SAVJET RTCG

Clanovi Savjeta Javnog servisa ocijenili su da je njihov rad predmet raznih netacnih stavova, pausalnih ocjena i neutemeljenih kritika koje su prevrsile mjeru.

Ragovanje Savjeta RTCG prenosimo integralno:

Savjet Radio-televizije Crne Gore, od samog konstituisanja, suocen je sa nacinom interpretacije izbora i kredibiliteta njegovih clanova, a potom i rada ovog drustvenog tijela, koji, po mnogo cemu ima elemente neprimjerenog odnosa, omalovazanja, pa i destrukcije. Na ovaj, ili onaj nacin, iza toga stoji dio medija,dio nevladinih organizacija i dio politickih subjekata, pa u odredenom smislu, i sam menadzment RTCG.

Savjet se do sada uzdrzavao od javnih odgovora i reakcija. Ali je, konzorcijum netacnih stavova i kritika prevrsio mjeru. Zato smatramo da imamo i mi pravo da iznesemo stav u vezi sa takvim neutemeljenim ocjenama.Sasvim smo raspolozeni da govorimo o kritikama na racun naseg rada. Ali na profesionalnim osnovama. Ne pausalno, ne skrivanjem iza neprofesionalnog pozivanja na dokumente i akte. Naprotiv, vrlo otvoreno i direktno. I naravno, uz nas profesionalni i argumentovani odgovor na sve. Iako su konzorcijumi kritika cudno kreirani, uzdrzacemo se od takve analize.

Kljucni problem su netacne interpretacije, objave i pausalni stavovi. Jedan skup kriticara smatra da Savjet ne radi svoj posao, a drugi da Savjet navodno neopravdano trosi novac poreskih obveznika. Ni jedno ni drugo nije tacno! Odgovorno tvrdimo da Savjet profesionalno radi i da se odgovorno ponasa. Ukoliko to nije tacno, nas zakonski poslodavac moze pokrenuti postupak argumentovanog i osnovanog razrijesenja. Naravno, i novim zakonom ce imati tu mogucnost. Neka svako pojedinacno sudi da li je to i kada politicki dogovor, ili pritisak.

Odgovor na prvi netacan stav se moze vidjeti u proteklom radu od usvajanja odredenih principa, statutarnog uvodenja disciplinske odgovornosti generalnog direktora, preko pokusaja rijesavanja ranijih i davno nastalih problema do analitickih kritika, zahtjeva i sugestija prilikom razmatranja programskih i finansijskog plana. Radimo upravo ono sto nam je zakon dozvolio.

Odgovor na drugi netacan stav se odnosi na navodno bespotrebno trosenje novca i isplate zarada. Savjet je, u svom nedavnom saopstenju, detaljno objasnio kako je i zasto preporucio generalnom direktoru da moze, prema zakonu i statutu, donijeti odluku o isplati razlike zarada gdinu Vojvodicua na osnovu presude odluke suda o nezakonitoj smjeni. Na posljednjoj sjednici Savjeta i sam generalni direktor je potvrdio sve sto je u uvodnom dijelu te tacke izneseno u vezi sa ,,slucajem Vojvodic”. Podsjeticemo jos jednom da je Savjet dao preporuku da generalni direktor moze, formalno-pravno, donijeti odluku. Dodatno, ovaj Savjet nije smijenio gdina Vojvodica, vec pokusava da smanji stetu koju su drugi nanijeli RTCG. Savjet, ni ovaj ni prethodni, nije smijenio ni gdina Micunovica, vec je to uradio gdin Sundic. Isti princip treba da vazi i za navode o smjeni gdina Mirkovica. Ako je i to nezakonito, sasvim bi precizno i korektno bilo da se i napise cija je to odgovornost. I zbog cije odluke RTCG ima stete po tom osnovu. Drugo je pitanje zasto mediji to ne prenose.

