BOGDANOVIC-LUO SUGANG

Narodna Repubila Kina ce podrzati uspostavljanja regionalnih kreativnih habova inicijativu “17+1”, saopsteno je iz Ministarsva kultutre.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanovic sastao se sa ministrom kulture i turizma u Vladi Narodne Republike Kine Luom Sugangom.

Sastanak je uprilicen u sklopu Foruma u Skoplju, a teme razgovora bile su dosadasnja saradnja u oblasti umjetnosti, kao i aktivnosti koje bi trebalo da budu u fokusu tokom predstojeceg vremena.

Kako je saopsteno iz tog vladinog resora, Bogdanovic podsjetio je kako je formalna saradnja dvije drzave na polju kulture uspostavljena 2008. godine, te da je od tada realizovano vise zajednickih projekata, poput ,,Puta svile”, ,,Pojasa”, ali i kontinuirane razmjene umjetnika i studenata umjetnosti.

Tokom sastanka, kako su kazali, posebno je razgovarano o aktivnostima u sklopu Dubrovacke inicijative ,,17+1″, kojom je objedinjeno 17 drzava istocne i centralne Evrope i NR Kine. Tim povodom, ministri Bogdanovic i Luo Sugang govorili su o projektima koji bi mogli biti finansirani u Crnoj Gori.

“Ministar Bogdanovic istakao je kako bi od posebnog znacaja bila podrska procesu uspostavljanja regionalnih kreativnih habova, pri cemu je ministar Luo iskazao spremnost da kroz inicijativu ’17+1′ bude finansirano uspostavljanje jednog od tih objekata”, navodi se u saopstenju.

Kao jos jedno polje saradnje od obostranog interesa, prema ministrima, jeste kinematografija.

“U tom pogledu, ministar Luo Sugang istakao je kako je auditorijum u Kini upoznat sa filmskom produkcijom sa ovih prostora, prevashodno kada je u pitanju razdoblje bivse Jugoslavije. Informisan o cinjenici kako jedan od prioriteta u kulturnim politikama Crne Gore jeste upravo razvoj kinematografije, ministar Luo Sugang kazao je kako postoji mogucnost uspostavljanja saradnje filmskih institucija iz dvije drzave – u cilju potencijalnih zajednickih projekata”, saopsteno je iz Ministarstva kulture.

Luo Sugang je, kako se dodaje, kazao je i da je Crnu Goru sve vise posjecuju turisti iz Kine i dodao da je upoznat i sa samim kulturnim nasljedem nase drzave.

“Iz tog razloga, kako je naglasio, potrebno je nastaviti aktivan angazman u realizaciji odredbi iz juce potpisane Skopske deklaracije – jer su njom, izmedu ostalog, predvideni posebni instrumenti podrske projektima koji se ticu kulturnog nasljeda na ovim prostorima”, navodi se u saopstenju.

Nakon sastanka, Bogdanovic je izrazio zadovoljstvo dogovorenim aktivnostima.

“Prije svega, naisao sam na konkretno interesovanje u vezi sa kinematografijom i vjerujem da cemo upravo na tom polju uspostaviti cvrscu saradnju. Uz to, govorili smo o dosadasnjim rezultatima Dubrovacke inicijative, te o predstojecim aktivnostima, pri cemu je vazno pomenuti kako cemo upravo zahvaljujuci tome realizovati dio ideja u vezi sa kreativnim habovima u Crnoj Gori. Zajednicki projekti iz oblasti kulture bili su jos jedna od tema razgovora, tako da u sljedecem periodu ocekujem intenziviranje saradnje sa NR Kinom, upravo na bazi svega sto je dogovoreno na danasnjem sastanku”, istakao je Bogdanovic.

Sastanak Bogdanovica i Lua Suganga organizovan je tokom zavrsnog dana Foruma u Skoplju, na kojem su bili okupljeni ministri kulture iz 17 drzava istocne i centralne Evrope i NR Kine.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • EPCG: Vodimo kompaniju uspješno, ne bavimo se politikanstvom
  on 24/02/2024 at 21:26

  Elektroprivreda (EPCG) se bavi opštim dobrom, a ne jeftinim politikanstvom, poručili su iz te kompanije. reagujući na navode Demokratske partije socijalista (DPS) da su dešavanja u Elektroprivredi  još jedna lakrdija i nastavak borbe za podjelu plijena unutar vladajućih partija.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.