MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Profesionalna i moralna obaveza zdravstvenih radnika je da prijave svaki slucaj zlostavljanja djece nadleznim organima, kako bi se na vrijeme sprijecili tezi oblici ugrozavanja zdravlja i razvoja najmladih, poruceno je iz Ministarstva zdravlja.

Smjernice za postupanje pruzalaca zdravstvenih usluga u cilju zastite djece i adolescenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, predstavljene su danas.

Vrsilac duznosti generalnog direktora Direktorata za zdravstvenu zastitu u Ministarstvu, Mevlida Gusinjac je kazala da je jedan od osnovnih zadataka senzibilizacija javnosti i strucnjaka u drugim oblastima.

“Senzibilacija o potrebi zastite djece o zlostavljanju i zanemarivanju moze se realizovati na razlicite nacine, a jedan od njih su i smjernice za postupanje pruzalaca zdravstvenih usluga u cilju njihove zastite i adolescenata od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja”, rekla je Gusinjac.

Kako je navela, zdravstveni sistem ima znacajnu ulogu u prevenciji svih situacija koje kasnije mogu biti izvan nasilja nad djecom.

“Veliki znacaj imaju savjetovalista u zdravstvenom sistemu, a posebno ona koja se definisu kao specijalizovana savjetovalista za trudnice, brak, pedijatriju i adolescente”, rekla je Gusinjac.

Savjetodavni rad pedijatara, kako je objasnila, ima znacajnu preventivnu ulogu, a sistematski pregledi mogu biti prilika da se otkriju pocetni znaci zlostavljanja i zanemarivanja.

“Tako da se preduzimanjem odgovarajucih mjera koje se odnose na razgovor sa roditeljem, djecom i skolskim psihologom mogu sprijeciti tezi oblici ugrozavanja djetetovog zdravlja i razvoja”, istakla je Gusinjac.

Prema njenim rijecima, do podataka o zlostavljanju i zanemarivanju ljekari i medicinsko osoblje mogu doci neposredno, odnosno prilikom pregleda djeteta i na osnovu identifikovanja simptoma zlostavljanja.

“U svim slucajevima neophodno je svestrano i detaljno ispitati sve okolnosti u kojima dijete zivi, porodicne odnose, kao i eventualne uzroke poremecaja u njegovom ponasanju”, rekla je Gusinjac.

Kako je dodala, iako se duznost prijavljivanja slucaja u necelu odnosi na ustanovu koja se u okvirima svoje djelatnosti bavi zastitom djece, obaveza je ljekara i ostalih zdravstvenih radnika da svaki slucaj zlostavljanja prijave nadleznim organima.

Ona je podsjetila da je jedan od osnovnih prava djeteta pravo na zivot i razvoj, a svi oblici zloupotreba nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja, kojima se ugrozavaju njegovi fizicki i licni integritet predstavljaju povrede tog prava.

“Zastita prava podrazumijeva raznovrsne drustvene aktivnosti usmjerene na sprjecavanje i iskorjenjivanje tih pojava, kao i organizovanje i neposredno sprovodenje Zakona zastitnih intervencija u konkretnim slucajevima zlostavljanja djece”, istakla je Gusinjac.

Zdravlje djece i mladih, kako je navela, najvaznije je kapacitet drzave, a predstavljanje Smjernica nacionalne strategije trebalo bi da pomognu zdravstvenim radnicima u sprjecavanju nasilja nad djecom.

Sefica kancelarije Svjetske zdravstvene u Crnoj Gori Mina Brajovic rekla je da je razlog organizovanja ovih konferencija predstavljanja finalnog nacrta Smjernica za slucajeve zanemarivanja i zlostavljanja djece.

“Od naredne godine nastavljamo sa pruzanjem tehnicke podrske za jacanje timova i centara u Domu zdravlja, kako bi stvorili puni uslovi za implementaciju te nacionalne strategije”, kazala je Brajovic.

Kako je istakla, Ministarstvo zdravlja je preduzelo korake i ulozilo napor uz podrsku SZO-a i UNICEF-a i time je Crna Gora postala prva drzava u svijetu koja je prateci globalne smjernice izradila svoje.

Prema njenim rijecima, izrada nacionalnih Smjernica predstavlja izraz posvecenosti i potvrdu da prevencija i zastita djece predstavlja prioritet.

