ZZZ I ZID

Decentralizacija aktivnih mjera zaposljavanja dovela bi do jos boljih efekata programa koje sprovodi Zavod za zaposljavanje (ZZZ), pri cemu je vazna saradnja svih aktera u cilju unapredenja trzista rada, ocijenjeno je na okruglom stolu Asocijacije za demokratski prosperitet Zid.

Pomocnica direktora Zavoda za zaposljavanje (ZZZ) Svetlana Krgovic, kazala je da Zavod sprovodi aktivne mjere polazeci od stanja i trendova na trzistu rada, uz zahtjeve poslodavaca, raspolozivih sredstava u budzetu i potreba nezaposlenih osoba.

,,Smatramo da bi decentralizacija mjera dovela do jos boljih rezultata, odnosno efekata programa ZZZ. Ministarstvo rada i socijalnog staranja odlucilo je da podstakne intervencije na trzistu rada, a jedna od njih je projekat Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zaposljavanje u Crnoj Gori. On se finansira kao grant”, rekla je Krgovic na okruglom stolu Decentralizovane aktivne mjere zaposljavnaja i ekonomija okrenuta zajednici.

Ona je navela da im je namjera da podrze razvoj lokalnih strategija, akcionih planova za zaposljavanje i razvoj ljduskih resursa.

,,U ovoj godini realizovali smo programe za 2,17 hiljada nezaposlenih, prioritetno namijenjenih zenama i dugorocno nezaposlenima”, rekla je Krgovic.

Navela je da se, izmedu ostalog, sprovodi direktni grant koji ce uticati na otvaranje novih mjera i zaposljavanje 400 novih osoba.

,,ZZZ je polovinom oktobra otvorio javni poziv, vidjecemo kolilko ce osoba aplicirati. Nase osobe sa biroa su malo uplasene od procedura, ali slijede jos dva javna poziva”, precizirala je Krgovic.

Predstavnica ADP Zida Sanda Rakocevic kazala je da je razlog organizovanja okruglog stola na tu temu projekat Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support (WEB4YES).

,,Traje dvije godine i u pitanju je regionalni program, u koji su ukljceni partneri iz sest zemalja. Kroz prethodni period je realizovano niz aktivnosti, koje se bave socijalnim i preduzetnistvom uopste”, kazala je Rakocevic.

Direktorica Direktorata za trziste rada i zaposljavnaje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Desic rekla je da je prioritet rada Vlade da sprovodi strukturne reforme na trzistu rada u cilju unapredenja poslovnog ambijenta i radnog zakonodavstva.

Ona je rekla da je Zakon o posredovanju pri zaposljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti jedan od zakona koji treba da doprinese tom prioritetu Vlade.

,,Cilj Zakona je da se kvalitetno unaprijede usluge na trzistu rada za nezaposlene osobe i ostale trazioce zaposlenja sa ciljem njihovog brzeg zaposlenja”, navela je Desic.

Ona je, govoreci o aktivnim politikama zaposljavanja, kazala da je novina da se te mjere sprovode kroz programe koje donosi Upravni odbor ZZZ.

Dodala je da se za realizaciju mjera aktivne politike zaposljavanja obezbjeduju sredstva nacionalnim budzetom i u skladu sa tim planira se realizacija programa na nivou Zavoda. Takode je znacajna i podrska koju dobijaju iz evropskih sredstava.

,,Potrebno je analizirati samo trziste i da bi se ono unaprijedilo na lokalnom nivou potrebno je da se svi akteri na tom trzistu udruze, tako da ce formirati lokalna partnerstva za zaposljavanje”, navela je Desic.

Prema njenim rijecima, lokalne samouprave, predstavnici biznis zajednice biroa rada i nevladinog sektora, svako iz svog ugla, trebalo bi da daju doripnos za unapredenje trzista rada u svojoj lokalnoj samoupravi.

