OD 30 DO 20 HILJADA EURA

Novcane kazne za nepostovanje nacionalnih simbola za pravna lica iznosice od 500 do 20 hiljada eura, za preduzetnike od 150 do sest hiljada, a za fizicka lica od 30 do dvije hiljade eura.

To je predvideno Predlogom zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola koji se nalazi u skupstinskoj proceduri.

Navodi se da se himna izvodi sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem a u tekstu i melodiji ne mogu se prilikom izvodenja vrsiti izmjene.

“Himna se izvodi uz odavanje pocasti, na nacin sto prisutni ustaju, pozdravljaju ili na drugi nadin odaju joj pocast”, kaze se u obrazlozenju.

Upozorava se da se himna ne smije izvoditi na nacin i u prilikama kojl vrijedaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

“Himna se moze intonirati u prostorijama u kojima su smjesteni savjeti, udruzenja i politicke partije i prilikom politickih, naucnih, kulturno-umjetnickih, sportskih I drugih skupova u organizaciji savjeta, udruzenja i politickih partija”, kaze se u predlozenom zakonu.

Zabranjena je upotreba nacionalnih simbola na zgradama i u prostorijama Skupstine Crne Gore osim prostorija poslanickih klubova, predsjednika Crne Gore, Vlade Crne Gore, ministarstava i drugih organa uprave.

To se odnosi i zgrade i prostorije Ustavnog suda Crne Gore, sudova. Drzavnog tuzilastva, Zastitnika ljudskih prava i sloboda, Vojske Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Centralne banke i Drzavne revizorske institucije.

Navodi se da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice cine vecinsko stanovnistvo, prema rezultatima posljednjeg popisa, na zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova ciji je osnivac opstina, odnosno drzava, stalno vije i zastava tog manjinskog naroda ill druge manjinske nacionalne zajednice.

“U sluzbenim prostorijama organa lokalne samouprave i javnih ustanova, kao i u prostorijama namijenjenim za vjencanja istice se I zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice”, kaze se u predlozenom zakonu.

Precizira se da to pravo ne moze koristiti ako prema rezultatima dva posljednja uzastopna popisa pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne cine vecinsko stanovnistvo.

Zakonom je definisano da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice cine vise od pet odsto stanovnistva, prema rezultatima posljednjeg popisa, na dan njihovog nacionalnog praznika na zgradama organa lokalne samouprave istice zastava tog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

“Ovo pravo ne moze se koristiti ako na dva posljednja uzastopna popisa rezultati popisa budu manji od tog procenta”, kaze se u Predlogu zakona o nacionalnih simbola.

Zakonom je proplsana zabrana upotrebe grba i zastave kao znaka politlcke stranke, privrednog drustva, ustanove i drugog pravnog lica ili organlzaclje.

Novcane kazne za prkrsaj za pravno lice je od 500 do 20 hiljada eura, a za njegovo odgovorno lice od 30 do dvije hiljade eura.

Za preduzetnike je od 150 do sest hiljada, a za fizicko lice od 30 do dvije hiljade eura.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.