ORAV

Crna Gora nece zatvoriti poglavlje 27 dok se ne nade rjesenje za ulcinjsku Solanu, porucio je sef Delegacije EU u Podgorici, Aivo Orav, na okruglom stolu koji je organizovao skupstinski Odbor za evropske integracije.

Skup na temu “Poglavlje 27: Jesmo li spremni za zdravu zivotnu sredinu po standardima Evropske unije?”, bio je posvecen upravljanju lokalitetima od posebnog interesa i uticaju kapitalnih projekata na zivotnu sredinu.

Orav je kazao da ce zivotna sredina biti u fokusu nove Evropske komisije.

“Zastita zivotne sredine nije samo stavka koju treba strikirati na putu ka EU. To nije nesto sto je opciono, to je nesto sto se mora”, istakao je Orav.

Kako je kazao, nedavne kampanje podizanja svijesti u Crnoj Gori donijele su konkretne rezultate.

“To su samo prvi koraci u dugom procesu za koje se nadamo da ce ispraviti negativne posljedice nasih prethodnih aktivnosti”, naveo je Orav.

On je istakao da se stvarna promjena ne moze desiti preko noci, i da se mora preduzeti jos konkretnih akcija u bliskom buducnosti.

“Projekti i kampanje EU postoje kako bi podrzali rad institucia, ali oni ne mogu zamijeniti njihov rad. Sada treba Vlada da preuzme odgovornost, da ispuni obecanja i da ojaca napore u oblasti zastite zivotne sredine”, rekao je Orav.

Kako je naveo, pregovori o poglavlju 27 su intenzivirani.

“Ali to poglavlje nece biti zatvoreno dok se ne nade rjesenje za ulcinjsku Solanu, bilo da je to dio mreze Natura 2000, ili neko drugo”, istakao je Orav.

Prema njegovim rijecima, zasticena mjesta i potencijalne lokacije Nature 2000, kao sto su Skadarsko jezero i Tara, imaju veliku vrijednost i moraju se sacuvati za buduce generacije.

“Nastavicemo da podrzavamo Crnu Goru, a sada je na njoj da ispuni svoju usravnu obavezu da bude ekoloska drzava”, porucio je orav.

Generalna direktorica Direktorata za zivotnu sredinu u Ministarstvu odrzivog razvoja i turizma, Ivana Vojinovic kazala je da je Crna Gora ocuvala svoj biodiverzitet, i da mreza zasticenih podrucja pokriva gotovo 13 odsto teritorije.

Kako je navela, prema medunarodnim sporazumima, ukupna povrsina zasticenih podrucja u Crnoj Gori je oko 20 odsto.

“Vazno je da zastita teritorija ima tendenciju rasta, sto upucuje na opsti zakljucak ocuvanosti ekosistema u Crnoj Gori”, istakla je Vojinovic.

Ona je naglasila da ce Crna Gora udvostruciti napore da ispuni kako postojece, tako i nove globalne ciljeve zastite biodiverziteta.

“Nastavicemo sa daljim ulaganjem novca, kako za nastavak uspostavljanja mreze Natura 2000, tako i za veci obim konstantnog monitoringa svih segmenata zivotne sredine”, porucila je Vojinovic.

Izvrsni direktor Ekoloskog pokreta Ozon, Aleksandar Perovic, kazao je da je Crna Gora Ustavom deklarisana kao ekoloska drzava.

“Crna Gora je 100 odsto zasticena Ustavom. Ekoloska drzava je veca kategorija zastite i od medunarodne”, istakao je Perovic.

On je upozorio da je, kada su u pitanju zasticena podrucja, izgradnja autoputa napravila osjetne ividljive stete u kanjonu Tare.

Prema njegovim rijecima, ugrozenost Tare nijesu prepoznale samo NVO koje se bave zastitom zivotne sredine, vec i kroz dokumenta i izvjestaje EK i UNESCO-a.

“Cinjenica je da nakon ucinjene stete, mi mozemo samo da se skoncentrisemo na to da je svedemo na najm mog nivo, i da preporukama i konkretnim radom na terenu popravimo sto se moze popraviti i da se izvuku pouke za ubuduce”, naveo je Perovic.

On je kazao da veliki broj zasticenih podrucja nema planove upravljanja sto je, kako je naveo, problematicno.

“Iako je analizom zakonodavstva primijecena vazna uloga civilnog sektora, uskraceni smo za mogucnost da kroz neka upravljacka tijela ucestvujemo u izradi planova i sagledavanju njihove uspjesnosti”, rekao je Perovic.

On je ocijenio da treba dodatno unaprijediti zakonodavstvo kada su u pitanju zasticena podrucja.

“Zastita cijelog toka i sliva svih nasih rijeka je nesto na cemu cemo puno raditi u buducnosti, jer smatramo da jedino ti vidovi zastite mogu datividljive rezultate”, porucio je Perovic.

Savjetnica glavnog pregovaraca Crne Gore sa EU, Dragana Markovic, kazala je da se otvaranje poglavlja 27 moze posmatrati kao ohrabrenje za sve aktivnosti koje slijede.

“Ali i kao potvrda rezultata i napora nase administracije na tom planu”, dodala je Markovic.

Ona je kazala da se pravna tekovina EU stalno mijenja i razvija.

“Tako da je i broj celeksa koje nasa administracija analizira i ocjenjuje na godisnjem nivou uvijek medu brojnijima upravo u oblasti zivotne sredine”, dodala je Markovic.

Prema njenim rijecima, u nacionalni pravni okvir ugradeni su brojni instrumenti za zastitu zivotne sredine, medu kojima se istice procjena uticaja na zivotnu sredinu i strateska procjena uticaja, kao i integrisano sprjecavanje zagadenja zivotne sredine.

“Primjenom svih tih instrumenata osigurava se ekonomski na principima odrzivog razvoja”, kazala je Markovic.

Ona je podsjetila da je ekonomska i finansijska analiza iz 2016. godine pokazala da ce ukupni troskovi uskladivanja i sprovodenja evropskih standarda u ovoj oblasti Crnu Goru do 2035. godine kostati oko 1,5 milijardi EUR.

“Iako je vazno da odrzimo dobar tempo u pristupanju, jos je vaznije da se reforme koje sprovodimo kvalitetno odraze na zivotni standard gradana”, zskljucila je Markovic.

Danasnji okrugli sto drugi je koji Odbor za evropske integracije organizuje u sklopu inicijative usmjerene na intenzivni nadzor nad aktivnostima nadleznih institucija u okviru pregovarackog procesa Crne Gore sa EU, i konkretno poglavlja 27 – Zivotna sredina i klimatske promjene.

Kako je najavljeno, okrugli stolovi su ujedno i priprema za konsultativno saslusanje posveceno pregovarackom poglavlju 27, koje ce Odbor organizovati u decembru.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada će na današnjoj sjednici razmatrati predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a na predlog Komisije za kadrovska i administrativna pitanja. Ukoliko bude usvojen, Brđanin će morati da napusti direktorsku fotelju, što neće biti prvi put. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.