BIVSI RADNICI BOKSITA

Bivsi i sadasnji radnici niksickih Rudnika boksita porucili su da nece dozvoliti da oko 1,5 miliona eura od prodaje upravne zgrade firme bude isplaceno madarskom Vagon inpex-u, umjesto za namirenje njihovih potrazivanja.

Jedan od bivsih radnika Raso Civovic, rekao je da je njihovim predstavnicima stecajni upravnik Bokista, Mladen Markovic, saopstio da je u toku tender za prodaju upravne zgrade i da bivsi i sadasnji rudari nece imati pravo na taj novac.

Firma Vagon inpex je ranije tuzila Rudnike boksita zbog prijevremenog raskinutog ugovora o saradnji, zbog cega je ta madarska kompanija, kako tvrde njeni predstavnici, pretrpjela stetu.

Civovic je podsjetio da su ukupna potrazivanja za Boksite u stecaju iznosila oko 138 miliona EUR i da medu njima nema prijavljenog Vagon inpexa.

“Necemo dozvoliti da Vagon inpex, bez obzira na koji nacin polaze prava na ta sredstva, uzme na nezakonit nacin ono sto pripada nekadasnjim zaposlenima u Bokistima”, porucio je Civovic.

Jedan od radnika Bozidar Dilas, kazao je da je Vagon inpex Boksitima svojevremeno ostao duzan nekoliko stotina hiljada EUR.

“Na sceni je sada klasicni tip otimacine koju sprovode nadlezni”, tvrdi Dilas.

On je rekao da je nedopustivo i to sto se brise kompletna arhiva i dokumentacija Boksita, sto je kako je naveo, nezabiljezeno u istoriji nekog preduzeca koje posluje 71 godinu.

“Brisu se svi tragovi o poslovanju i sredstvima Rudnika boksita”, naveo je Dilas.

Jedan od randika Ilija Miljanic, podsjetio je da oko 500 bisih radnika potrazuje sredstva po osnovu nerijesenog stambenog pitaja ili neisplacenih potrazivanja.

On je najavio da ce se bivsi rudari u utorak okupiti na placu nedaleko od upravne zgrade, za koji tvrde da im je neleglalno oduzet, a bio je namijenjen za rjesavanje njihovih stambenih pitanja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.