BOGDANOVIC U SKOPLJU

Potpisivanjem Skopske deklaracije kulturna saradnja Kine i 17 evropskih zemalja bice jos cvrsca, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanovic.Istakao je da je Ministarstvo kulture u potpunosti otvoreno i za nova partnerstva sa srodnim institucijama iz istocne i centralne Evrope, tim prije jer je apsolutno jasno kako nikad nije bilo vise polja za saradnju nego danas.

Bogdanovic je ucestvovao na cetvrtom izdanju Ministarskog Foruma saradnje u oblasti kulture izmedu Narodne Republike Kine i drzava istocne i centralne Evrope, ciji je domacin Skoplje.

Tokom skupa, kojem su prisustvovali ministri kulture iz 17 evropskih drzava, te predstavnici Vlade NR Kine, Bogdanovic se obratio na glavnom panelu, naglasavajuci kako Crna Gora i Kina od 2008. godine imaju sadrzajnu saradnju u oblasti kulture.

“Zahvaljujuci programima ,,Put svile” i ,,Pojas”, pokrenutim u okviru mehanizma ,,17+1″, veliki broj predstavnika nasih institucija i organizacija, eksperata iz svih oblasti kulture i umjetnika najraznovrsnijih profila, imao je priliku da boravi u Kini i da stekne dragocjeno iskustvo koje je doprinijelo jacanju njihovih strucnih znanja i sposobnosti”, rekao je on.

Takode, kako je napomenuo,u prethodnom periodu smo ugostili brojne kineske delegacije koje su imale priliku da se upoznaju sa crnogorskim potencijalom iz svih oblasti kulturno – umjetnickog stvaralastva i dogovore konkretne oblike saradnje sa domacim umjetnicima.

Ministar je dodao kako je inicijativa Kine o kulturnoj saradnji sa 17 evropskih drzava doprinijela i njihovoj medusobnoj saradnji.

“Jacanju dobrih bilateralnih odnosa dvije drzave, u velikoj mjeri doprinosi inicijativa koju je NR Kina pokrenula u cilju uspjesnije kulturne saradnje i razmjene sa 17 zemalja Centralne i Istocne Evrope. Aktivnosti prepoznate i ukljucene u ovaj proces kulturne saradnje, a iskazane i podrzane na prethodnim Forumima ministara kulture, odrzanim u Pekingu, maja 2013. godine, Sofiji novembra 2015. i u Huandzou septembra 2017. godine, rezultirao je unaprijedenim medusobnim razumijevanjem, podstakao uzajamno ucenje i zajednicki rad, razmjenu iskustva i najboljih praksi u ocuvanju i razvoju tradicionalnih kulturnih vrijednosti i njihovo koriscenje u savremenom kontekstu “, zakljucio je on.

Tokom Foruma, ministri kulture Kine i 17 evropskih drzava usvojili su Skopsku deklaraciju, kojom je definisan okvir saradnje tokom predstojece dvije godine. U tom pogledu, kao polja od posebnog interesovanja naznaceni su kulturna bastina, filmska produkcija, kreativne industrije i savremena umjetnost.

“Kako sam naglasio i prilikom svog obracanja, sigurno je da postoji prostor za dodatno unaprijedenje odnosa u oblasti kulture. Pritom, prije svega, mislim na konkretne aktivnosti i projekte koji mogu proisteci iz bilateralne saradnje, pa i na nove, vjerujem masovnije programe razmjene. Svakako, znacajno je istaci i kako smo usvojili Skopsku deklaraciju, kojom su obuhvacene brojne aktivnosti”, kazao je on.

Istakao je da je za Crnu Goru od posebne vaznosti saradnja na planu kreativnih industrija, pa vjeruje kako ce realizacija dogovorenih mjera biti od koristi za nase stvaraoce.

“I tokom obracanja i prilikom bilateralnih sastanaka, posebno sam akcentovao da je Ministarstvo kulture u potpunosti otvoreno i za nova partnerstva sa srodnim institucijama iz istocne i centralne Evrope, tim prije jer je apsolutno jasno kako nikad nije bilo vise polja za saradnju nego danas”, rekao je Bogdanovic.

Uz ministra Bogdanovica, na danasnjem Forumu su, izmedu ostalih, govorili i predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i ministar kulture i turizma Narodne Republike Kine Luo Sugang.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.