U DRACU I TIRANI

Vlada Albanije proglasila je danas vanredno stanje na podrucju Draca i Tirane, oblastima koje su najvise pogodojene razornim zemljotresom.

U zemljotresu koji je juce rano ujutru pogodio Albaniju, prema posljednjim informacijama stradalo je 27 osoba, a vise od 40 je izvuceno iz rusevina. Povredeno je vise od 650 ljudi.

Premijer Edi Rama je rekao da je vanredna situacija proglasena na osnovu Ustava i zakona, sto, kako je kazao, ne podrazumijeva samo odluke po pitanju finansija vec i niz drugih mjera.

Prema njegovim rijecima, zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju dva dana uoci drzavnog praznika Dana zastave, 28. novembra, ne moze biti praznik, vec dan nacionalne solidarnosti.

“Zeljeli bismo da imamo tri dana zalosti, imajuci u vidu vanredan obim ove tragedije koja je do trenutka kada govorimo oduzela 24 zivota”, rekao je Rama na jutrosnjoj vanrednoj sjednici vlade.

U meduvremenu je saopsteno da je broj zrtava porastao na 29. On je rekao da 28. do 29. novembar zato mozda nije dan za proslave, vec dan nacionalne solidarnosti. Praznovanje i svecaranje ne bi trebalo da odvrati paznju od aktuelne situacije, prenio je albanski portal Balkan veb.

“Zato mislim da na ta dva dana treba gledati kao na dane nacionalne solidarnosti, gdje uz postovanje proslosti svi koji mogu usklade svoje mogucnosti dorinosu pomoci ugrozenima”, rekao je Rama.

Rama je na danasnjoj vanrednoj sjednici vlade takode zahvalio svim zvanicnicima zemalja regiona, Evrope i svijeta koji su uputili pomoc Albaniji, ali i svima onima koji su porukama saosjecali sa narodom i izrazili saucesca.

Rama je posebno zahvalio Albancima sa kosovske teritorije i cijele dijaspore.

“Zeleo bih da zahvalim kabinetu njemacke kancelarke, predsjedniku Srbije koji je, kao i svi drugi, izrazio spremnost i poslao specijalnu misiju, zatim premijeru Hrvatske i svim prijateljima iz (njemacke) CDU, koji ne samo da su poslali impresivnu seriju poruka, vec su okupljeni u vecoj poslanickoj grupi Bundestaga izrazili spremnost da ucine sve da pomognu”, rekao je Rama, prenijeli su albanski mediji.

Rama je zahvalio i vlastima i medijima Italije, koji su takode uputili veci dio poruka u kojima su izrazili spremnost da se ukljuce u bilo koji proces pomoci i solidarnosti.

Posebo je zahvalio specijalizovanim timovima Pristine, za koje je rekao da su stigli prvi u Albaniju i izacajno doprinijeli svojim kapacitetima na spasavanju ljudi. Napomenuo je i da je na veb stranici vlade otvorena platforma putem koje se moze donirati pomoc porodicama.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.