PERFORMANS URA-E I CDN

Mladi URA i clanovi organizacije CDN (Cooperation development network) odrzali su danas performans ispred Ministarstva ekonomije sa ciljem da ukazu na ekoloske probleme Crne Gore i daju na znacaju saradnji regionalnih zelenih politika u cilju ocuvanja zivotne sredine.

Tom prilikom predsjednik mladih URA-e Milan Dakovic, je kazao da ce URA nastaviti da snazno podrzava sve gradanske inicijative, i sve borbe lokalnog stanovnistva protiv devastacije.

“Moramo zastiti Taru, Sinjajevinu, svaku nasu rijeku, a najnovija borba se odvija u Milocerskom parku, gdje ovih dana DPS-ov biznismen nelegalno gradi i unistava jednu od rijetkih zelenih oaza na budvanskoj rivijeri”, kazao je Dakovic.

Kazao je i da su mHe, prepoznate u Crnoj Gori i u regionu, kao najbolji primjer loseg odnosa prema prirodi.

“Ukoliko uzmemo u obzir stetu koju nanose malim planinskim rijekama, te neisplativost ovakvog ekonomskog modela, u kojem gradani placaju visoke naknade, dok sav profit izvlace investitori, jasno nam je da se ovome mora stati na kraj. Mi smo danas ovdje da posaljemo poruku da smo u ovome zajedno i da necemo odustati od borbe za Zelenu Crnu Goru”, kazao je Dakovic.

Predstavnik Koalicije za odrzivi razvoj Milovan Markovic takode je potencira stetnost mHe.

“Investitori koriste neinformisanost lokalnog stanovnistva, plasirajuci im poluinformacije i dezinformacije o tome kako ce mHe donijeti blagostanje u lokalnu zajednicu. Jedna od njih jeste svakako da mHe pune budzete lokalnih zajednica. Pritom, niko ne postavlja pitanje koliko ovakvi projekti iznose novca iz lokalnih zajednica. Takode, apsurdna je prica da mHe izgradnjom ribljih staza i poribljavanjem cuvaju autohtone vrste. Potocna pastrmka se ne stiti remecenjem uobicajenog nacina reprodukcije ili poribljavanjem potpuno drugim vrstama”, istakao je Markovic.

Predstavnik CDN-a, Luka Gudek kazao je da su u Crnu Goru dosli radi solidarnosti sa gradanima koji brane prirodna bogatstva.

“U Podgorici smo s mladim zelenim aktivistima iz regije – iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije. Dosli smo da posaljemo poruku solidarnosti mladim aktivistima i ljudima koji se bore protiv mini hidroelektrana u Crnoj Gori. mHe su problem koji jednako pogada cijelu regiju, kolicina energije koju ovi projekti donose ne opravdava stetu koju donose lokalnoj zajednici i prirodi”, kazao je Gudek.

Mladi iz zelene organizacije CDN borave u dvodnevnu posjetu Forumu mladih URA na poziv ove stranke.

Na performansu oni su nosili transparente: “Je li vas sramota”, Cadave zore bude me iz sna”, “Malo mi za biznis treba – rijeka, cijev i komad neba”, “Koliko u kovertu da ne sijecete”, “Hoce li rijeke iz mHe glas nositi okeanu da je vjecna Crna Gora” itd.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Socijalni savjet mora odlučivati o vraćanju radne nedjelje
  on 21/02/2024 at 06:18

  Ministarstvo ekonomskog razvoja spremilo je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima je planirano da se ponovo uvede radna nedjelja u trgovinama tokom pet mjeseci sezone. Takav prijedlog prihvatljiv je poslodavcima, dok će iz Unije slobodnih sindikata zauzeti stav nakon sjednice Socijalnog savjeta koja je u ponedjeljak.

 • Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum
  on 21/02/2024 at 06:09

  Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s predstavnicima Vlade dogovoreno povećanje zarada, iz Sindikata su kazali da štrajk neće prekidati dok ne dobiju pisanu ponudu i potpišu sporazum.

 • Životinje: Neobična užina jednog aligatora - u stomaku mu pronašli 70 novčića
  on 21/02/2024 at 06:07

  Radnici zoološkog vrta pronašli su novčiće tokom rutinskog pregleda i zamolili posetioce da ih ne bacaju u bazen u kojem boravi aligator.

 • Pljevljaci i u januaru disali vazduh lošeg kvaliteta
  on 21/02/2024 at 05:56

  Stanovnici Pljevalja su i u januaru udisali vazduh lošeg kvaliteta, jer su mjerni instrumenti pokazali da je čak 18 dana koncentracija praškastih, PM 10 čestica višestruko bila iznad dozvoljenih vrijednosti. Veća upotreba ekološki prihvatljivijih energenata za grijanje, peleta i struje, za nijansu je popravila situaciju, ali je za trajnije rješenje problema neophodna realizacija dugo čekanog projekta toplifikacije grada.

 • Hamas: Veto SAD zeleno svjetlo za Izrael da ubije još Palestinaca
  on 21/02/2024 at 05:47

  Rat Izraela i Hamasa – 138. dan. Sjedinjene Američke Države ponovo su uložile veto na predloženu rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o momentalnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je osudio odluku SAD, poručivši da izraelska okupacija ima za cilj "ubijanje i raseljavanje" Palestinaca. Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da američki veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi predstavlja "još jednu crnu stranicu u istoriji Savjeta bezbjednosti".

 • Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare
  on 21/02/2024 at 05:37

  Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

 • Promjenljivo oblačno, na jugu sunčano i vjetrovito
  on 21/02/2024 at 05:34

  U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno na sjeveru, dok će u južnim predjelima biti sunčano.

 • Mijajlović bio u poslu i sa malim hidroelektranama 
  on 21/02/2024 at 05:27

  Tek nakon hapšenja od prije dvije noći zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta, možda je jasnije zbog čega se Aleksandar Mijajlović formalno odrekao, odnosno nedavno prodao vlasništvo u kompaniji "Hidroenergija Montenegro“ čije sjedište je u Beranama.

 • Finska otvara nove streljane radi jačanja nacionalne odbrane
  on 20/02/2024 at 21:52

  Finska planira da otvori više od 300 novih streljana da bi podstakla više građana da poboljšaju svoje vještine gađanja u interesu nacionalne odbrane.

 • Asanžovi advokati iznijeli argumente protiv izručenja u SAD
  on 20/02/2024 at 21:46

  Advokati Džulijana Asanža počeli su danas izlaganje svojih argumenta na suđenju u Britaniji na kome pokušavaju da spriječe njegovo izručenje u SAD da mu se sudi za optužbe o špijunaži, ukazujući da američke vlasti nastoje da ga kazne zbog otkrivanja ozbiljnih kriminalin djela američke vlade.