Clanovi Savjeta ovom prilikom imaju posebnu potrebu da prokomentarisu tvrdnju generalnog direktora RTCG o tome da su “zasticeni kao bijeli medvjedi”. Ovakva floskula, u ovom kontekstu, ne samo da je neprimjerena, vec je vulgarna, uvredljiva i drska. Generalni direktor, kome je Savjet poslodavac i sa kojim od pocetka nastoji da ima korektnu komunikacju, daje sebi za pravo da na ovaj nacin kvalifikuje Savjet. Cak i da je tacna direktorova tvrdnja, on bi dok je na toj funkciji, trebalo da se uzdrzava od bilo kakvih komentara te vrste.

A posebno je drsko to sto je takvu floskulu iznio u vezi sa pomenutom preporukom za isplatu bivsem generalnom direktoru, i sto se skriva iza obaveze navodne medijske lupe nad svim segmentima rada. Kad je rijec o generalnom direktoru, ne mozemo zanemariti jedno ,,iznenadenje” cemu smo bili svjedoci ovih dana. Naime, jedan od clanova Savjeta je sam reagovao na vec iznesene ocjene generalnog direktora o ,,medvedoj zastiti” clanova Savjeta, uputivsi mu obracanje u internoj komunikaciji. To pismo se, pak sjutradan naslo u jednom mediju! Da li tako treba da ,,saraduju” Savjet i generalni direktor? Nazalost, ni medij u kome je objavljeno pomenuto pismo, nije nasao za shodno, u skladu sa profesionalnim pravilima, da u vezi sa time obavi odredene provjere.

Na ovakve i slicne tvrdnje i postupke prema Savjetu, svjedoci smo, naslanjaju se i pojedinci sa drugih adresa, poput AEM-a. Nemamo nista protiv. Ali Savjet radi i mora da radi i mimo javnih sjednica Savjeta. A nase sjednice su znacajno otvorenije za javnost nego onih koji nam salju lekcije o odnosu prema javnosti.

Moze li se ovo smatrati pritiskom na Savjet? Posebno poredimo, jer se rad Savjeta cesto tretira od strane generalnog direktora kao pritisak na rad menadzmenta.

Podsjeticemo da clanovi Savjeta imaju zakonsku, moralnu i profesionalnu odgovornost. Clanovi Savjeta moralnu odgovornost u radu imaju i prema institucijama koje su ih predlozile. Savjet ne cini skup slucajnih prolaznika sa gradskog trga, vec skup pojedinaca koji su se dokazali u svojim profesijama i koji su, prema misljenju predlagaca, zasluzili da budu predlozeni i imenovani. Podsjecamo i da, osim parapolitickih kvalifikacija, nijesmo culi nijednu profesionalnu zamjerku za bilo kog clana Savjeta u ovom sazivu. Iako izuzetak moze biti poruka generalnog direktora da je potreban drugaciji odabir clanova. Da li je to nastavak pokusaja dijeljenja lekcija Savjetu? Da li je to pritisak na rad Savjeta?

Tokom izrade izmjena i dopuna Zakona o RTCG ni jedan od dva generalna direktora, koji su po funkciji bili clanovi radne grupe, nije govorio o odgovornosti clanova Savjeta. Zasto? Zar to nije bilo idealno mjesto? Zasto bas sada nove lekcije? Neka javnost prosudi. O Savjetu i odgovornosti je u radu radne grupe objektivno govorio jedino predstavnik Savjeta RTCG.

Clanovi Savjeta predstavljaju cjelokupno drustvo i ne treba, niti moraju biti medijski profesionalci. Valjda isti vec postoje u menadzmentu. Ali, i clanovi Savjeta i clanovi menadzmenta moraju biti profesionalci. I valjda je slicna situacija sa uredenjem javnih medijskih servisa u Evropi. Makar to kazu predstavnici evropskih institucija. Naravno, ima izuzetaka, poput Estonije, gdje i poslanici sjede u upravljackim tijelima javnog medijskog servisa.

