SAVJET RTCG

Clanovi Savjeta Javnog servisa ocijenili su da je njihov rad predmet raznih netacnih stavova, pausalnih ocjena i neutemeljenih kritika koje su prevrsile mjeru.

Ragovanje Savjeta RTCG prenosimo integralno:

Savjet Radio-televizije Crne Gore, od samog konstituisanja, suocen je sa nacinom interpretacije izbora i kredibiliteta njegovih clanova, a potom i rada ovog drustvenog tijela, koji, po mnogo cemu ima elemente neprimjerenog odnosa, omalovazanja, pa i destrukcije. Na ovaj, ili onaj nacin, iza toga stoji dio medija,dio nevladinih organizacija i dio politickih subjekata, pa u odredenom smislu, i sam menadzment RTCG.

Savjet se do sada uzdrzavao od javnih odgovora i reakcija. Ali je, konzorcijum netacnih stavova i kritika prevrsio mjeru. Zato smatramo da imamo i mi pravo da iznesemo stav u vezi sa takvim neutemeljenim ocjenama.Sasvim smo raspolozeni da govorimo o kritikama na racun naseg rada. Ali na profesionalnim osnovama. Ne pausalno, ne skrivanjem iza neprofesionalnog pozivanja na dokumente i akte. Naprotiv, vrlo otvoreno i direktno. I naravno, uz nas profesionalni i argumentovani odgovor na sve. Iako su konzorcijumi kritika cudno kreirani, uzdrzacemo se od takve analize.

Kljucni problem su netacne interpretacije, objave i pausalni stavovi. Jedan skup kriticara smatra da Savjet ne radi svoj posao, a drugi da Savjet navodno neopravdano trosi novac poreskih obveznika. Ni jedno ni drugo nije tacno! Odgovorno tvrdimo da Savjet profesionalno radi i da se odgovorno ponasa. Ukoliko to nije tacno, nas zakonski poslodavac moze pokrenuti postupak argumentovanog i osnovanog razrijesenja. Naravno, i novim zakonom ce imati tu mogucnost. Neka svako pojedinacno sudi da li je to i kada politicki dogovor, ili pritisak.

Odgovor na prvi netacan stav se moze vidjeti u proteklom radu od usvajanja odredenih principa, statutarnog uvodenja disciplinske odgovornosti generalnog direktora, preko pokusaja rijesavanja ranijih i davno nastalih problema do analitickih kritika, zahtjeva i sugestija prilikom razmatranja programskih i finansijskog plana. Radimo upravo ono sto nam je zakon dozvolio.

Odgovor na drugi netacan stav se odnosi na navodno bespotrebno trosenje novca i isplate zarada. Savjet je, u svom nedavnom saopstenju, detaljno objasnio kako je i zasto preporucio generalnom direktoru da moze, prema zakonu i statutu, donijeti odluku o isplati razlike zarada gdinu Vojvodicua na osnovu presude odluke suda o nezakonitoj smjeni. Na posljednjoj sjednici Savjeta i sam generalni direktor je potvrdio sve sto je u uvodnom dijelu te tacke izneseno u vezi sa ,,slucajem Vojvodic”. Podsjeticemo jos jednom da je Savjet dao preporuku da generalni direktor moze, formalno-pravno, donijeti odluku. Dodatno, ovaj Savjet nije smijenio gdina Vojvodica, vec pokusava da smanji stetu koju su drugi nanijeli RTCG. Savjet, ni ovaj ni prethodni, nije smijenio ni gdina Micunovica, vec je to uradio gdin Sundic. Isti princip treba da vazi i za navode o smjeni gdina Mirkovica. Ako je i to nezakonito, sasvim bi precizno i korektno bilo da se i napise cija je to odgovornost. I zbog cije odluke RTCG ima stete po tom osnovu. Drugo je pitanje zasto mediji to ne prenose.

