ZZZ I ZID

Decentralizacija aktivnih mjera zaposljavanja dovela bi do jos boljih efekata programa koje sprovodi Zavod za zaposljavanje (ZZZ), pri cemu je vazna saradnja svih aktera u cilju unapredenja trzista rada, ocijenjeno je na okruglom stolu Asocijacije za demokratski prosperitet Zid.

Pomocnica direktora Zavoda za zaposljavanje (ZZZ) Svetlana Krgovic, kazala je da Zavod sprovodi aktivne mjere polazeci od stanja i trendova na trzistu rada, uz zahtjeve poslodavaca, raspolozivih sredstava u budzetu i potreba nezaposlenih osoba.

,,Smatramo da bi decentralizacija mjera dovela do jos boljih rezultata, odnosno efekata programa ZZZ. Ministarstvo rada i socijalnog staranja odlucilo je da podstakne intervencije na trzistu rada, a jedna od njih je projekat Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zaposljavanje u Crnoj Gori. On se finansira kao grant”, rekla je Krgovic na okruglom stolu Decentralizovane aktivne mjere zaposljavnaja i ekonomija okrenuta zajednici.

Ona je navela da im je namjera da podrze razvoj lokalnih strategija, akcionih planova za zaposljavanje i razvoj ljduskih resursa.

,,U ovoj godini realizovali smo programe za 2,17 hiljada nezaposlenih, prioritetno namijenjenih zenama i dugorocno nezaposlenima”, rekla je Krgovic.

Navela je da se, izmedu ostalog, sprovodi direktni grant koji ce uticati na otvaranje novih mjera i zaposljavanje 400 novih osoba.

,,ZZZ je polovinom oktobra otvorio javni poziv, vidjecemo kolilko ce osoba aplicirati. Nase osobe sa biroa su malo uplasene od procedura, ali slijede jos dva javna poziva”, precizirala je Krgovic.

Predstavnica ADP Zida Sanda Rakocevic kazala je da je razlog organizovanja okruglog stola na tu temu projekat Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support (WEB4YES).

,,Traje dvije godine i u pitanju je regionalni program, u koji su ukljceni partneri iz sest zemalja. Kroz prethodni period je realizovano niz aktivnosti, koje se bave socijalnim i preduzetnistvom uopste”, kazala je Rakocevic.

Direktorica Direktorata za trziste rada i zaposljavnaje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Desic rekla je da je prioritet rada Vlade da sprovodi strukturne reforme na trzistu rada u cilju unapredenja poslovnog ambijenta i radnog zakonodavstva.

Ona je rekla da je Zakon o posredovanju pri zaposljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti jedan od zakona koji treba da doprinese tom prioritetu Vlade.

,,Cilj Zakona je da se kvalitetno unaprijede usluge na trzistu rada za nezaposlene osobe i ostale trazioce zaposlenja sa ciljem njihovog brzeg zaposlenja”, navela je Desic.

Ona je, govoreci o aktivnim politikama zaposljavanja, kazala da je novina da se te mjere sprovode kroz programe koje donosi Upravni odbor ZZZ.

Dodala je da se za realizaciju mjera aktivne politike zaposljavanja obezbjeduju sredstva nacionalnim budzetom i u skladu sa tim planira se realizacija programa na nivou Zavoda. Takode je znacajna i podrska koju dobijaju iz evropskih sredstava.

,,Potrebno je analizirati samo trziste i da bi se ono unaprijedilo na lokalnom nivou potrebno je da se svi akteri na tom trzistu udruze, tako da ce formirati lokalna partnerstva za zaposljavanje”, navela je Desic.

Prema njenim rijecima, lokalne samouprave, predstavnici biznis zajednice biroa rada i nevladinog sektora, svako iz svog ugla, trebalo bi da daju doripnos za unapredenje trzista rada u svojoj lokalnoj samoupravi.

Osnivac ADP ZID-a i UpBeat Hub-a, Igor Milosevic kazao je da su oni jednim dijelom ucestovali u izradi Zakona o posredovanju pri zaposljavanju, kao i da su zadovoljni sto je dobar dio tih mjera ukljucen.