“SZO je podrzala istrazivanje o zlostavljanju i zanemarivanju djece, koje je sprovedeno 2012/13 godine. Rezultati istrazivanja su pokazali da je ta pojava izuzetno prevalentna i da je dvije trecina ispitanika potvrdilo da su bile zrtve zlostavljanja ili zanemarivanja”, kazala je Brajovic.

Ona je objasnila da je prevencija nasilja i zlostavljanja djece bitna jer traume koje oni dozive uticu na neuroloski razvoj, kognitivne funkcije i usvajanje stetnih stilova zivota, kao i da je primarna zdravstvena zastita cuvar zdravlja djece koji su najranjiviji segment drustva.

Ona je podsjetila i apelovala na kreatore politika na usvojene zakljucke povodom odrzavanja Generalne Skupstine Ujedinjenih nacija, kada su se saglasili da drzave treba da izdvoje jos jedan odsto drustvenog bruto proizvoda za primarnu zdravstvenu zastitu, jer je to investicija ulaganje u bolje zdravlje.

Koordinatorka projekta iz kancelarije UNICEF Nela Krnic kazala je da ni jedan sektor sam ne moze da rijesi taj problem, kao da je sistem zdravstva znacajan, jer su radnici prvi koji primijete znake zanemarivanja i zlostavljanja djece.

“Zbog toga radimo na tome, da u saradnji sa sistemom socijalne djecje zastite, pravosudnim, obrazovnim i zdravstvenim sistemom primijenimo holisticki pristup koji znaci svi sektori oko jednog stola”, rekla je Krnic.

Ekspertkinja SZO-a iz Zeneve Beri Kezelbah kazala je da je taj problem jako rasiren globalno i da su brojke zabrinjavajuce a posledice ozbiljne.

“Zbog svega toga je potrebno ohrabriti djecu da prijave nasilje, a kod manje djece uloziti napor da prepoznaju nasilje”, porucila je Kezelbah.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu
  on 24/02/2024 at 06:07

  U svijetu će danas skupovima, sastancima i izložbama podrške Ukrajini biti obilježena druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

 • Oblačno, povremeno kiša
  on 24/02/2024 at 05:55

  U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, mjestimično se očekuju izraženiji pljuskovi i intenzivnije padavine, umjerene do obilne količine kiše. Jutarnja temperatura od tri do 13, najviša dnevna od šest do 16 stepeni.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je večeras na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Bajden: Uvodimo nove sankcije Rusiji, Putin će platiti još veću cijenu
  on 23/02/2024 at 21:37

  Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je danas da su SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

 • Ultimatum majci Navaljnog da za tri sata sahrani sina bez javnosti
  on 23/02/2024 at 21:28

  Portparolka pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog saopštila je da su ruske vlasti naložile njegovoj majci da ima rok od tri sata da sahrani sina bez prisustva javnosti, dok će u suprotnom Navaljni biti ukopan u zatvorskoj koloniji u kojoj je preminuo.

 • "Netanjahuov plan za posljeratnu Gazu neće uspjeti"
  on 23/02/2024 at 21:13

  Zvaničnik palestinske islamističke organizacije Hamas Osama Hamdan izjavio je danas da plan premijera Izraela Benjamina Netanjahua za posleratnu Gazu nikada neće uspjeti.

 • "EU da ukine mjere protiv Kosova"
  on 23/02/2024 at 20:57

  Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas da je sa ambasadorima zemalja Kvinte razgovarao o članstvu Kosova u Savjetu Evrope.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • "Odnos Vlade prema imenovanjima u EPCG vrhunac neozbiljnosti i neprofesionalnosti"
  on 23/02/2024 at 20:13

  Odlaganje sjednice Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) zbog partijskog mimoilaženja u PES-u vrhunac je neozbiljnosti Spajićeve Vlade i parlamentarne većine, saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović.

 • Ukrajina istražuje osumnjičene za ratne zločine
  on 23/02/2024 at 19:36

  Ukrajina je pokrenula istragu za više od 122 hiljade sumnjivih slučajeva ratnih zločina od početka invazije Rusije, kazao je ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • "Dešavanja u EPCG nastavak borbe za podjelu plijena"
  on 24/02/2024 at 13:46

  Jučerašnji cirkus i svojevrsna lakrdija koja je pratila izbor predsjednika i članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore samo je nastavak podjele plijena i borbe za prevlast, koja je glavna karakteristika ove vlade ali i prethodne dvije, i sprovodi se po svim sektorima - od bezbjednosti do energetike", poručuju iz Demokratske partije socijaliste.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.