ORAV

Crna Gora nece zatvoriti poglavlje 27 dok se ne nade rjesenje za ulcinjsku Solanu, porucio je sef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, na okruglom stolu koji je organizovao skupstinski Odbor za evropske integracije.

Skup na temu “Poglavlje 27: Jesmo li spremni za zdravu zivotnu sredinu po standardima Evropske unije?”, bio je posvecen upravljanju lokalitetima od posebnog interesa i uticaju kapitalnih projekata na zivotnu sredinu.

Orav je kazao da ce zivotna sredina biti u fokusu nove Evropske komisije.

“Zastita zivotne sredine nije samo stavka koju treba strikirati na putu ka EU. To nije nesto sto je opciono, to je nesto sto se mora”, istakao je Orav.

Kako je kazao, nedavne kampanje podizanja svijesti u Crnoj Gori donijele su konkretne rezultate.

“To su samo prvi koraci u dugom procesu za koje se nadamo da ce ispraviti negativne posljedice nasih prethodnih aktivnosti”, naveo je Orav.

On je istakao da se stvarna promjena ne moze desiti preko noci, i da se mora preduzeti jos konkretnih akcija u bliskom buducnosti.

“Projekti i kampanje EU postoje kako bi podrzali rad institucia, ali oni ne mogu zamijeniti njihov rad. Sada treba Vlada da preuzme odgovornost, da ispuni obecanja i da ojaca napore u oblasti zastite zivotne sredine”, rekao je Orav.

Kako je naveo, pregovori o poglavlju 27 su intenzivirani.

“Ali to poglavlje nece biti zatvoreno dok se ne nade rjesenje za ulcinjsku Solanu, bilo da je to dio mreze Natura 2000, ili neko drugo”, istakao je Orav.

Prema njegovim rijecima, zasticena mjesta i potencijalne lokacije Nature 2000, kao sto su Skadarsko jezero i Tara, imaju veliku vrijednost i moraju se sacuvati za buduce generacije.

“Nastavicemo da podrzavamo Crnu Goru, a sada je na njoj da ispuni svoju usravnu obavezu da bude ekoloska drzava”, porucio je orav.

Generalna direktorica Direktorata za zivotnu sredinu u Ministarstvu odrzivog razvoja i turizma, Ivana Vojinovic kazala je da je Crna Gora ocuvala svoj biodiverzitet, i da mreza zasticenih podrucja pokriva gotovo 13 odsto teritorije.

Kako je navela, prema medunarodnim sporazumima, ukupna povrsina zasticenih podrucja u Crnoj Gori je oko 20 odsto.

“Vazno je da zastita teritorija ima tendenciju rasta, sto upucuje na opsti zakljucak ocuvanosti ekosistema u Crnoj Gori”, istakla je Vojinovic.

Ona je naglasila da ce Crna Gora udvostruciti napore da ispuni kako postojece, tako i nove globalne ciljeve zastite biodiverziteta.

“Nastavicemo sa daljim ulaganjem novca, kako za nastavak uspostavljanja mreze Natura 2000, tako i za veci obim konstantnog monitoringa svih segmenata zivotne sredine”, porucila je Vojinovic.

Izvrsni direktor Ekoloskog pokreta Ozon, Aleksandar Perovic, kazao je da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao ekoloska drzava.

“Crna Gora je 100 odsto zasticena Ustavom. Ekoloska drzava je veca kategorija zastite i od medunarodne”, istakao je Perovic.

On je upozorio da je, kada su u pitanju zasticena podrucja, izgradnja autoputa napravila osjetne ividljive stete u kanjonu Tare.

Prema njegovim rijecima, ugrozenost Tare nijesu prepoznale samo NVO koje se bave zastitom zivotne sredine, vec i kroz dokumenta i izvjestaje EK i UNESCO-a.

“Cinjenica je da nakon ucinjene stete, mi mozemo samo da se skoncentrisemo na to da je svedemo na najm mog nivo, i da preporukama i konkretnim radom na terenu popravimo sto se moze popraviti i da se izvuku pouke za ubuduce”, naveo je Perovic.

On je kazao da veliki broj zasticenih podrucja nema planove upravljanja sto je, kako je naveo, problematicno.

