MARIC

Tuzilastvo je malo uradilo na procesuiranju izbornih zloupotreba, pa je, osim izmjena i dopuna krivicnog zakonodavstva, neophodno promijeniti dosadasnju praksu tuzilacke organizacije i Agencije za sprjecavanje korupcije (ASK), ocijenio je direktor Centra za gradanske slobode, Boris Maric.

Centar za demokratsku tranziciju predlozio je da se kriminalizuje nezakonito finansiranje politickih partija i izbornih kampanja.

Maric je kazao da je nezakonito finasiranje politickih subjekata velika, realna i trajuca opasnost po javni interes, koji bi u konkretnom mogli definisati kao potrebu drustva da ima fer izbore.

On je rekao da godinama, ne samo od afere ,,Koverta”, postoje vrlo ubjedljivi dokazi o raznim vidovima nezakonitog finansiranja politickih subjekata i kampanja.

>>Nadlezno tuzilastvo je malo ili nimalo uradilo na procesuiranju izbornih zloupotreba i zastiti prava na fer izbore u predhodnom periodu, pa je neophodno osim izmjena i dopuna krivicnog zakonodavstva, raditi na promjeni dosadasnje prakse tuzilastva i ASK-a<<, kazao je Maric agenciji MINA.

On je naveo da zakonodavstvo daje mogucnost da se krivicno gone radnje koje u svojoj sustini mogu imati bice krivicnog djela za zloupotrebu prava glasanja, povrede slobode opredjeljenja pri glasanju, prava kandidovanja, tajnosti glasanja, neovlasceno koriscenje drzavne imovine u izborne svrhe.

>>Sva ova vec propisana krivicna dijela upucuju na potrebu propisivanja i krivicnog dijela nezakonitog finansiranja politickih subjekata i kampanja<<, istakao je Maric.

Prema njegovim rijecima, trebalo bi kriminalizovati nacin finansiranja koji se mogao vidjeti na snimku predaje koverte visokom partijskom funkcioneru.

Maric je kazao da se tuzilastvo dovija kako da taj, ocigledno nezakoniti cin finansiranja, spakuje u krivicnopravnu odgovornost, a da se sustinski u odnosu na vazeca normativna rijesenja radi o prekrsaju.

>>Tako imamo neku vrstu mucenja sistema, otvaranje dugih sudskih postupaka koji ce najvjerovatnije zavrsiti oslobadanjem od odgovornosti na kraju<<, kazao je Maric.

On navodi da treba vidjeti sta je sve moguce normirati kao zakonito finansiranje, u kakvom ambijentu se ono vrsi, jer je malo onih koji javno mogu finansirati neke opozicione subjekte a da ne trpe posljedice, a sta je nezakonito finansiranje za koje treba propisati krivicnopravnu odgovornost, ako se dokaze.

ASK je ocijenila da izmjenama Zakona o finasiranju politickih subjekata i izbornih kampanja treba regulisati pitanje pravnog statusa koalicija i grupa biraca, usaglasiti rok od kojeg tece izborna kampanja.

Maric smatra da je taj predlog ozbiljan i da ga treba razraditi, jer bi doprinio vecoj finansijskoj disciplini i boljoj kontroli finansiranja politickih subjekata.

Prema njegovim rijecima, intervencije u normativnom polju trebao bi pretrpjeri i dio koji se odnosi na biracki spisak i kontrolu koriscenja drzavnih resursa.

>>Cilj normativnih promjena trebalo bi biti revizija birackog spiska, i otvaranje institucionalne mogucnosti da opzicija efektivno kontrolise koriscenje drzavnih resursa u izbornoj godini<<, rekao je Maric.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.