Na kraju, neka javnost prosudi da li je rijec o pritisku na rad Savjeta. I da li je motiv tome upravo nezavisnost ovog saziva i nemogucnost kontrole nad njim od strane bilo kojeg od nezadovoljnih aktera?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

  • "Prikupljeni dokazi da stanovi u “Master kvartu i “ničija kuća” imaju istog vlasnika"
    on 26/07/2024 at 19:23

    Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i službenici Specijalnog policijskog odjeljenja tokom finansijske istrage prikupili su dokaze koji ukazuju na sumnju da je ova imovina stečena kriminalnom djelatnošću odbjeglog šefa kavačkog klana, Radoja Zvicera, te da ,,ničija kuća" i ova imovina imaju istog vlasnika, kazao je poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Momčilo Leković.

  • Čarapić: Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozionu agendu
    on 26/07/2024 at 17:55

    Kad je bila rekonstrukcija Vlade, jedan opozicioni poslanik je rekao da se sjutra ruši Podgorica i da je to uvertira za vanredne parlamentarne izbore. Rekonstrukcija Vlade je bila pokazna vježba stabilnosti i pokazala je da je vlast na državnom nivou stabilna. Očito da su predsjednik Milatović i njegovi odbornici prihvatili opozicionu agendu koja se odnosi na destabilizaciju i skratili mandat Skupštini Glavnog grada, izjavio je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

  • "Nećemo povjerovati etno investicijama Ibrahimovića, neka se pravda do zore za ulazak u vlast"
    on 26/07/2024 at 17:14

    Nećemo povjerovati etno investicijama Ervina Ibrahimovića, pa neka se pravda do zore za svoj ulazak u vlast, saopšteno je iz Izvršnog odbora Partije crnogorskih Muslimana.

  • "SAD će nastaviti da podržavaju reformske procese neophodne za članstvo u EU"
    on 26/07/2024 at 16:40

    Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena definisanim vanjskopolitičkim prioritetima, poručio je ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović na sastanku sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

  • "Nervoza PES-a evidentna, strmoglavi pad rejtinga nezaustavljiv"
    on 26/07/2024 at 16:24

    Nervoza Pokreta Evropa sad (PES) više je nego očigledna i uzrokovana je nezaustavljivim padom rejtinga koji je posljedica promašene politike i zasićenosti građana populizmom, obmanama i lažima.

  • "Manjinski narodi u Baru najbolje znaju koliko ste se brinuli o njima"
    on 26/07/2024 at 15:58

    Projekti sa kojima je Bošnjačka stranka ušla u Vladu, a vezani su za Bar upravo su oni čija se realizacija čekala godinama, a pokrenuli su ih ministri i poslanici iz Bošnjačke stranke, saopšteno je Opštinskog odbora Bošnjačke stranke Bar.

  • Pogledajte nova kadrovska rješenja Vlade
    on 26/07/2024 at 15:02

    Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić razmotrila više kadrovskih pitanja.

  • "Dijaspora veliki potencijal i najsnažnija privredna grana"
    on 26/07/2024 at 14:57

    Vjerujem da je u Crnoj Gori sazrela svijest da sveukupni ekonomski rast nije moguć bez aktiviranja svih potencijala koje naša zemlja ima, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović. On je učestovao danas na panel diskusiji "Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj Crne Gore" održanoj u okviru manifestacije "Dani dijaspori i iseljenika Crne Gore 2024".

  • "Crna Gora i Kina treba da nastave da njeguju tradicionalne veze"
    on 26/07/2024 at 14:30

    Crna Gora i Kina treba da nastave da snaže svoje bilateralne odnose i njeguju tradicionalne veze, poručeno je na sastanku predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića sa zamjenikom ministra međunarodnog odjeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Čen Žouom.

