PODACI PU

Prodajom nekretnina u luksuznim turistickim naseljima Lustica Bay, Porto Montenegro i Portonovi, kompanije koje upravljaju tim rizortima Lustica development, Adriatic marinas i Azmont investments su do sada ostvarile prihod od 732,17 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave (PU).

“Kompanije koje obavljaju djelatnost u kompleksima Porto Montenegro i Lustica Bay u Tivtu su kroz poreske prijave dostavljene PU prijavile ukupne prihode u iznosu od 729,4 miliona EUR. Uplacene su obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost od 11,06 miliona eura, po stopi od 17, 19 i 21 odstou zavisnosti od perioda obracuna”, kazali su Pobjedi predstavnici PU.

Oni su dodali da se PDV prijavljuje u zbirnom iznosu bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga ciji je promet izvrsen, te u tom smislu nije moguce izdvojiti podatak o PDV-u, koji je naplacen iskljucivo po osnovu prometa novoizgradenih nepokretnosti.

“Podrucnoj jedinici PU u Herceg Novom do kraja avgusta dostavljeno je pet ugovora o kupoprodaji u vezi prodaje novoizgradenih objekata u kompleksu Portonovi u Kumboru”, saopsteno je iz PU. Ukupna vrijednost tih pet ugovora je 2,77 miliona eura.

Predstavnici PU su precizirali da su od toga dva ugovora iz 2016. godine i to na iznose od 424,83 hiljade eura i 392,7 hiljada eura. Dva ugovora su PU dostavljena 2018. godine i bila su vrijedna 330 hiljada eura i 695 hiljada eura, dok je ugovor na iznos od 931 hiljadu eura dostavljen ove godine.

Po osnovu tih pet kupoprodajnih ugovora uplacene su obaveze po osnovu PDV-a u iznosu od 470 hiljada eura po stopi od 19 i 21 odsto u zavisnosti od perioda obracuna.

Iz PU su objasnili da je poreski tretman prometa nepokretnosti koje se nalaze u okviru elitnih turstickih naselja u potpunosti isti kao tretman prometa nepokretnosti na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne drzave, a u skladu sa vazecom pravnom regulativom.

“To znaci da prvi promet nepokretnosti, odnosno promet novoizgradenih nepokretnosti, podlijeze oporezivanju porezom na dodatu vrijednosti, dok se svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti”, kazali su predstavnici PU.

Oni su podsjetili da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgradenih nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o PDV-u 21 odsto, a iznos poreza uracunat je u cijenu nepokretnosti koju placa kupac.

“S druge strane, porez na promet nepokretnosti, u skladu sa Zakonom o porezu na promet nepokretnosti, placa se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja trzisnu vrijednost nepokretnosti u momentu njenog sticanja, a porez je duzan prijaviti i platiti kupac, odnosno sticalac nepokretnosti”, saopstili su iz PU.

Iz kompanija koje upravljaju najluksuznijim rizortima Pobjedi je krajem avgusta saopsteno da je ove godine zabiljezena bolja prodaja stanova i vila u najprestiznijim crnogorskim turistickim naseljima Porto Montenegru, Lustici Bay i Portonovom.

Predstavnici kompanija naveli su ranije da se cijene tih nekretnina krecu od nekoliko stotina hiljada eura, pa sve do 15 miliona eura, koliko se krecu cijene brendiranih One&Only vila sa privatnim plazama u rizortu Portonovi, od kojih je nekoliko vec pod rezervacijama.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.