DETALJNO O EU

Javni servis od danas ima i stalnog dopisnika iz Brisela. Novinar Ivan Mijanovic ubuduce ce vas informisati o svim najvaznijim desavanjima kada je rijec o integraciji Crne Gore u EU, ali i o aktivnostima nase zemlje kao clanice NATO-a.

Otvaranje dopisnistva u Briselu pravi je potez nacionalnog Javnog servisa i od velikog je znacaja u trenutku kada nova EK stupa na duznost, ocijenio je ambasador misije Crne Gore pri EU, Bojan Sarkic.

“Prije svega, iskoristio bih ovu priliku da svim gledaocima TVCG, i slusaocima Radija, kao i menadzmentu cestitam jubilej. Mislim da je to pravi potez koji se poklapa sa radom nove Komisije i EP”, naveo je Sarkic.

Svakodnevno informisanje o svim najvaznijim aktuelnostima, omogucice, naglasava ambasador, da se gradanima priblizi pregovaracki proces, ali i izbjegnu odredena pogresna tumacenja.

“Jer ce gledaoci moci iz prve ruke, prakticno istog, da budu u toku sa onim sto se desava u Briselu, da imaju pravu informaciju, da se izbjegnu manipulacije kojih uvijek ima i koje unose zabunu, sa namjerom ili bez namjere”, istice Sarkic.

Kada je rijec o pregovarackom procesu, sef crnogorske misije u Briselu ocjenjuje da je nasa zemlja uradila mnogo u posljednjih sedam godina, da su rezultati vidljivi, o cemu svjedoce brojne reforme.

“Trenutno imamo 30-ak zakona i propisa koji su na usaglasavanju u EK. Prije desetak dana usaglasen je i Zakon o radu koji je vracen u Crnu Goru na zavrsne procedure”, istice Sarkic.

Komentarisuci glavne zadatke koji ce se naci pred novom EK, ambasador naglasava da ce kabinet Ursule fon Der Lajen u fokusu svog rada kao navaznije teme imati stablizaciju EU, izlazak Velike Britanije, kao i odnose 28-clane zajedice sa Turkom.

Nezaobilazna tema je i Zapadni Balkan odnosno otpocinjanje pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Na naplatu stižu stari krediti, država ne planira nova zaduženja
  on 26/03/2023 at 18:42

  Iako za sada država ne planira nova zaduženja budžetom je planirana mogućnost još 500 miliona eura zaduženja jer nam na naplatu stižu i stari krediti. A s obzirom na nepovoljne uslove na globalnom tržištu država će, kaže ministar finansija Aleksandar Damjanović, razmotriti i mogućnost emitovanja obveznica na domaćem tržištu. Da bi zaduživanje države na domaćem tržištu, gdje građani i privreda u bankama drže rekordne depozite, bilo gotovo duplo povoljnije, smatraju i finansijski stručnjaci.

 • Slabi srednjoročni izgledi globalne ekonomije
  on 26/03/2023 at 15:10

  Srednjoročni izgledi globalne ekonomije vjerovatno ostaju slabi zbog izuzetno velike neizvjesnosti, saopštila je direktorka Međunarodnog montarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

 • Auto-putem od početka godine prošlo 385,68 hiljada vozila
  on 26/03/2023 at 14:28

  Auto-putem Princeza Ksenija od početka ove godine prošlo je 385,68 hiljada vozila. Prema podacima sa sajta Monteputa, koji upravlja prioritetnom dionicom auto-puta od Smokovca do Mateševa, promet vozila je u periodu od 17. do 23. marta iznosio 34,54 hiljade.

 • Investitori zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka
  on 26/03/2023 at 12:22

  Svjetska tržišta kapitala ove sedmice su imala nervozne trgovine, ali ishod je na kraju ipak bio pozitivan. Investitori su zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer centralne banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope, prenosi SEEbiz.

 • "Žabljak mora naći nove alternative za razvoj zimskog turizma"
  on 26/03/2023 at 11:52

  Ova sezona je pokazala da Žabljak mora pronaći nove alternative za razvoj zimskog turizma, a ne samo Skijalište, koje je već duži period u izvjesnim problemima, prije svega infrastrukturno, saopštila je direktorica žabljačke Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović.

 • To Montenegro iznajmio hangar Montenegro Airlinesa u stečaju
  on 26/03/2023 at 10:32

  To Montenegro iznajmio je hangar Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju, potvrđeno je TVCG.

 • Za četiri godine otkrivena 41 falsifikovana novčanica od 500 eura
  on 26/03/2023 at 06:09

  Od 2019. godine, kada su su centralne banke članica eurozone prestale da štampaju novčanicu od 500 eura, u našoj zemlji je zabilježen 41 falsifikat tog apoena, podaci su Centralne banke Crne Gore (CBCG). U trgovinama u Crnoj Gori ta novčanica je i dalje regularno sredstvo plaćanja.

 • Podržavaju mala preduzeća sa međunarodnim ambicijama 15 godina
  on 25/03/2023 at 14:21

  Evropska mreža preduzetništva /Enterprise Europe Network/ (EEN), kao i MontEENegro konzorcijum koji djeluje u sklopu nje, u cilju podrške malim preduzećima, ove godine obilježavaju 15 godina postojanja.

 • Kroz Sozinu prošlo 550 hiljada vozila
  on 25/03/2023 at 14:04

  Kroz tunel Sozina je u periodu od 17. do 23. marta prošlo 52,41 hiljada vozila, većinom automobila.

 • U Herceg Novom 4,63 hiljade turista
  on 25/03/2023 at 13:53

  U Herceg Novom, prema podacima od četvrtka, boravi 4,63 hiljade turista, 1,74 hiljade više nego u istom periodu prošle godine.