VUJACIC SAOPSTIO

Postupak za osnivanje jos jedne banke u Crnoj Gori je u toku, saopstio je direktor Sektora za kontrolu banaka u Centralnoj banci (CBCG), Dejan Vujacic i dodao da postoji znacajno interesovanje investitora za osnivanje finansijskih kompanija.

“Postoji 13 banaka u ovom trenutku, a imamo postupak za osnivanje jos jedne banke”, rekao je Vujacic na sjednici skupstinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budzet, tokom rasprave o setu bankarskih zakona, koji su dobili zeleno svjetlo.

On je, odgovarajuci na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD), Borisa Mugose, zbog cega se povecava inicijalni kapital za osnivanje banke sa pet miliona eura na 7,5 miliona eura, kazao da je cilj da se taj proces dodatno poostri.

“Postoji znacajno interesovanje investitora za osnivanje banaka u Crnoj Gori. Smatramo da ce se podizanjem nivoa doci do redukcije tih zahtjeva, odnosno zelimo da imamo interesovanje potencijalnih investitora koji imaju ozbiljnu finansijsku snagu”, rekao je Vujacic.

Mugosa je pitao da li ce se novi troskovi kreditnih institucija, nastali osnivanjem sanacionog fonda, preliti na gradane.

Vujacic je odgovorio da je zakonom predvideno da sanacioni fond iznosi jedan odsto garantovanih depozita, sto bi sada bilo 14,9 miliona eura.

“Punjenje fonda predvideno je u periodu od deset godina, a u pitanju nije veliki iznos, posebno imajuci u vidu period. Banke na kraju oktobra imaju 53 miliona eura neto dobiti, pri cemu je spred kamatnih stopa porastao, zbog cega ne ocekujem da bi to bio izgovor za povecanje kamata”, rekao je Vujacic.

Mugosa je kazao da nije zadovoljan sa odgovorom da je doslo do povecanja spreda kada su u pitanju kamatne stope.

“To znaci da su mnogo vise procentualno snizene kamatne stope na depozite nego na kredite. Tu treba vodi racuna da se ne uporeduje apsolutni iznos aktivnih i pasivnih kamatnih stopa”, smatra Mugosa.

Vujacic je saopstio da razumije percepciju javnosti u jednom dijelu da se banke dozivljavaju kao zelenaske organizacije, ali da to nije tako.

“Efektivne aktivne kamatne stope za godinu su pale sa 6,39 na 6,12 odsto. Takode, postoji ogromni depozitni potencijal, jer je likvidna aktiva preko milijardu eura. Zelio bih da se ne stvara negativna konotacija kad je rijec o bankama”, dodao je Vujacic.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulic, kazao je da oni ne spore zdravlje banaka, ni bankarski sistem, nego su krediti za gradane i privredu veoma skupi u Crnoj Gori u odnosu na ono sto se desava na evropskom trzistu.

“Banke bi trebalo da to zdravlje pokazu tako sto ce smanjiti kamatne stope za gradane i privredu. Cini mi se da tu imamo mali problem”, rekao je Sekulic.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapredenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Boskovic, kazala je da je u postupku pristupanja EU Crna Gora preuzela obavezu da zakonodavstvo usaglasi sa evropskom direktivom o uspostavljanju okvira za sanaciju kreditnih institucija i investicionih drustava.

“Njome se obezbjeduju instrumenti za pravovremenu intervenciju kreditnoj instituciji koja je u problemima kako bi se obezbijedio nastavak kljucnih ekonomskih funkcija te kreditne institucije”, rekla je Boskovic.

Predlozenim paketom propisa, koji obuhvataju predloge zakona o kreditnim institucijama, sanaciji kreditnih institucija, zastiti depozita i Predlog izmjena zakona o stecaju i likvidaciji banaka, ojacavaju se preventivni mehanizmi.

“U pravni okvir se uvode instrumenti sanacije, a osniva se sanacioni fond u koji ce se na godisnjem nivou prikupljati sredstva od kreditnih institucija koje ce se koristiti u postupku sanacije”, dodala je Boskovic.

Direktor Fonda za zastitu depozita, Predrag Markovic, kazao je da su mjesne zajednice po starom zakonu i predlogu novog iskljucene, a u sustini one su bez nekakve podrske i pomoci nekoga ko zna da upravlja sredstvima.

“Bilo bi dobro da njih eliminisemo iz ovog iskljucivanja, jer oni nemaju potporu u finansijskom znanju za upravljanje sredstvima”, naveo je Markovic.

Na sjednici je podrzan i Predlog finansijskog plana sa planom rada Regulatorne agencije za energetiku za narednu godinu.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • "BS počinje saradnju sa PES-om, neosnovane su tvrdnje da smo odmakli od naših principa"
  on 22/07/2024 at 18:44

  Član predsjedništva Bošnjačke stranke Admir Šahmanović potvrdio je večeras za TVCG da ova partija ulazi u Vladu i da im je u okviru rekonstrukcije pripalo pet ministarstava.

 • Sjednica GO PES-a večeras, raspravljaće se o rekonstrukciji Vlade
  on 22/07/2024 at 18:05

  Sjednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad počela je večeras u Podgorici.

 • BS-u pet ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade
  on 22/07/2024 at 17:58

  Glavni odbor Bošnjačke stranke prihvatio je na današnjoj sjednici predlog da ta partija uđe u Vladu. Kako saznajemo, BS-u će pripasti pet resora i mjesto potpredsjednika Vlade u okviru resora. Skoro svi članovi GO podržali su takvu odluku, samo jedan je bio protiv.