“Iako je analizom zakonodavstva primijecena vazna uloga civilnog sektora, uskraceni smo za mogucnost da kroz neka upravljacka tijela ucestvujemo u izradi planova i sagledavanju njihove uspjesnosti”, rekao je Perovic.

On je ocijenio da treba dodatno unaprijediti zakonodavstvo kada su u pitanju zasticena podrucja.

“Zastita cijelog toka i sliva svih nasih rijeka je nesto na cemu cemo puno raditi u buducnosti, jer smatramo da jedino ti vidovi zastite mogu datividljive rezultate”, porucio je Perovic.

Savjetnica glavnog pregovaraca Crne Gore sa EU, Dragana Markovic, kazala je da se otvaranje poglavlja 27 moze posmatrati kao ohrabrenje za sve aktivnosti koje slijede.

“Ali i kao potvrda rezultata i napora nase administracije na tom planu”, dodala je Markovic.

Ona je kazala da se pravna tekovina EU stalno mijenja i razvija.

“Tako da je i broj celeksa koje nasa administracija analizira i ocjenjuje na godisnjem nivou uvijek medu brojnijima upravo u oblasti zivotne sredine”, dodala je Markovic.

Prema njenim rijecima, u nacionalni pravni okvir ugradeni su brojni instrumenti za zastitu zivotne sredine, medu kojima se istice procjena uticaja na zivotnu sredinu i strateska procjena uticaja, kao i integrisano sprjecavanje zagadenja zivotne sredine.

“Primjenom svih tih instrumenata osigurava se ekonomski na principima odrzivog razvoja”, kazala je Markovic.

Ona je podsjetila da je ekonomska i finansijska analiza iz 2016. godine pokazala da ce ukupni troskovi uskladivanja i sprovodenja evropskih standarda u ovoj oblasti Crnu Goru do 2035. godine kostati oko 1,5 milijardi EUR.

“Iako je vazno da odrzimo dobar tempo u pristupanju, jos je vaznije da se reforme koje sprovodimo kvalitetno odraze na zivotni standard gradana”, zskljucila je Markovic.

Danasnji okrugli sto drugi je koji Odbor za evropske integracije organizuje u sklopu inicijative usmjerene na intenzivni nadzor nad aktivnostima nadleznih institucija u okviru pregovarackog procesa Crne Gore sa EU, i konkretno poglavlja 27 – Zivotna sredina i klimatske promjene.

Kako je najavljeno, okrugli stolovi su ujedno i priprema za konsultativno saslusanje posveceno pregovarackom poglavlju 27, koje ce Odbor organizovati u decembru.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • Milanović: Odluka Ustavnog suda priprema za državni udar
    on 20/04/2024 at 07:55

    Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je odluka Ustavnog suda da mu zabrani da bude mandatar za sastav vlade ili premijer priprema za državni udar.

  • Sezonski rad na primorju dok se traži stalno zaposlenje
    on 20/04/2024 at 07:50

    Sezonski posao za Nikšićane koji ne mogu da dobiju stalno zaposlenje jedini je izvor zarade. Među njima je i Mileva Bezmarević. Sedmo ljeto provodi u Budvi. Iako po struci konobarica obavljala je poslove servirke, sada sobarice. Sezonski poslovi su, kaže teški, ali plata od aprila do novembra pomaže da se pregura godina.

  • Putevi suvi, na nekim dionicama izmijenjen režim saobraćaja
    on 20/04/2024 at 07:15

    U Crnoj Gori danas se saobraća po pretežno suvim kolovozima uz moguće sitnije odrone na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Na putevima na kojima se izvode radovi izmijenjen režim saobraćaja, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore AMSCG.

  • Eksplozije u Bagdadu, oči uprte ka Izraelu
    on 20/04/2024 at 07:05

    Serija eksplozija prosto je raznijela štab iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju 50 kilometara južno od Bagdada, svega nekoliko sati pošto su pripadnici proiranskih milicija lansirali dronove ka izraelskog vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Elijata. Prema prvim informacijama najmanje jedna osoba je poginula, a više ranjeno u napadu. Vašington i Jerusalim odbacuju odgovornost.

  • Uhapšena zvučna imena, sudskih presuda ni na vidiku
    on 20/04/2024 at 06:30

    Hapšenje Jelene Perović samo je jedno u nizu koje su sproveli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Zvučnih imena je sve više u njihovim predmetima. Mnogi završe na sudu, ali se prve presude u mnogim slučajevima ni ne naziru.

