SAVJET RTCG

Clanovi Savjeta Javnog servisa ocijenili su da je njihov rad predmet raznih netacnih stavova, pausalnih ocjena i neutemeljenih kritika koje su prevrsile mjeru.

Ragovanje Savjeta RTCG prenosimo integralno:

Savjet Radio-televizije Crne Gore, od samog konstituisanja, suocen je sa nacinom interpretacije izbora i kredibiliteta njegovih clanova, a potom i rada ovog drustvenog tijela, koji, po mnogo cemu ima elemente neprimjerenog odnosa, omalovazanja, pa i destrukcije. Na ovaj, ili onaj nacin, iza toga stoji dio medija,dio nevladinih organizacija i dio politickih subjekata, pa u odredenom smislu, i sam menadzment RTCG.

Savjet se do sada uzdrzavao od javnih odgovora i reakcija. Ali je, konzorcijum netacnih stavova i kritika prevrsio mjeru. Zato smatramo da imamo i mi pravo da iznesemo stav u vezi sa takvim neutemeljenim ocjenama.Sasvim smo raspolozeni da govorimo o kritikama na racun naseg rada. Ali na profesionalnim osnovama. Ne pausalno, ne skrivanjem iza neprofesionalnog pozivanja na dokumente i akte. Naprotiv, vrlo otvoreno i direktno. I naravno, uz nas profesionalni i argumentovani odgovor na sve. Iako su konzorcijumi kritika cudno kreirani, uzdrzacemo se od takve analize.

Kljucni problem su netacne interpretacije, objave i pausalni stavovi. Jedan skup kriticara smatra da Savjet ne radi svoj posao, a drugi da Savjet navodno neopravdano trosi novac poreskih obveznika. Ni jedno ni drugo nije tacno! Odgovorno tvrdimo da Savjet profesionalno radi i da se odgovorno ponasa. Ukoliko to nije tacno, nas zakonski poslodavac moze pokrenuti postupak argumentovanog i osnovanog razrijesenja. Naravno, i novim zakonom ce imati tu mogucnost. Neka svako pojedinacno sudi da li je to i kada politicki dogovor, ili pritisak.

Odgovor na prvi netacan stav se moze vidjeti u proteklom radu od usvajanja odredenih principa, statutarnog uvodenja disciplinske odgovornosti generalnog direktora, preko pokusaja rijesavanja ranijih i davno nastalih problema do analitickih kritika, zahtjeva i sugestija prilikom razmatranja programskih i finansijskog plana. Radimo upravo ono sto nam je zakon dozvolio.

Odgovor na drugi netacan stav se odnosi na navodno bespotrebno trosenje novca i isplate zarada. Savjet je, u svom nedavnom saopstenju, detaljno objasnio kako je i zasto preporucio generalnom direktoru da moze, prema zakonu i statutu, donijeti odluku o isplati razlike zarada gdinu Vojvodicua na osnovu presude odluke suda o nezakonitoj smjeni. Na posljednjoj sjednici Savjeta i sam generalni direktor je potvrdio sve sto je u uvodnom dijelu te tacke izneseno u vezi sa ,,slucajem Vojvodic”. Podsjeticemo jos jednom da je Savjet dao preporuku da generalni direktor moze, formalno-pravno, donijeti odluku. Dodatno, ovaj Savjet nije smijenio gdina Vojvodica, vec pokusava da smanji stetu koju su drugi nanijeli RTCG. Savjet, ni ovaj ni prethodni, nije smijenio ni gdina Micunovica, vec je to uradio gdin Sundic. Isti princip treba da vazi i za navode o smjeni gdina Mirkovica. Ako je i to nezakonito, sasvim bi precizno i korektno bilo da se i napise cija je to odgovornost. I zbog cije odluke RTCG ima stete po tom osnovu. Drugo je pitanje zasto mediji to ne prenose.

