PRVI DAN MASLINIJADE

U sklopu proslave Dana Opstine Bar, danas je odrzan prvi dan 18. Maslinijade, tradicionalne poljoprivredno-kulturno-zabavne manifestacija u Starom Baru. Nekoliko hiljada gostiju moglo je da uziva u maslini i proizvodima od ove biljke, ali i u specijalitetima barskog kraja.

,,Evo smo godinu po godinu stigli do punoljetstva jedne manifestacije, koja nije svojim kvalitetom prepoznata samo u Baru, vec i van granica nase zemlje. Drago nam je sto smo i ove godine, i pored nesto slabijeg roda, uspjeli da okupimo ovako veliki broj izlagaca, ali i proglasimo najbolje medu njima. Mi cemo se i u narednom periodu truditi da ova manifestacija bude na nivou svih prethodnih”, istakao je, izmedu ostalog, predsjednik Organizacionog odbora Suljo Mustafic.

Od osnivanja Maslinijade, nesebicnu pomoc organizatorima pruzala je i Turisticka orgnaizacija Bar.

,,Ovo je zaista jedna od najvaznijih i najprepoznatljivijih manifestacija u nasem gradu, koja na pravi nacin promovise izmedu ostalog i turisticku ponusu, i sve potencijale Starog Bara. TOB je to znala da prepozna u prethodnom periodu, a tako ce biti i ubuduce”, rekao je direktor Turisticke orgnaizacije Emil Kukalj.

Za sve poljoprivrednike izuzetno je vazna i podrska resornog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. ,,Kao i do sada, maslinari ce imati podrsku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kada je prosirenje i modernizacija proizvodnje u pitanju, i sigurna sam da cemo zajednickim radom uspjesno odgovoriti buducim zadacima i izazovima”, naglasila je direktorica Direktorata za poljoprivredu Radana Damjanovic.

Maslinijadu je svecano proglasio otvorenom predsjednik Opstine Bar, Dusan Raicevic, napominjuci je da Opstina Bar partner i organizatorima, ali i maslinarima i poljoprivrednim proizvodacima, najavljujuci izgradnju ,,Kuce maslina”.

,,Opstina Bar je bila i ostala partner svim proizvodacima ovog kraja. Iz agrobudzeta Opstine Bar i tokom ove godine kroz razlicite subvencije i podsticajne mjere opredjeljeno je 300.000 eura. Nadam se da cemo na narednoj Maslinijadi vec imati odredene obrise jednog kapitalnog projekta – Kuce maslina. Vrlo je vazno ulagati u poljoprivredu, jer na taj nacin ulazemo u buducnost”, istakao je Raicevic.

Za najuspjesnijeg maslinara na manifestaciji je proglasen Bajazit Haveric, dok su prve dvije nagrade za najbolje odrzavani maslinjak pripale Andriji Durovicu i Mehmedu Mujicu. Nagrade za najbolji mladi zasad pripale su Beciru Boskovicu i Saidu Canticu, a vlasnici najkvalitetnijeg ulja su Nijazim Becovic i Sadetin Pericic. Strucni ziri je odabrao i pet najljepse uredenih standova, a to su oni koje su uredili Mujo Asovic, Sabrija Lunjic, Filip Jovovic, Samir Omeralovic i Dino Kurtovic.

U sklopu proslave Dana Opstine Bar, direktor Erol Marunovic otkrio je spomen-plocu na mjestu gdje se nekada nalazila prva barska Gimnazija, a ,,u ime svih starih Barana koji su isli u ovu skolu” zahvalio se Cazim Alkovic.

U zabavnom dijelu programa ucestvali su KUD ,,Jedinstvo”, Etno grupa Zora, Al Dino i Ibrahim Mekic. Sjutrasnji program pocinje od 11 sati.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.