IZBOR CLANOVA DIK-A

Predlozeno rjesenje da se clanovi Drzavne izborne komisije (DIK) ne biraju kvalifikovanom, vec prostom parlamentarnom vecinom nije put do profesionalizma, vec do jednopartizma, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore, Danilo Saranovic.

Saranovic je kazao da je predlozeno rjesenje da DIK i opstinske izborne komisije vise ne budu sastavljene od clanova partija pokusaj Demokratske partije socijalista (DPS) da umjesto profesionalne DIK formira partijski organ za sprovodenje izbora, kako bi bila “protocni bojler za visedecenijske zloupotrebe DPS-a”.

“Ako se svi clanovi izborne komisije ne biraju kvalifikovanom, vec prostom parlamentarnom vecinom, odnosno vecinom prisutnih poslanika, to nije put do profesionalizma, nego do jednopartizma”, rekao je Saranovic agenciji MINA.

On je kazao da model organizacije DIK-a koji predlazu Demokrate obezbjeduje ispunjavanje svih preporuka OEBS-a i standarda Venecijanske komisije koji su proklamovani u ,,Kodeksu dobre prakse u izbornim pitanjima”.

Saranovic je dodao da su Predlog rjesenja za obrazovanje nezavisne i kredibilne DIK sa obrazlozenjem predali Odboru za izborne reforme i njegovim radnim odborima.

Takvo rjesenje, kako je kazao, u potpunosti eliminise mogucnost da DPS ponovo pretvori DIK u svoje partijsko radno tijelo.

“U reformi izborne administracije, nema preceg posla od sprjecavanja reprize podvale i podmetanja “profesionalaca” poput tada laznog novinara Radio Televizije Crne Gore Andrije Nikolica, koji je izmedu dva izborna procesa glumio nezavisnog i nepristrasnog novinara, a onda nekoliko mjeseci prije izbornog dana zavrsio kao kandidat DPS-a za poslanika”, rekao je Saranovic.

To je, kako je kazao, plasticni primjer profesionalizma u predlozima DPS-a.

Saranovic je dodao da se u “Kodeksu dobre prakse u izbornim pitanjima”, bazicnom dokumentu Venecijanske komisije, navodi da je opste pravilo da bi clanovi komisije trebalo da budu predstavnici parlamentarnih partija ili onih koje su dobile glasove iznad odredenog procenta.

Prema tom dokumentu, kako je naveo, politicke partije treba da budu podjednako zastupljene u DIK, a ti predstavnici kompetentni i ne smiju da ucestvuju u izbornim kampanjama.

To su, kako je istakao Saranovic, jasni pravci.

“Ne dolaze u obzir podvale, da se pod plastom laznog profesionalizma dode do nekih novih “profesionalaca”, rekao je Saranovic.

Upitan da prokomentarise predloge da DIK ima pet clanova i da ih bira Skupstina, obicnom vecinom, kao i da DIK bira opstinske izborne komisije, Saranovic je naveo da je to rjesenje toliko “podmuklo” da se granici sa elementarnim politickim vaspitanjem.

Na pitanje da li se opozicija i vlast mogu usaglasiti oko najzahtjevnijeg pravnog akta u izbornom zakonodavstvu, Zakona o izboru odbornika i poslanika do 7. decembra, on je odgovorio da saglasnosti sa onima koji “kradu izbore” ne moze i nece biti.

“Konacno moramo da shvatimo da ovdje ne reformisemo izborno zakonodavstvo reda radi, vec zato sto DPS decenijama krade izbore”, kazao je Saranovic.

Prema njegovim rijecima, onog koji ,,krade izbore” moraju, uz pomoc medunarodne zajednice, natjerati da prihvati sva rjesenja koja eliminisu navedene zloupotrebe.

