MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Nakon mljecnih proizvoda, djeca u osnovnim skolama u cetiri opstine – Bijelo Polje, Berane, Kolasin i Danilovgrad, kao zdravu uzinu dobili su jabuke.

Kroz Program voce, povrce, mlijeko i mljecni proizvodi za skole, ciju realizaciju je zapocelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju poboljsanja prehrambenih navika djece u Crnoj Gori, ove sedmice krenula je isporuka voca.

“Isporuku jabuka realizovao je domaci proizvodac iz Plava koji se prijavio na javni poziv upucen proizvodacima i dobavljacima da ucestvuju u programu. Osim jabuka, u narednom periodu dogovorena je i isporuka mandarina i sargarepe. Ocekujemo da ce za isporuku ostalih vrsta voca i povrca sa liste prihvatljivih proizvoda biti iskazano interesovanje u narednom periodu, navodi se u soapstenju.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su obisli OS “Marko Miljanov” u Bijelom Polju, gdje su zajedno sa nastavnicima i upravom skole prisustvovali prvoj podjeli jabuka u sklopu Skolskog programa.Tom prilikom, razgovarali su sa djecom o vaznosti zdrave i kvalitetne ishrane. Svoj dozivljaj zdrave ishrane djeca su iskazala na kreativan nacin kroz likovnu radionicu i recitacije.

“Posebno je zadovoljstvo bilo je vidjeti djecu koja su uzivala u ukusu i mirisu domace jabuke, koji dobar dio danasnjih generacija nije osjetio. Vjerujemo da ce iskustvo koje ce imati kroz ovaj program biti znacajno za stvaranje zdravih prehrambenih navika i dalji razvoj ovih mladih ljudi. Posebno nam je cilj da smanjimo konzumiranje hrane sa povecanim sadrzajem masti, secera i soli, a kroz to i procenat gojazne djece u Crnoj Gori”, kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede Amra Terzic.

Direktorica OS “Marko Miljanov” Jasmina Kalic zahvalila se na prilici da skola ucestvuje u ovom novom i sjajnom programu.

,,Prije 20 dana pocela je podjela zdrave uzine nasim ucenicima. Ukljuceno je 457 ucenika od prvog do petog razreda. Nastavni kadar vodi racuna da kod djece razvija svijest o zdravom nacinu zivota, ali cemo kroz ovaj program pojacati aktivnosti na tom planu, kazala je Kalic izrazavajuci nadu da ce se ukljuciti i ostale skole.

Za pocetak sprovodenja ovog programa, obuhvaceno su djeca uzrasta, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih skola na podrucju cetiri opstine – Berane, Bijelo Polje, Kolasin i Danilovgrad. Ambicija Ministarstva je da se u narednom periodu i narednih godina napravi veci obuhvat skola, opstina i djece.

Cilj je da Skolski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, medu kojima ce se organizovati i posjete farmama i objektima za preradu poljoprivrednih proizvda.

“Za uspjesnu realizaciju Skolskog programa isticemo vaznost integrisanog pristupa svih resora, zbog cega su u sprovodenje programa ukljucena i ministarstva zdravlja i prosvjete i sto je posebno vazno ostvarena dobra komunikacija sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori sa kojom ce se realizovati zajednicke promotivne aktivnosti”, saopsteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Program se trenutno realizuje u osnovnim skolama “Marko Miljanov” i “Risto Ratkovic” iz Bijelog Polja, “Vuko Jovovic” iz Danilovgrada, “Risto Manojlovic” iz Kolasina, kao i “Radomir Mitrovic”, “Vukasin Radunovic” i “Vuk Karadzic” iz Berana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "Dobro je da se odnosi raščiste, možda opstrukcije prestanu"
  on 24/02/2024 at 18:25

  Odavno je primjetna namjera Jakova Milatovića da opstruira rad 44. Vlade Crne Gore i PES-a, što je kulminiralo današnjim Tviter napuštanjem partije, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

 • "Očekivan scenario da Milatović podnese ostavku u PES-u"
  on 24/02/2024 at 17:52

  Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić saopštio je da je očekivan scenario to što je aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Zgrada Vlade u bojama ukrajinske zastave
  on 24/02/2024 at 17:46

  Povodom druge godišnjice početka ruske agresije na Ukrajinu zgrada Vlade u Podgorici osvijetljena je bojama ukrajinske zastave.

 • "Među prvima smo pružili podršku Ukrajini"
  on 24/02/2024 at 17:20

  Ponosan sam što sam među prvim premijerima koji su otišli u Kijev i pružili podršku ukrajinskom narodu u cilju zaštite od agresije, poručio je bivši premijer Dritan Abazović.

 • "Stjepović iznosi detalje sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost"
  on 24/02/2024 at 16:55

  Poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica za Portal RTCG odgovorio je na navode poslanika Demokrata Duška Stjepovića.

 • Milatović dao ostavku na sve funkcije u PES-u
  on 24/02/2024 at 16:15

  Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad i aktuelni predsjednik države Jakov Milatović podnio je ostavku na sve funkcije u Pokretu Evropa sad.