Clanovi Savjeta ovom prilikom imaju posebnu potrebu da prokomentarisu tvrdnju generalnog direktora RTCG o tome da su “zasticeni kao bijeli medvjedi”. Ovakva floskula, u ovom kontekstu, ne samo da je neprimjerena, vec je vulgarna, uvredljiva i drska. Generalni direktor, kome je Savjet poslodavac i sa kojim od pocetka nastoji da ima korektnu komunikacju, daje sebi za pravo da na ovaj nacin kvalifikuje Savjet. Cak i da je tacna direktorova tvrdnja, on bi dok je na toj funkciji, trebalo da se uzdrzava od bilo kakvih komentara te vrste.

A posebno je drsko to sto je takvu floskulu iznio u vezi sa pomenutom preporukom za isplatu bivsem generalnom direktoru, i sto se skriva iza obaveze navodne medijske lupe nad svim segmentima rada. Kad je rijec o generalnom direktoru, ne mozemo zanemariti jedno ,,iznenadenje” cemu smo bili svjedoci ovih dana. Naime, jedan od clanova Savjeta je sam reagovao na vec iznesene ocjene generalnog direktora o ,,medvedoj zastiti” clanova Savjeta, uputivsi mu obracanje u internoj komunikaciji. To pismo se, pak sjutradan naslo u jednom mediju! Da li tako treba da ,,saraduju” Savjet i generalni direktor? Nazalost, ni medij u kome je objavljeno pomenuto pismo, nije nasao za shodno, u skladu sa profesionalnim pravilima, da u vezi sa time obavi odredene provjere.

Na ovakve i slicne tvrdnje i postupke prema Savjetu, svjedoci smo, naslanjaju se i pojedinci sa drugih adresa, poput AEM-a. Nemamo nista protiv. Ali Savjet radi i mora da radi i mimo javnih sjednica Savjeta. A nase sjednice su znacajno otvorenije za javnost nego onih koji nam salju lekcije o odnosu prema javnosti.

Moze li se ovo smatrati pritiskom na Savjet? Posebno poredimo, jer se rad Savjeta cesto tretira od strane generalnog direktora kao pritisak na rad menadzmenta.

Podsjeticemo da clanovi Savjeta imaju zakonsku, moralnu i profesionalnu odgovornost. Clanovi Savjeta moralnu odgovornost u radu imaju i prema institucijama koje su ih predlozile. Savjet ne cini skup slucajnih prolaznika sa gradskog trga, vec skup pojedinaca koji su se dokazali u svojim profesijama i koji su, prema misljenju predlagaca, zasluzili da budu predlozeni i imenovani. Podsjecamo i da, osim parapolitickih kvalifikacija, nijesmo culi nijednu profesionalnu zamjerku za bilo kog clana Savjeta u ovom sazivu. Iako izuzetak moze biti poruka generalnog direktora da je potreban drugaciji odabir clanova. Da li je to nastavak pokusaja dijeljenja lekcija Savjetu? Da li je to pritisak na rad Savjeta?

Tokom izrade izmjena i dopuna Zakona o RTCG ni jedan od dva generalna direktora, koji su po funkciji bili clanovi radne grupe, nije govorio o odgovornosti clanova Savjeta. Zasto? Zar to nije bilo idealno mjesto? Zasto bas sada nove lekcije? Neka javnost prosudi. O Savjetu i odgovornosti je u radu radne grupe objektivno govorio jedino predstavnik Savjeta RTCG.

Clanovi Savjeta predstavljaju cjelokupno drustvo i ne treba, niti moraju biti medijski profesionalci. Valjda isti vec postoje u menadzmentu. Ali, i clanovi Savjeta i clanovi menadzmenta moraju biti profesionalci. I valjda je slicna situacija sa uredenjem javnih medijskih servisa u Evropi. Makar to kazu predstavnici evropskih institucija. Naravno, ima izuzetaka, poput Estonije, gdje i poslanici sjede u upravljackim tijelima javnog medijskog servisa.

Na kraju, neka javnost prosudi da li je rijec o pritisku na rad Savjeta. I da li je motiv tome upravo nezavisnost ovog saziva i nemogucnost kontrole nad njim od strane bilo kojeg od nezadovoljnih aktera?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.