Osnivac ADP ZID-a i UpBeat Hub-a, Igor Milosevic kazao je da su oni jednim dijelom ucestovali u izradi Zakona o posredovanju pri zaposljavanju, kao i da su zadovoljni sto je dobar dio tih mjera ukljucen.

,,Najavljen je naredne godine konkurs od 2,7 miliona eura koji se tice podrske zaposljavanju na sjeveru. Mi mozemo uticati na to da kazemo da se to napravi tako da se stvori mogucnost da nosioci ne budu samo agencije za zaposljavanje ili biroi rada”, naveo je Milosevic.

Prema njegovim rijecima, razlika izmedu socijanog i normalnog biznisa je u vezi sa odlucivanjem u okviru te firme i nacin na koji ide profit.

,,Znacajno je da se socijalni biznisi ukljuce u proces razvoja akcionih planova, jer tako mozemo da budemo dio tog buduceg procesa prepoznati kao akteri u procesu zaposljavanja”, rekao je Milosevic.

On je kazao da ukupno trziste cini lokalna ekonomija koja je segmentisana u par elemenata, ciji je jedna sektor socijalna ekonomija.

Predstavnik Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Duro Kazic, saopstio je da oni obezbjeduju 34 razlicite kreditne linije. IRF je od osnivanja zakljucno sa oktobrom plasirao u crnogorsku privredu milijardu eura.

,,To su izuzetno povoljna kreditna sredstva, a za pojedine ciljne grupe namijenjene preduzetnicima najpovoljniji kreditni uslovi u regionu. Fiksna kamatna stopa ne prelazi 4,5 odsto, a postoje i stimultivne mjere u kojima te kamate mogu da se smanje”, rekao je Kazic.

Anto Jankovic iz Centra za ekonomski prosperitet i slobodu (CEPS), ocijenio je da novca ima nikad vise, ali da je veci problem nedostatak ideja.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • Netanjahu: Raste pritisak da se zaustavi rat, ali ja ću mu se oduprijeti
  on 01/03/2024 at 06:09

  Rat Izraela i Hamasa – 147. dan. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da raste pritisak da se zaustavi rat u Gazi, ali je istakao da će mu se oduprijeti i da će se ofanziva u Pojasu Gaze nastaviti do potpune pobjede. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je dobio oprečne izvještaje o smrtonosnom incidentu u sjevernom delu Gaze, u kojem je stradalo više od 100 osoba, i dodao da će incident zakomplikovati pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Huti su upozorili da će svojim neprijateljima prirediti "iznenađenja" tokom akcija u Crvenom moru.  

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Nosioci opasnih virusa se "primiču", potrebna hitna reakcija
  on 01/03/2024 at 05:51

  Virusi poput Zike, Denge, Zapadnog Nila, oni koji izazivaju meningitis, hemoragičnu groznicu, kao i paraziti koji izazivaju recimo malariju, mnogo su bliži nego što smo toga svjesni. Prema riječima docenta na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Igora Pajovića, klimatske promjene, blage zime, kao i sve veći promet robe i putovanja ljudi, povećavaju mogućnost za kretanje i neželjenih organizama, prije svih insekata, koji su prenosioci opasnih bolesti. Pojava vektora (organizama koji su nosioci patogena) na našem području je sve veća, a prema ocjeni Pajovića, reakcija donosioca odluka i državnih organa, kaže, mora biti udružena i bez čekanja.

 • Trgovina ljudima i dalje problem Crne Gore
  on 01/03/2024 at 05:42

  Posljednji izvještaj američke organizacije "Fridom Haus" pokazao je da ilegalni putevi trgovine ljudima ne zaobilaze našu državu i da su crnogorske kriminalne grupe uključene u te međunarodne kriminalne poslove.

 • Promjenljivo oblačno , moguća i kiša
  on 01/03/2024 at 05:30

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno, a moguća je i kiša.

