SVECANA AKADEMIJA

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomic kazao je da je ponosan na fenomen paraolimpizma u Crnoj Gori, na sportiste, rezultate i uradeno u prvih deset godina medunarodnog priznanja crnogorske krovne asocijacije sportova osoba sa invaliditetom.Tog dana, 22. novembra 2009. godine na generalnoj Skupstini u Kuala Lumpuru, POK postao je punopravni clan Medunarodnog paraolimpijskog komiteta. Tomic je, na svecanoj akademiji povodom deset godina od medunarodnog priznanja POK, kazao da je put bio nimalo lak, ali izazovan i ponekad trnovit.

“Kazu da je sreca veca, a tuga manja kad se podijeli sa nekim. Mi smo ponosni sto ste svi ovdje da dijelimo zadovoljstvo zbog 10 godina od medunarodnog priznanja POK. Put je bio nimalo lak, ali izazovan, ponekad trnovit, ali veliki motiv za sve nas. Ne bi se moglo doci do ovog nivoa Paraolimpijskog komiteta bez pomoci drzave, pomoci koju POK i danas osjeca od Ministarstva sporta i mladih i ministra Nikole Janovica”, rekao je Tomic.

On je naglasio da ne moze da zaboravi ni pomoc i podrsku predsjednika Evropskog paraolimpijskog komiteta Ratka Kovacica.

“Drago mi je da je i danas uz crnogorske paraolimpijce”, kazao je Tomic.

On je istakao i pomoc Crnogorskog olimpijskog komiteta i prvog sponzora Crnogorskog elekroprenosnog sistema.

Tomic je pozdravio predsjednike komiteta iz regiona, nacionalne sportske saveze, institucije osoba sa invaliditetom, celnike opstina iz kojih dolaze crnogorski aportisti.

“Ponosan sam na fenomen crnogorskog paraolimpijma u cijeloj drzavi. Roditeljima cu reci hvala na povjerenju. Zajedno smo vodili bitke i uzivali u nasim i vasim pobjedama. Nasi treneri, velika imena ne samo Crne Gore, vec i regiona, Evrope i svijeta, veliki ste pecat dali znanju i umijecu nase djece. Budite ponosni na to sto ste uradili”, rekao je Tomic.

On je naglasio da su paraolimpijci stvorili i napravili taj pokret – mudro, istrajno, cuteci i radeci.

“Zivite vase snove, cuvajte nam ovaj paraolimpijski, dobar je. Cuvajte ga zbog sve djece koja tek sada sanjaju svoje snove. Ovo je lijepa prica ne samo nas i vas, vec nase Crne Gore, ne samo u sportskom smislu, vec i u onom sto je tradicionalno njegovano u Crnoj Gori – ljudskom, solidarnom i humanom. Ovo je nasih tek prvih 10 godina, idemo dalje”, zakljucio je Tomic.

On je, u znak zahvalnosti na podrsci POK, urucio priznanje ministru sporta i mladih Nikoli Janovicu.

,,Priznanje ne dozivljavam samo kao nagradu za instituciju na cijem sam celu, vec kao potvrdu prijateljskog i partnerskog odnosa koje Ministarstvo sporta i mladih od formiranja ima sa POK. Posebno mi je zadovoljstvo sto sam u prilici da govorim na izuzetnom jubileju, 10 godina od prijema POK u svjetsku porodicu. Mogu da kazem da je podrska drzave, sada Ministarstva sporta i mladih, u finansijskom smislu desetostruko veca nego u godini kada je POK nastao, prije desetak godina”, kazao je Janovic.

On je naglasio da su celicna volja, istrajnost, upornost koji imaju crnogorski paraolimpijci mogu da budu putokaz svima za sva zanimanja kojima se bavimo.

,,Rezultati koji postizu su njihova zasluga, ali i njihovih porodica, strucnih timova, POK, a nama kao drzavi sluze na cast”, kazao je Janovic.

Priznanje je uruceno i prvom covjeku Evropskog paraolimpijskog komiteta. Ratku Kovacicu.

Kovacic je kazao da iza jubileja i proslave deset godina stoji veliki rad, navodeci da je sport najjaci alat za borbu protiv svih vrsta zavisnosti.

,,Cestitatm sportistima koji su u preteklom periodu postigli sjajne rezultate. Tek ste stupili na evropsku i svjetsku scenu, a ostvarujete vrhunske rezultate i osvajate medalje. Zelim vam da osvojite paraolimpijsku medalju i vjerujem da ce te to i ostvariti uskoro. Hvala na nagradi i priznanju. Zelim da istaknem veliki doprinos svih koji su znacajni za uspjehe, roditelje kao vaznu olugu u razvoju sportista, trenere, asistente, koji rade i doprinose da se ostvaruju vrata da se mlade osobe sa invaliditetom mogu baviti sportom”, kazao je Kovacic.

On je istakao da je Crna Gora ponosna na svoje paraolimpice i treba im pruzati sviju podrsku i pomoc.

“Cestitke na sjajnim uspjesima i radu, doprinosu i prijateljstvu. Zelim vam puno uspjeha u daljem radu. On je urucio priznanje Tomicu ispred EOK

Na akademiji je premijerno prikazan dokumentarni film Zivimo nase snove, poznatog crnogorskog reditelja Nikole Vukcevica, koji je podsjetio na pocetke POK, razvoj i najznacajnije rezultate crnogorskih paraolimpijaca

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.