Clanovi Savjeta ovom prilikom imaju posebnu potrebu da prokomentarisu tvrdnju generalnog direktora RTCG o tome da su “zasticeni kao bijeli medvjedi”. Ovakva floskula, u ovom kontekstu, ne samo da je neprimjerena, vec je vulgarna, uvredljiva i drska. Generalni direktor, kome je Savjet poslodavac i sa kojim od pocetka nastoji da ima korektnu komunikacju, daje sebi za pravo da na ovaj nacin kvalifikuje Savjet. Cak i da je tacna direktorova tvrdnja, on bi dok je na toj funkciji, trebalo da se uzdrzava od bilo kakvih komentara te vrste.

A posebno je drsko to sto je takvu floskulu iznio u vezi sa pomenutom preporukom za isplatu bivsem generalnom direktoru, i sto se skriva iza obaveze navodne medijske lupe nad svim segmentima rada. Kad je rijec o generalnom direktoru, ne mozemo zanemariti jedno ,,iznenadenje” cemu smo bili svjedoci ovih dana. Naime, jedan od clanova Savjeta je sam reagovao na vec iznesene ocjene generalnog direktora o ,,medvedoj zastiti” clanova Savjeta, uputivsi mu obracanje u internoj komunikaciji. To pismo se, pak sjutradan naslo u jednom mediju! Da li tako treba da ,,saraduju” Savjet i generalni direktor? Nazalost, ni medij u kome je objavljeno pomenuto pismo, nije nasao za shodno, u skladu sa profesionalnim pravilima, da u vezi sa time obavi odredene provjere.

Na ovakve i slicne tvrdnje i postupke prema Savjetu, svjedoci smo, naslanjaju se i pojedinci sa drugih adresa, poput AEM-a. Nemamo nista protiv. Ali Savjet radi i mora da radi i mimo javnih sjednica Savjeta. A nase sjednice su znacajno otvorenije za javnost nego onih koji nam salju lekcije o odnosu prema javnosti.

Moze li se ovo smatrati pritiskom na Savjet? Posebno poredimo, jer se rad Savjeta cesto tretira od strane generalnog direktora kao pritisak na rad menadzmenta.

Podsjeticemo da clanovi Savjeta imaju zakonsku, moralnu i profesionalnu odgovornost. Clanovi Savjeta moralnu odgovornost u radu imaju i prema institucijama koje su ih predlozile. Savjet ne cini skup slucajnih prolaznika sa gradskog trga, vec skup pojedinaca koji su se dokazali u svojim profesijama i koji su, prema misljenju predlagaca, zasluzili da budu predlozeni i imenovani. Podsjecamo i da, osim parapolitickih kvalifikacija, nijesmo culi nijednu profesionalnu zamjerku za bilo kog clana Savjeta u ovom sazivu. Iako izuzetak moze biti poruka generalnog direktora da je potreban drugaciji odabir clanova. Da li je to nastavak pokusaja dijeljenja lekcija Savjetu? Da li je to pritisak na rad Savjeta?

Tokom izrade izmjena i dopuna Zakona o RTCG ni jedan od dva generalna direktora, koji su po funkciji bili clanovi radne grupe, nije govorio o odgovornosti clanova Savjeta. Zasto? Zar to nije bilo idealno mjesto? Zasto bas sada nove lekcije? Neka javnost prosudi. O Savjetu i odgovornosti je u radu radne grupe objektivno govorio jedino predstavnik Savjeta RTCG.

Clanovi Savjeta predstavljaju cjelokupno drustvo i ne treba, niti moraju biti medijski profesionalci. Valjda isti vec postoje u menadzmentu. Ali, i clanovi Savjeta i clanovi menadzmenta moraju biti profesionalci. I valjda je slicna situacija sa uredenjem javnih medijskih servisa u Evropi. Makar to kazu predstavnici evropskih institucija. Naravno, ima izuzetaka, poput Estonije, gdje i poslanici sjede u upravljackim tijelima javnog medijskog servisa.

Na kraju, neka javnost prosudi da li je rijec o pritisku na rad Savjeta. I da li je motiv tome upravo nezavisnost ovog saziva i nemogucnost kontrole nad njim od strane bilo kojeg od nezadovoljnih aktera?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada će na današnjoj sjednici razmatrati predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a na predlog Komisije za kadrovska i administrativna pitanja. Ukoliko bude usvojen, Brđanin će morati da napusti direktorsku fotelju, što neće biti prvi put. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.