVANJA

Lideri izraelskog saveza partija centra Plavo i bijelo ostro su kritikovali premijera Izraela Benjamina Netanjahua sto je tvrdio da postoji pokusaj da se nelegalno svrgne s vlasti i pozvali ga da se povuce zbog optuznice za mito i prevaru.

“Nema drzavnog udara u Izraelu, vec onih koji su se barikadirali na vlasti”, rekao je Beni Ganc, glavni Netanjahuov rival na izborima u septembru, nakon sto je sinoc Netanjahu u obracanju preko televizije optuzio policiju i drzavne tuzioce za “pokusaj udara” protiv njega.

Izraelski vrhovni tuzilac Avihaj Mandelblit u cetvrtak je zvanicno optuzio Netanjahua u nizu korupcionaskih skandala, navodi AP.

To je prvi put u istoriji Izraela da se premijer na vlasti suocava sa krivicnim optuznicama i Netanjahu tvrdi da ce ostati na vlasti dok se bori protiv njih.

Ganc je, medutim, ocenio da Netanjahuov govor “jasno pokazuje da mora da se povuce sa svoje pozicije i da se usredsredi na optuzbe protiv sebe”.

“On je itekako svjestan da ozbiljni i slozeni izazovi sa kojima se suocena drzva Izrael, kako u odnosu na bezbjednost tako i u drustvenoj i ekonomskoj areni, zahtjevaju premijera koji je sposoban da ulozi svoje puno vrijeme, energiju i paznju”, rekao je Ganc samo dan nakon sto je okoncao pokusaj da obrazuje vladajucu koaliciju zbog cega je nastavljen politicki zastoj u Izraelu pred moguce trece izbore za manje od godinu dana.

Jair Lapid, covek broj dva u savezu Plavo i bijelo je Netanjahuov govor oznacio bezumnim.

U emotivnom govoru odmah nakon objave optuznice Netanjahu je odbacio slucajeve protiv sebe , zahtjevajuci da se otvori istraga policije i tuzilastva.

“Ja duboko postujem pravosudni sistem u Izraelu. Ali je potrebno biti slijep i ne videti da se nesto lose dogada policijskim istrazitaljima i tuzilastvu. Mi vidimo pokusaj udara policije laznim optuzbama”, rekao je on odbacivsi pozive da podnese ostavku i naglasvsi da nece dozvoliti da “laz pobijedi”.

Optuznica protiv 70-godisnjeg Netanjahua objavljena je u vrijeme kada je paralisan izraelski politicki sistem i prijeti njegovoj dugogodisnjoj vladavini, konstatuje AP.

On ne mora da podnese ostavku ali je znacajno oslabljen, a stalo mu je da bude na funkciji dok se brani.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.