 • Tužili Gugl zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju
  on 29/02/2024 at 21:56

  Evropske medijske grupe tužile su danas Gugl zahtijevajući da plati kaznu od 2,1 milijardu eura, jer su pretrpjele gubitke zbog načina na koji ta kompanija digitalno oglašava.

 • Lažna dojava o bombi u avionu Air Montenegra
  on 29/02/2024 at 21:53

  Zbog lažne dojave o bombi na jednom od aviona Air Montenegra, saobraćaj na aerodromu Beograd bio je obustavljen.

 • Požar u SAD ugrozio postrojenje za nuklearno oružje
  on 29/02/2024 at 21:42

  Većina osoblja jednog postrojenja za nuklearno oružje u SAD bila je preventivno evakuisana zbog približavanja velikog poljskog požara.

 • Pogrebna služba odbija da prenese tijelo Navaljnog do crkve radi oproštaja
  on 29/02/2024 at 21:28

  Tim ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je umro ranije ovog mjeseca u arktičkom zatvoru sapoštio je da pogrebno preduzeće odbija da prenese njegovo tijelo do crkve gdje je za sjutra predviđena crkvena služba.

 • Vlada danas o razrješenju Brđanina?
  on 01/03/2024 at 06:20

  Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra predlog za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

 • "Vlast u Podgorici stabilna"
  on 29/02/2024 at 20:27

  Skupštinski odbor PES-a u Podgorici nije imao sastanak više od godinu dana, a nije postojala ni najava da će dio članova napustiti stranku, kazao je za Gradsku RTV član predsjedništva Pokreta Evropa sad, Boris Pejović. Ističe da je raspuštanje podgoričkog odbora bio logičan slijed događaja nakon ostavke Jakova Milatovića, te dodaje da vlast kako u Podgorici tako i na nivou države nije ugrožena.

 • Grubač: Vlada nije poljuljana
  on 29/02/2024 at 20:25

  Stabilnost Vlade nije poljuljana aktuelnostima i događajima u Pokretu Evropa sad, ocijenili su sagovornici emisije "Argumenti" koja se večeras emitovala na TVCG.

 • Milatović: Nijesam želio da dajem legitimitet odlukama protivnim principima PES-a
  on 29/02/2024 at 19:47

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je ostavku na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) podnio jer nije želio da više, kako je rekao, daje legitimitet odlukama koje su protivne principima i načelima stranke.

 • “Vlada bojkotom prijema ambasade Kosova plaća cijenu Mandićeve podrške”
  on 29/02/2024 at 19:39

  Činjenica da se na sinoć održanom prijemu povodom šesnaest godina od sticanja nezavisnosti Republike Kosovo, a u organizaciji ambasade ove države u Podgorici, nije pojavio niko od najviših zvaničnika države Crne Gore, najnoviji je diplomatski gaf aktuelne vlasti i parlamentarne većine, navela je poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč.  

 • Jednoglasno i odlučno uz Pokret i njegove ciljeve
  on 29/02/2024 at 19:05

  Na sastanku inicijalnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) koji je održan sinoć u Andrijevici, jednoglasno je donijeta odluka da se pruži podrška premijeru Spajiću i nastavku realizacije programa Evropa Sad 2, koja je započeta uvećanjem minimalnih penzija.

 • "Članovi Vlade se ponašaju kao taoci NSD"
  on 29/02/2024 at 17:28

  Ćutanje Vlade i MVP na protesnu notu BiH povodom pokušaja Andrije Mandića i Milorada Dodika da ponize ovu nama prijateljsku susjednu državu, predstavlja sramotu i odsustvo političkog integriteta, prije svega PES, partije koja čini osovinu ove vlade, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 • Jednoglasna podrška za nastavak procesa koje je započela 44. Vlada
  on 29/02/2024 at 17:17

  Inicijalni odbor Pokreta Evropa sad u Nikšiću pruža jednoglasnu podršku premijeru, Vladi, poslaničkom klubu i parlamentarnoj većini, da nastave sve procese započete nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakli su u ovom odboru.