  • "ASK izgubila kredibilitet"
    on 20/04/2024 at 06:15

    Da je stavljanjem lisica na ruke direktorici Agencije za sprečavanje korupcije, ta institucija, koja bi trebalo da bude primjer transparentnosti, u potpunosti izgubila kredibilitet, ocijenio je predsjednik sindikata ASK-a, Dušan Drakić.

  • NATO spreman da pošalje protivvazdušne sisteme Ukrajini
    on 19/04/2024 at 21:36

    Države članice NATO-a saglasile su se danas da pošalju Ukrajini više sistema protivvazdušne odbrane, uključujući i Patriot sisteme, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

  • "Kopnene snage Ukrajine ograničene dok god Rusija ima prednost u vazduhu"
    on 19/04/2024 at 21:10

    Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocijenio je danas da su mogućnosti njenih kopnenih snaga, sa nedovoljno municije i ljudstva "ograničene" i da će tako ostati dokle god Rusija, koja je okupirala djelove njene teritorije, ima prednost u vazduhu.

  • Pozvali Izrael na poštovanje međunarodnog prava
    on 19/04/2024 at 20:57

    Države članice grupe G7 pozvale su danas Izrael na poštovanje međunarodnog prava i tretiranje Palestinaca na human i dostojanstven način.

  • Reforma obrazovanja važna za članstvo u EU
    on 19/04/2024 at 19:53

    Reforma obrazovnog sistema neophodna je kako bi Crna Gora bila spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU), zaključeno je na sastanku ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović i regionalne direktorke UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Ređine De Dominićis.

  • Poništen tender za put Andrijevica-Peć
    on 20/04/2024 at 09:43

    Kompanija Monteput poništila je 120.000 eura vrijedan tender za izradu idejnog rješenja za dionice auto-puta Andrijevica-Peć i Andrijevica-Čakor, nakon što su svi ponuđači isključeni iz postupka zbog nepravilno sačinjenih i nepotpunih izjava, pišu Vijesti.

  • ZZZCG će aktivnije posredovati između poslodavaca i nezaposlenih
    on 19/04/2024 at 16:48

    U okviru priprema za predstojeću turističku sezonu održan je sastanak ministarske rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, Privredne komore i Unije poslodavaca, a kako bi se sagledala mogućnost obezbjeđivanja potrebne radne snage, shodno zahtjevima privrede, a u odnosu na raspoloživu radnu snagu prema evidenciji nezaposlenih lica koju vodi ZZZCG.

  • EPCG I CGES potpisali ugovor o agregatu A8 za HE Perućica
    on 19/04/2024 at 14:53

    Izvršni direktori Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica na prenosni sistem.

  • Koordinisaće implementaciju mjera energetske efikasnosti
    on 19/04/2024 at 14:23

    Eko-fond će u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva koordinisati implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima, obezbijediti resurse za sprovođenje projekta i raditi na ostvarivanju ciljeva, u skladu sa najvišim standardima efikasnosti i održivosti.

  • Otvaranje žičare Kotor - Lovćen 1. maja
    on 19/04/2024 at 09:52

    Žičara Kotor - Lovćen biće otvorena 1. maja, saznaje agencija Mina-business u kompaniji Novi Volvox.

  • Počela isplata martovskih penzija
    on 19/04/2024 at 08:23

    Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Crne Gore saopštili su da je počela isplata martovskih penzija.

  • Novi vlasnici akcija Vektra Boke: Prioritet dugovi prema radnicima i PU
    on 19/04/2024 at 06:25

    Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3 odsto akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel "Igalo" i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi.

  • Uvoz hrane preko 700 miliona, vozila 330 miliona
    on 19/04/2024 at 05:42

    Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

  • Raspisan tender za nabavku autobusa za prevoz učenika
    on 18/04/2024 at 17:18

    Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija obavijestili su javnost da je raspisan tender za nabavku autobusa za prevoz učenika.

  • Posebna uredba za upravljanje lukama, nova šansa za investitore 
    on 18/04/2024 at 16:14

    Na sjednici Vlade Crne Gore donijeta je Uredba o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Kako je objašnjeno na ovaj način dio luke može imati drugu namjenu u odnosu na ostatak, a što će povećati šanse da se privuku eventualni investitori u lučka područja.