,,Najavljen je naredne godine konkurs od 2,7 miliona eura koji se tice podrske zaposljavanju na sjeveru. Mi mozemo uticati na to da kazemo da se to napravi tako da se stvori mogucnost da nosioci ne budu samo agencije za zaposljavanje ili biroi rada”, naveo je Milosevic.

Prema njegovim rijecima, razlika izmedu socijanog i normalnog biznisa je u vezi sa odlucivanjem u okviru te firme i nacin na koji ide profit.

,,Znacajno je da se socijalni biznisi ukljuce u proces razvoja akcionih planova, jer tako mozemo da budemo dio tog buduceg procesa prepoznati kao akteri u procesu zaposljavanja”, rekao je Milosevic.

On je kazao da ukupno trziste cini lokalna ekonomija koja je segmentisana u par elemenata, ciji je jedna sektor socijalna ekonomija.

Predstavnik Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Duro Kazic, saopstio je da oni obezbjeduju 34 razlicite kreditne linije. IRF je od osnivanja zakljucno sa oktobrom plasirao u crnogorsku privredu milijardu eura.

,,To su izuzetno povoljna kreditna sredstva, a za pojedine ciljne grupe namijenjene preduzetnicima najpovoljniji kreditni uslovi u regionu. Fiksna kamatna stopa ne prelazi 4,5 odsto, a postoje i stimultivne mjere u kojima te kamate mogu da se smanje”, rekao je Kazic.

Anto Jankovic iz Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS), ocijenio je da novca ima nikad vise, ali da je veci problem nedostatak ideja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu
  on 24/02/2024 at 06:07

  U svijetu će danas skupovima, sastancima i izložbama podrške Ukrajini biti obilježena druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

 • Oblačno, povremeno kiša
  on 24/02/2024 at 05:55

  U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, mjestimično se očekuju izraženiji pljuskovi i intenzivnije padavine, umjerene do obilne količine kiše. Jutarnja temperatura od tri do 13, najviša dnevna od šest do 16 stepeni.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je večeras na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Bajden: Uvodimo nove sankcije Rusiji, Putin će platiti još veću cijenu
  on 23/02/2024 at 21:37

  Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je danas da su SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

 • Ultimatum majci Navaljnog da za tri sata sahrani sina bez javnosti
  on 23/02/2024 at 21:28

  Portparolka pokojnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog saopštila je da su ruske vlasti naložile njegovoj majci da ima rok od tri sata da sahrani sina bez prisustva javnosti, dok će u suprotnom Navaljni biti ukopan u zatvorskoj koloniji u kojoj je preminuo.

 • "Netanjahuov plan za posljeratnu Gazu neće uspjeti"
  on 23/02/2024 at 21:13

  Zvaničnik palestinske islamističke organizacije Hamas Osama Hamdan izjavio je danas da plan premijera Izraela Benjamina Netanjahua za posleratnu Gazu nikada neće uspjeti.

 • "EU da ukine mjere protiv Kosova"
  on 23/02/2024 at 20:57

  Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je danas da je sa ambasadorima zemalja Kvinte razgovarao o članstvu Kosova u Savjetu Evrope.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • "Odnos Vlade prema imenovanjima u EPCG vrhunac neozbiljnosti i neprofesionalnosti"
  on 23/02/2024 at 20:13

  Odlaganje sjednice Skupštine akcionara Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) zbog partijskog mimoilaženja u PES-u vrhunac je neozbiljnosti Spajićeve Vlade i parlamentarne većine, saopštila je poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović.

 • Ukrajina istražuje osumnjičene za ratne zločine
  on 23/02/2024 at 19:36

  Ukrajina je pokrenula istragu za više od 122 hiljade sumnjivih slučajeva ratnih zločina od početka invazije Rusije, kazao je ukrajinski glavni tužilac Andrij Kostin.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • "Dešavanja u EPCG nastavak borbe za podjelu plijena"
  on 24/02/2024 at 13:46

  Jučerašnji cirkus i svojevrsna lakrdija koja je pratila izbor predsjednika i članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore samo je nastavak podjele plijena i borbe za prevlast, koja je glavna karakteristika ove vlade ali i prethodne dvije, i sprovodi se po svim sektorima - od bezbjednosti do energetike", poručuju iz Demokratske partije socijaliste.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.