 • Bez podrške za skraćenje mandata, Kralj vjeruje u dogovor većine
  on 24/02/2024 at 14:55

  Inicijativa Demokrata o skraćenju mandata Skupštini Opštine Budva ostala je bez podrške, potvrdio je za Radio Crne Gore odbornik Krsto Radović. Smatra da će to dodatno produbiti krizu vlasti u metropoli turizma. U DF-u vjeruju da je moguće prevazići sve nesuglasice i, kako kaže odbornik Nikola Kralj, potpisivanjem Sporazuma napraviti kvalitetan dogovor sa svim koalicionim partnerima. Odbornici opozicije iz redova DPS-a i Ure, pak poručuju da bez skraćenja mandata nema ni rješenja krize, kao i da Demokrate nijesu bile iskrene u toj namjeri jer bi u suprotnom inicijativu uputili svim odborničkim klubovima a ne samo članovima vladajuće većine.

 • "Diplomatija žrtva sukoba Milatovića i Spajića"
  on 24/02/2024 at 14:34

  Interes političkih partija ne smije nadvladati državni interes prilikom ambasadorskih imenovanja, i tu će na najvećoj provjeri biti vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

 • NSD bira predsjednika, Mandić jedini kandidat
  on 24/02/2024 at 14:24

  Nova srpska demokratija (NSD) održaće sjutra skupštinu na kojoj će birati predsjednika partije.

 • CG podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine
  on 24/02/2024 at 13:59

  Crna Gora podržava pravo na slobodu i evroatlantsku perspektivu Ukrajine, ostajući privržena politici mira i temeljnim vrijednostima na kojima počiva demokratija, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

 • Tunel Sozina opslužio preko 376 hiljada vozila
  on 24/02/2024 at 14:08

  Tunel Sozina je od početka godine opslužio 376,56 hiljada vozila.

 • Milović: Zaduženje će dodatno izložiti državu
  on 24/02/2024 at 12:29

  Kombinacija zaduženja kod domaćih banaka i dijelom na međunarodnom tržištu, izložiće državu dodatno i pogoršati njenu pregovaračku moć, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Milović.

 • Platni promet 1,39 milijardi eura
  on 24/02/2024 at 10:40

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • Monteput: Ponude za pumpu na auto-putu do 26. aprila
  on 24/02/2024 at 09:47

  Monteput je produžio rok za dostavljanje ponuda za dugoročni zakup državne imovine i izgradnju benzinske pumpe na odmorištu Gornje Mrke na auto-putu Bar-Boljare do 26. aprila.

 • Država da poreski dug naplati oduzimanjem imovine
  on 24/02/2024 at 07:00

  Na “crnoj listi” poreskih dužnika na kraju prošle godine nalazi se 200 kompanija. Njihova dugovanja su preko 170 miliona eura, a u samom vrhu spiska je kineska korporacija CRBC sa dugom od preko 11 miliona eura. Ekonomski analitičar Predrag Zečević za Radio Crne Gore kaže da država ima jednostavan mehanizam da naplati ta potraživanja, jer, tvrdi da ta kompanija ima vrijednu imovinu, nekretnine, te građevinske mašine. Ocjenjuje i da država ima način da naplati i ostala potraživanja, jednostavnom primjenom rješenja od prije deset, 20 ili 30 godina.

 • Izabran novi odbor direktora EPCG
  on 23/02/2024 at 22:38

  Novi Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabran je na sjednici Skupštine akcionara EPCG. Novi odbor čine Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić. Na konstitutivnoj sjednici Odbora direktora, za predsjednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

 • Nenezić o EPCG: Priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata
  on 23/02/2024 at 20:35

  Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je situaciju oko Elektroprivrede Crne Gore(EPCG) i imenovanja člana odbora direktora tog preduzeća, poručivši da su "odnosom prema upravljačkim strukturama priču o meritokratiji razrušili kao kulu od karata".

 • Gubici, afrički poslovi, Sejšeli...do problema sa Brskovom
  on 23/02/2024 at 16:04

  Koncesije za kopanje rude u Brskovu najprije je dobila firma sa gubicima u poslovanju, krajnji vlasnici su radili na nalazištima cinka i olova u Novom Južnom Velsu, osim u Crnoj Gori pribavljali su rudarske dozvole i u Zapadnoj Africi, u jedom momentu krajnji vlasnik bila je i kompanija sa of-šor destinacije a jedan od direktora rođen je u Bosni i Hercegovini. To pokazuju podaci do kojih je došla NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

 • Počela realizacija projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu
  on 23/02/2024 at 15:12

  Početak realizacije projekta Zelena tranzicija ženskih biznisa na Balkanu (G-FEB), koji ima za cilj promociju razvoja zelenih vještina među preduzetnicama, obilježen je transnacionalnim sastankom u februaru u Tirani.

 • Ljetnja sezona mora biti dočekana sa riješenim problemima privrednika
  on 23/02/2024 at 14:34

  Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je nadležne državne organe da se u što skorijem roku formira novi koordinacioni tim za pripremu ljetnje turističke sezone, zadužen za rješavanje spornih pitanja i problema koji predstavljaju biznis barijere za turističku privredu.