 • "Mandić da se vrati u okvir koalicionog sporazuma"
  on 29/02/2024 at 17:09

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić treba da se vrati u okvir koalicionog sporazuma, kako ne bi doveo do usporavanja dobro započetog posla na ispunjavanju obaveza prema EU partnerima, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Seid Hadžić.

 • Đurović: Prošla godina rekordna za crnogorski turizam
  on 29/02/2024 at 15:56

  Kao što smo najavljivali i planirali, 2023. godina je rekordna za crnogorski turizam po svim parametrima, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA i ministar ekonomskog razvoja i turizma u 43. Vladi Goran Đurović.

 • Najviše dolazili turisti iz Rusije, Srbije i BiH
  on 01/03/2024 at 06:01

  U Crnoj Gori je tokom prošle godine ostvareno 2.613,306 dolazaka turista i 16.389,279 noćenja, podaci su Monstata. Najviše noćenja imali su turisti iz Rusije, najmanje iz Turske.

 • Spoljnotrgovinska razmjena u januaru 260,8 miliona
  on 29/02/2024 at 14:35

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u januaru je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 260,8 miliona eura, što je 13,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

 • Pomorstvo snažnije razvijati na principima održivosti
  on 29/02/2024 at 14:16

  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ostaje posvećeno razvoju sektora pomorstva i postizanju strateških ciljeva koji su definisani Strategijom razvoja pomorske privrede, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, na sastanku sa direktorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Harisom Husićem.

 • Članstvo u EU do 2028, velike infrastrukturne projekte završiti do 2030.
  on 29/02/2024 at 11:46

  Predsjednik Vlade Milojko Spajić dao je intervju sa Financial Times u kome je najavio da Crna Gora nastoji da ostvari članstvo u Evropskoj uniji do 2028. godine te najavio brojne infrastrukturne projekte čija se realizacija očekuje do 2030. godine.

 • EPCG traži članove Odbora direktora CEDIS-a, Rudnika, Željezare i Solar gradnje
  on 29/02/2024 at 10:49

  Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je konkurs za izbor članova Odbora direktora (OD) Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Rudnika uglja Pljevlja, EPCG Željezare Nikšić i EPCG Solar gradnje.

 • Varheji: Plan rasta može da udvostruči ekonomije Z. Balkana
  on 29/02/2024 at 10:21

  Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas u Tirani da je Plan rasta za Zapadni Balkan ambiciozan, te da bi njime zemlje u regionu utrostručile svoje ekonomije u narednih 10 godina.

 • Uskladili regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom EU
  on 29/02/2024 at 10:06

  Centralna banka (CBCG) je u potpunosti uskladila svoju regulativu u oblasti platnog prometa sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), saopštila je guvernerksa vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

 • Ograničavanjem marži bez posla bi ostalo 2.500 radnika
  on 29/02/2024 at 08:42

  Oko 450 malih i srednjih preduzeća ne bi mogla da opstanu, ukoliko bi se usvojila najava Ministarstva ekonomskog razvoja da se ograniče trgovačke marže za gotovo pet hiljada proizvoda, kaže Željko Ćetković, predsjednik Udruženja malih trgovina.

 • Investicije u elektronske komunikacije skoro 11 odsto veće
  on 28/02/2024 at 21:28

  Operatori elektronskih komunikacija u Crnoj Gori prošle godine su u razvoj elektronskih komunikacionih mreža i usluga uložili 76,3 miliona eura, što je 10,75 odsto više nego 2022. godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 • Bitkoin prešao 60.000 dolara
  on 28/02/2024 at 18:29

  Vrijednost bitkoina prešla je 60.000 dolara prvi put od novembra 2021. godine, nakon višemjesečnog rasta koji se uglavnom pripisuje odobrenju 11 fondova da ulažu u tu kriptovalutu.