 • Milatović: Odluka Vrhovnog suda nezapamćena zloupotreba
  on 22/07/2024 at 17:53

  Odluka Vrhovnog suda o produženju pritvora Zoranu Lazoviću koju su donijele sudije Vesna Vučković, Ana Vuković i Marijana Pavićević nezapamćena je zloupotreba službenog položaja koja je očigledno politički motivisana, smatra poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Sonja Milatović.

 • Milatović PES-u: Dosade dosadne
  on 22/07/2024 at 17:27

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović reagovao je nakon što su iz Pokreta Evropa sad danas kazali da kad nije uspio na državnom nivou, Milatović je odlučio da sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ruši vlast u Podgorici. Predsjednik je reagujući na njihovo saopštenje napisao "dosade dosadne".

 • "Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu neće donijeti napredak nikom"
  on 22/07/2024 at 17:04

  Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu Crne Gore, ako je uopšte možemo tako zvati, jer ona suštinski predstavlja jednu antidržavnu, namjerno ne kažem anticrnogorsku, jer ona kao takva je jednako i antibošnjačka, antialbanska ali i antisrpska, neće donijeti napredak nikom, bez obzira na vjeru i naciju. Donijeće samo zadovoljenja pojedinačnih političkih i nekih drugih apetita, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije i predsjednik OO Bijelo Polje Adnan Striković.

 • Finansiraće 145 projekta u okviru šest oblasti
  on 22/07/2024 at 16:50

  Kroz svoj rad, djelovanje i predanost, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, s aspekta svojih nadležnosti, nastoji da omogući da svi građani i građanke, bez obzira na bilo koju svoju posebnost, uživaju u potpunosti svoja zagarantovana prava i slobode, saopšteno je iz tog resora. Iz tog razloga, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka naglasio je važnost uspješne saradnje sa civilnim sektorom jer, kako je kazao, svako sa aspekta svog djelovanja može dati značajan doprinos kako bi se oblast ljudskih prava u kontinuitetu unapređivala.

 • Posljednji put kada je predsjednik SAD odlučio da ne traži drugi mandat
  on 22/07/2024 at 16:27

  Predsjednik SAD Džo Bajden je prvi predsjednik u više od jedne generacije koji je odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat.

 • "Izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta"
  on 22/07/2024 at 16:01

  Odbornici Evropskog saveza u Skupštini Glavnog grada poručili su da je izvjesno da će građani Podgorice vrlo brzo na birališta, te da će dati svoj sud o tome kako je ko radio u prethodnih godinu i nešto dana.

 • "Spajić sjutra i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić"
  on 22/07/2024 at 15:12

  Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović oglasio se povodom sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će, kako je najavljeno, doći do rekonstrukcije Vlade. Vujović je saopštio da Spajić sjutra i "zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić".

 • Formirana radna grupa za izradu mape puta finansijskog sektora ka održivim finansijama
  on 22/07/2024 at 15:22

  Na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost razmatrani su mogući uticaji klimatskih promjena na finansijski sistem, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore. Kako su kazali, sastanku su prisustvovali guvernerka CBCG i predsjedavajuća Savjeta Irena Radović, članovi Savjeta – Novica Vuković, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja.

 • Komisija da razmatra prvatizaciju Primorke
  on 22/07/2024 at 14:53

  Poslanici Demokratske Crne Gore inicirali su da se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nađe i privatizacija barske Primorke.

 • Vlada ograničila cijene brašna, šećera, ulja i soli
  on 22/07/2024 at 14:05

  Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da ograniči cijene pšeničnog bračna (tip 400 i 500), šećera, suncokretovog ulja i kuhinjske soli.

 • Odlilo se 150,5 miliona eura
  on 22/07/2024 at 11:45

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) na kraju maja je iznosio 364,81 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 150,46 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Evropa sad 2 ključna inicijativa za smanjenje nezaposlenosti u CG"
  on 22/07/2024 at 10:24

  Program "Evropa sad 2" predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), David Perčobić. On je kazao da, kao prvi čovjek Zavoda, krovne institucije na tržištu rada, želi izraziti punu podršku programu Evropa sad 2.

 • Turiste i ovog ljeta dočekuju zaključane prodavnice nedjeljom
  on 21/07/2024 at 19:41

  Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

 • Dolar blago ojačao prema korpi valuta
  on 21/07/2024 at 16:16

  Dolar je ojačao prema korpi valuta, nakon dvije sedmice pada, dok je euro blago oslabio nakon što je Evropska centralna banka (ECB) ostavila kamate nepromijenjene.

 • "'Evropa sad 2' ne smije trgovinama biti izgovor za poskupljenja"
  on 21/07/2024 at 14:46

  Građani danas mogu da žive dostojanstveno sa svojim primanjima, saopštio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić.

 • Platni promet 1,95 milijardi eura
  on 21/07/2024 at 11:36

  Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u junu iznosila je 1,95 milijardi eura, što je 11,4 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

 • "Kastrati grupa je dobra opcija da uzme pod koncesiju crnogorske Aerodrome"
  on 21/07/2024 at 10:23

  Ako bi crnogorska Vlada razmatrala opciju koncesije, Kastrati Grupa bi sigurno predstavljala solidnu i održivu opciju, s obzirom na njen dosadašnji učinak na Međunarodnom Aerodromu Tirana i njeno snažno prisustvo na Zapadnom Balkanu, kazao je za Pjervitorio Farabi, glavni operativni direktor Aerodroma Tirana.