“Podsjeticu na skandolaznu izjavu premijera (Duska) Markovica koji je jasno saopstio da DPS ne moze prihvatiti ona rjesenja koja onemogucavaju DPS-u da ponovo pobijedi na izborima i time priznao da smo ih doveli u bezizlaznu situaciju koja ih tjera cak i na ovakvo nekontrolisano politicko buncanje”, naveo je Saranovic.

On je dodao da su sva predlozena rjesenja Demokrata u skladu sa demokratskim standardima i uporednom pravnom praksom, a tu tvrdnju najbolje opravdava okolnost da niko nije dao drugacijju ocjenu.

“Onako kako smo ih zajedno sa nasim medunarodnim partnerima natjerali da prihvate Briselski plan, tako cemo ih natjerati i da pristanu na zakonska rjesenja koja ce stvoriti uslove za prve fer, slobodne i postene izbore u istoriji Crne Gore”, rekao je Saranovic.

Upitan na sta se odnosi neslaganje opozicije i vlasti kada je u pitanju Zakon o izboru odbornika i poslanika, on je odgovorio da su svjetlosnim godinama udaljeni jedni od drugih i da su razlike u odnosu na kompletno izborno zakonodavstvo nepremostive.

“DPS se zalaze za nastavak i legalizaciju izbornog kriminala, trouglove, kvadratice, flomastere, da se otkupne stanice za kupovinu licnih karata vise ne nalaze u poznatim supermarketima, vec u piljarama, ali i to da u izbornim stabovima DPS-a ne bude placene ubice, vec ubice u pokusaju”, rekao je Saranovic.

Prema njegovim rijecima, DPS u procesu reformisanja izborne legislative predlaze norme cija bi primjena u praksi imala nulti efekat na “izborni kriminal”.

“Najkonkretnije, njihove mjere za fer izbore su primjena ,,nevaspitanih mjera” kojima prijete i pozivanje na nasilje partijskim saopstenjima”, naveo je Saranovic.

Prema njegovim rijecima, Demokrate predlazu set rjesenja koja dokazano eleiminisu prostor za izborne prevare i dovode do sustinskih promjena u izbornom okviru.

Saranovic je objasnio da zakonske norme koje predlazu predvidaju mjere za eliminisanje fantomskih izbornih lista, novu strukturu i nadleznosti kredibilne DIK, mehanizam za sprjecavnje vrsenja raznih vidova pritiska na birace, poput sprjecavanja nametanja radnih obaveza na dan izbora, mehanizam za sprecavanje upotrebe telefona na birackom mjestu.

Uz to, kako je dodao, predlazu da se identifikacija biraca na birackom mjestu vrsi otiskom prsta, da se glasa pecatom na potpuno neprozirnom glasackom listicu, odnosno na nacin koji eliminise sve dosadasnje zloupotrebe i u potpunosti stiti tajnost glasanja svakog biraca.

“Iz svega navedenog da se zakljuciti da onaj koji krade ne moze predlagati rjesenja protiv krade, vec samo onaj koji dokazano nikada nije krao”, kazao je Saranovic.

Upitan da li sva zakonska rjesenja, kojima se bave radna tijela Odbora za izborne reforme mogu da budu gotova do kraja prve sedmice decembra, Saranovic je kazao da je taj posao bilo moguce zavrsiti i do 15. novembra.

On je podsjetio da su Demokrate i prije isteka tog roka dostavile vise od 100 rjesenja za fer, slobodne i postene izbore.

Prema rijecima Saranovica, upravo su ta rjesenja i predlozeni top mehanizmi za sprjecavanje, kako je naveo, DPS-ovih izbornih krada “doveli majstore izbornih prevara” u bezizlaznu situaciju, zbog cega su posegli za opstruiranjem rada Odbora.

“Ako vam je poznat koncept njihovih izbornih prevara, sa jedne, i ako iskreno i posveceno radite u samom Odboru predlazuci rjesenja protiv takvih prevara, sa druge strane, onda je apsolutno moguce taj posao zavrsiti i prije isteka tog roka”, zakljucio je Saranovic.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.