  • "Crna Gora će imati problema na putu prema članstvu u EU"
    on 26/07/2024 at 14:06

    Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula komentarisao je situaciju u kojoj crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić nisu poželjni u Hrvatskoj.

  • USSCG: Ne ukidajte doprinose; UPCG: Fond PIO oduvijek bio neodrživ
    on 26/07/2024 at 18:35

    Povećanje minimalne prosječne zarade, smanjenje poreskog opterećenja na rad čini komponentu programa Evropa sad 2, a koristi će imati i zaposleni i poslodavci, poručili su predstavnici Vlade koji su na okruglom stolu, u okviru javne rasprave predstavili Fiskalnu strategiju do 2027.

  • Ulaganja u Željezaru preko 44 miliona eura u narednih šest godina
    on 26/07/2024 at 18:16

    Zaposleni u Željezari vrlo brzo će osjetiti benefite ugovora koji je danas potpisala Elektroprivreda Crne Gore sa švajcarskom kompanijom „8B Capital“, o zakupu proizvodnih pogona nikšićke Željezare, Kovačnice i Čeličane. Siguran sam da ćemo u roku koji je predviđen svjedočiti značajnim poslovnim rezultatima i da će to biti pokretačka snaga za napredak Elektroprivrede i ekonomije naše države, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Uglješa Urošević.

  • Otpis kamate privrednicima koji plate dug
    on 26/07/2024 at 16:20

    Vlada Crne Gore danas je utvrdila Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze.

  • Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava
    on 26/07/2024 at 14:14

    Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za ovu godinu.

  • "Programom Evropa sad 2 postajemo država sa najmanjim troškovima na rad u Evropi"
    on 26/07/2024 at 13:18

    Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente – smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

  • Mujović: Biću zadovoljan kada zaposleni u Željezari osjete benefite
    on 26/07/2024 at 11:09

    Odbor direktora Elektroprivrede prihvatio je ponudu švajcarske kompanije 8B kapital za zakup Željezare na 50 godina, a u fabriku bi za pet godina uložili blizu 37 miliona eura. Ugovor je potpisan na sastanku koji je počeo u podne u Nikšiću.

  • Hala u Željezari poslužila kao pretovarna stanica za otpad
    on 26/07/2024 at 09:47

    U hali Željezare je PUP-om predviđena izgradnja Centra za upravljanje otpadom, a zbog sanacije deponije i velikog požara koji je, izvjesno, podmetnut, ista je poslužila kao pretovarna stanica, a otpad se već danas odvozi na deponiju Livade u Podgorici, saopšteno je iz Opštine Nikšić.

  • "Ne koristite položaj za dodatna primanja"
    on 26/07/2024 at 09:39

    Upozoravam sve iz energetskog sektora da ne koriste svoj položaj kako bi sebi obezbijedili mjesečna primanja od nekoliko prosječnih zarada u državi, na račun građana, navodi se u dopisu, koji je ministar energetike Saša Mujović uputio Odborima direktora povodom informacije da pojedini članovi Odbora direktora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u energetskom sektoru, pored značajnih apanaža koje primaju po osnovu članstva u Odborima direktora, dodatno primaju i naknade u raznim tijelima i komisijama, koje, kako se navodi u dopisu, nijesu zanemarljive, naprotiv.

  • Iz Rajanera tvrde da neće vraćati linije ka Crnoj Gori po sadašnjim cijenama
    on 26/07/2024 at 06:13

    Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner smatra da aerodromi u Crnoj Gori imaju povećane naknade u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, koji, kako kažu, smanjuju naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, što je u suprotnosti sa onim što se može vidjeti širom Evrope, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka.

  • Spajić i Vuković u utorak pred Odborom o Evropi sad 2
    on 25/07/2024 at 20:18

    Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet saslušaće u utorak premijera Milojka Spajića i ministra finansija Novicu Vukovića, u vezi sa programom Evropa sad 2.