KRALJ OCIJENILA

Drustveni polozaj i ugled Crnogorskog narodnog pozorista (CNP) na visokom su nivou, ali status te pozorisne institucije treba unaprijediti kako bi njegovi uspjesi i rezultati bili vidljivi sirem drustvenom sloju, ocijenila je direktorica CNP-a Zorana Kralj.

Prema njenim rijecima, osobenost jednog drustva najpotpunije se ogleda na pozorisnoj sceni, a kompleksnost drustvenih pojava, problemi sa kojima se suocava i procesi kroz koje drustvo prolazi i otvaranje onoga sto su socijalna uslovljenost i nemogucnost, pitanja su kojima se pozoriste bavi.

“Preispitivanje i problematizovanje sto se nas danas tice, kroz umjetnost i kroz jezik, uloga su i zadatak pozorista u jednom drustvu”, rekla je Kralj u intervjuu agenciji MINA.

Nemoguce je, kako je objasnila, odvojiti pozoriste od drustva u kojem djeluje, jer u toj simbiozi i teatarskoj slici ogleda se neraskidiva povezanost.

“Kakvo nam je drustvo, takve su i institucije kulture, i cini se da je drustveni polozaj i ugled CNP-a na visokom nivou, ali se trudimo da status vodece pozorisne institucije unaprijedimo i da se svi dosadasnji uspjesi i rezultati uvecaju i da budu vidljivi sirem drustvenom sloju”, istakla je Kralj.

Kako je navela, ono sto kljucno odreduje odnose CNP-a i Ministarstva kulture jeste intenzivna i svakodnevna komunikacija i prepoznavanje svega onoga sto su napori i prioriteti, koji su unutar kuce odredeni.

“Bilo da je rijec o finansijskim sredstvima koja se opredjeljuju za CNP, bilo da je rijec o infrastrukturnim problema koji se odnose na uslove rada i na normativne i druge aspekte koji su vazni kako bi CNP u potpunosti obavljalo funkciju i djelatnost”, rekla je Kralj.

Prema njeninm rijecima, ukupni budzet za ovu godinu koji je opredijeljen za CNP je vise od 2,3 miliona eura-

“Stavka u budzetu koja je najvaznija je programski novac koji je iskljucivo namijenjen za realizaciju programskih djelatnosti, ove godine iznosio je 435 hiljada EUR”, kazala je Kralj.

Ona je istakla da se trude da na realan nacin raspolazu sredstvima koje dobijaju i da u odnosu na njih planiraju i realizuju pozorisne aktivnosti.

“Ono sto je vazno kada je u pitanju saradnja sa Ministarstvom, jeste da taj resor dodatno, kroz sufinansiranje podrzava vazne programe i projekte CNP-a, koji se ticu ili konkursa za domaci dramski tekst ili vaznih gostovanja koje CNP realizuje u regionu”, rekla je Kralj.

Kada je u pitanju dodatno finansiranje, Kralj je kazala, da pokusavaju da obezbijede koliko je moguce druge nacine za dobijanje sponzora.

Prema njenim rijecima, situacija nije sjajna kada je u pitanju sponzorstvo iz privatnog sektora i ulaganja u neprofitne i nekomercijalne institucije kao sto je CNP.

“Ipak smo obezbijedili znacajnu podrsku u poslednjih tri godine od Hipotekarne banke i CEDIS-a, koji koliko je moguce se trudi da prepozna vazne projekte CNP-a i da da svoju podrsku”, kazala je Kralj.

Kako je dodala, problemi sa kojima se CNP suocava se odnose na samu infrastrukturu odnosno na stanje objekta, s obzirom da je zgrada stara vise od 20 godina i da je kroz nju proslo preko 1,5 miliona ljudi.

“Nuzna su dodatna ulaganja kako se obezbijedili optimalni uslovi za funkcionisanje i za obavljanje djelatnosti”, istakla je Kralj.

U tom dijelu, pojasnila je Kralj, postoji dobra komunikaciju sa Ministarstvom i razumijevanje problema, tako da je u prethodoj godini adaptirana scena studio, dosta je ulozeno scensku tehniku i opremu i rijesen je problem termotehnike, odnosno grijanja i hladena.

“Zavrsena je prva faza u sanaciji termotehnickog sistema i u narednoj godini moce ce u potpunosti da se kaze da je ovaj problem prevaziden”, rekla je Kralj.

Kada su u pitanju cijene karata za CNP, Kralj smatra da su cijene pristupacne i u skladu sa ekonomskom situacijom i zivotnim standardom gradana.

“Mali broj pozorista sa stalnim repertoarom djeluje na malom prostoru, sto omogucava stabilnu publiku, ali to ne znaci da pred nama nije zadatak da se publikom kontinuirano bavimo, ispitujuci njihove profile i potrebe i fokusirajuci se na posebne ciljne grupe”, istakla je Kralj.

Prema njenim rijecima, odziv publike je svake godine odlican i postoji interesovanje sire populacije za pozoriste, ali je potencijalnoj publici potreban dodatni podsticaj.

Ona je pojasnila da cilj akcije koju CNP organizuje, a koja podrazumijeva kupovinu dvije karte po cijeni jedne, nije samo da se ucini repertoar pristupacnijim, vec da se animira ciljna grupa koja je najizazovnija za svako pozoriste a to je takozvana ,,nepublika” odnosno ljudi koji nikada ili rijetko dolaze u pozoriste.

Kralj je navela da je vise od 43 hiljade gledalaca u prosloj godini ispratilo 178 programa od cega je 131 bio pozorisni program odnosno predstava.

“U prosloj godini imali smo dvije nove predstave i premijere, dok su u ovoj godini realizovana cetiri nova naslova”, rekla je Kralj.

Sto se tice angazovanja, Kralj je istakla, da se trude da anganzuju crnogorske umjetnike u svim pozorisnim profesijama, od reditelja, dramaturga, producenta i da glavna snaga budu glumci iz asambla CNP-a.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.