MUSTAFIC

Svi akteri treba da se ukljuce u proces izmjena izbornog zakonodavstva i da prestanu sa pricom o bojkotu izbora, rekao je politicki direktor Bosnjacke stranke (BS) Suljo Mustafic.

On je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da je BS bila i ostala aktivni sudionik politickih procesa.

,,Podsjecam da smo i u ranijim fazama reformi zakonodavstva, nasim zalaganjima ostvarili, i zakonski utemeljili, ustavno nacelo, autenticne predstavljenosti. Ta smo rjesenja ugradili, kako za drzavni, tako i za lokalni nivo”, kazao je Mustafic.

Kako je naveo, uvijek su podrzali svako unaprijedenje izbornog sistema u cilju bolje kontrole i transparentnijeg procesa glasanja, bilo da je iz vlasti ili opozicije.

,,Sada vrlo posveceno ucestvujemo u radu skupstinskih odbora koji rade na daljoj reformi izbornog sistema. Spremni smo podrzati realna rjesenja koja istinski donose novi kvalitet i smanjuju nepovjerenje u izborni proces”, rekao je Mustafic.

On je ocijenio da je vazno doci do sto boljih uslova za izbore, kako bi svi akteri koji u njima ucestvuju prihvatili njihove rezultate kao nesporne.

,,Nas stav je, takode, da ne mozemo prihvatiti korekcije koje bi dovele u pitanje ili do ukidanja ostvarivanja ustavnih i zakonskih prava nasih gradana koji su na privremenom radu u inostranstvu, a ovdje u Crnoj Gori imaju svoje porodice, imovinu i nijesu odjavili prebivaliste i samo ovdje imaju i ostvaruju biracko pravo”, kazao je Mustafic.

On vjeruje da takve ideje, koje se cuju, nece imati ozbiljniju podrsku medu akterima politickog zivota.

Mustafic je naglasio da podrzavaju politicki dijalog i smatraju da se jedino moze voditi u Parlamentu.

,,Vjerujemo da je i opozicija svjesna da samo kroz ucesce u skupstinskim tijelima moze se dovesti do reforme izbornog sistema i stvaranja boljih uslova za izbore, u ciji tok i rezultate, niko nece sumnjati”, kazao je on.

Zato je, smatra Mustafic, vazno da se svi akteri ukljuce u ovaj proces, okanu se populizma i price o bojkotu izbora.

,,Mislim da takve najave ne bi bile podrzane ni od gradana, a i nasi medunarodni partneri ne smatraju to dobrim putem politickog djelovanja”, kazao je on.

Mutafic je, na pitanje o postovanju koalicionog sporazuma sa vlastima, kazao da su jelimicno zadovoljni, ali da je znatno bolja situacija u odnosu na prethodni mandat.

,,Ima razloga za zadovoljstvo kada je pitanju ispunjavanje jednog od najvaznijih programskih ciljeva BS, a to je pospjesivanje regionalnog razvoja i ulaganja u sjeverni region. Znatno je bolja situacija i u pogledu zastupljenosti Bosnjaka i drugih manjinskih zajednica u drzavnim institucijama, sto je jedan od nasih programskih ciljeva”, rekao je on.

Mustafic vjeruje da ce se u narednom periodu nastaviti pozitivan smjer realizacije dogovorenog.

On je, govoreci o znacaju clanstva BS u EPP, najbrojnijoj i najuticajnijoj politickoj grupaciji u Evropskom parlamentu, kazao da je to priznanje dosadasnjim zalaganjima na putu euro-atlanskih integracija drzave.

,,Posveceno smo, godinama, radili na ovom polju, prosli smo dug i naporan put ispunjavanja standarda i prilagodavanja standardima EPP. Prepoznali su nas trud, ali i politicko djelovanje-posveceno interesima drzave Crne Gore, demokrstskih procesa, multietnicke stabilnosti i euro- atlanskih integracija”, rekao je Mustafic.

On smatra da BS moze biti primjer i drugima, pa i drzavi u cjelini, kako se mogu uloziti sve snage i kapaciteti i ostvariti rezultat koji su njeni evropski partneri prepoznali.

,,Vjerujemo i da je ovo ohrabrenje za druge proevropske snage. Evropska perspektiva regiona koju podrzava EPP je posebno vazna, smatramo da je to jedini logican put i Crne Gore i regiona. Ovakav stav dijele i nasi prijatelji iz EPP, i smatraju da treba korigovati strategiju u pravcu koji bi podrazumijevao ubrzanje tih procesa integracije i Crne Gore i drugih drzava regiona”, kazao je Mustafic.

Politika EPP je, kaze on, stabilna sa konzistentnim stavovima i vizijom stabilne EU otvorene za dalje prosirenje, uz apsolutnu posvecenost vrijednostima vladavine prava, snaznih institucija, ali i ekonomskih ulaganja i jacanja privrednih tokova u regionu.

On je najavio, povodom uclanjenja u EPP, znacajan skup koji ce biti odrzan u Podgorici, 5. decembra.

,,Planiramo da zajedno sa clanovima nasih partijskih organa, zajedno sa gostima iz EPP, drugim akterima politickog zivota, diplomatskim predstavnicima i drugim zvanicama, obiljezimo ovaj za nas veliki dogadaj”, rekao je Mustafic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.