GOLUBOVIC ISTAKAO

Vrata Privredne komore su zatvorena za sve koji nelegalno posluju, porucio je predsjednik PK Vlastimir Golubovic na sjednici Skupstine. Na sjednici je usvojen Program rada, Finansijski plan, te Odluku o visini, nacinu i rokovima placanja clanskog doprinosa za 2020. godinu, a donijeta je i Odluka o izboru clanova Nadzornog odbora.

Sjednici Skupstine prethodilo je zasijedanje Upravnog odbora, gdje je usvojen Poslovnik o radu i utvrdeni predlozi Programa rada, Finansijskog plana, te Odluke o visini, nacinu i rokovima placanja clanskog doprinosa za 2020. godinu.

Golubovic je istakao da je Program rada samo okvir aktivnosti koje ce realizovati ova asocijacija, koje ce biti mnogo obimnije, u skladu sa potrebama clanica.

On je predstavio najznacajnije aktivnosti koje je Komora realizovala u tekucoj godini, posebno istakavsi zalaganje za donosenje i izmjenu regulative koja se odnosi na poslovni ambijent, borbu protiv sive ekonomije, smanjenje opterecenja za poslovanje preduzeca, promociju crnogorskih proizvoda na sajmovima, povezivanje nasih i inostranih kompanija na poslovnim forumima, te edukacije koje organizuje ova asocijacija.

Kako je saopsteno, koordinacionii odbori Privredne komore ce u 2020. godini realizovati aktivnosti kroz odrzavanje redovnih sastanaka na kojima se razmatraju aktuelne teme.

Aktivnosti PK ce i u 2020. godini biti usmjerene na ucesce u radnim grupama za izradu nacrta zakona, analizu privrednog zakonodavstva, iniciranje donosenja novih ili izmjene i dopune vazecih zakona i podzakonskih akata s ciljem unapredenja zakonodavnog okvira koji regulise poslovanje privrede.

Propisi koji ce, medu ostalima, biti razmatrani su iz oblasti prava privrednih drustava, radnih odnosa i zaposljavanja, poreske politike, zastite potrosaca i konkurencije, intelektualne svojine, spoljnotrgovinskog poslovanja i carinskog sistema.

Komora ce analizirati privredna kretanja u Crnoj Gori, zemljama u okruzenju i drugim ekonomijama, informisati clanice i ostale zainteresovane subjekte, u cilju boljeg razumijevanja ekonomskih zbivanja i ostvarivanja brzeg privrednog rasta. Planirano je pracenje efekata ekonomske politike, te izrada analize poslovanja privrede sa prijedlozima mjera i definisanjem prioritetnih aktivnosti. Doprinos privrednom rastu i jacanju konkurentnosti bice dat i kroz kontinuirano ucesce Komore u izradi i realizaciji strategija i akcionih planova koje usvaja Vlada Crne Gore.

Komora ce u 2020. godini nastaviti da organizuje edukativne aktivnosti, zalaze se za vece ukljucivanje poslodavaca u sistem obrazovanja kroz strucno i dualno, te razvoj deficitarnih zanimanja. U fokusu edukacija bice finansije, marketing, menadzment, obrazovni trendovi, IT, turizam, organizaciona kultura, vjestine komunikacija i prezentovanja.

Tokom 2020. godine radice na realizaciji 14 odobrenih projekata, koji se kroz razlicite programe finansiraju iz sredstava Evropske unije i drugih donatora. Dobila je osam novih projekata i aplicirala je za jos dva, o kojima ce biti odluceno do kraja godine.

Komora ce i u narednom periodu pruzati savjetodavne, informativne, obrazovne i usluge po osnovu javnih ovlascenja. Centar za edukaciju u drumskom saobracaju organizuje skracene, pune i periodicne obuke za vozace i lica odgovorna za prevoz u cilju dobijanja sertifikata za profesionalne vozace i menadzere u drumskom saobracaju.

Pored obuka Centar za edukaciju organizuje i polaganja strucnih ispita za sticanje sertifikata o strucnoj osposobljenosti vozaca i lica odgovornih za prevoz. Centar za edukaciju planira odrzavanje skracenih i periodicnih obuka i polaganja ispita u Podgorici, kao i u drugim vecim gradovima u Crnoj Gori.

Komora ce uskladivati medunarodne i medumjesne redove voznje, izdavati TIR i ATA karnete, sertifikate i potvrde.

Komora ce informisati javnost putem internet prezentacije i casopisa Glasnik, te nastupima njenih predstavnika u stampanim i elektronskim medijima. Planira se redizajniranje web portala i izrada aplikacije za mobilne uredaje, kao i izrada publikacija o poslovnom ambijentu i potencijalima za potrebe predstavljanja u zemlji i inostranstvu.

Takode, na sjednici je za predsjednika Arbitraznog suda pri PK izabran Vesko Bozovic, dok je za potpredsjednika izabran Stanko Zlokovic.

Upravni odbor je donio odluku da Privredna komora i naredne godine stipendira 30 ucenika srednjih strucnih skola, kao i dva studenta Rudarsko-geoloskog fakulteta.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.