Izbor i priprema: C. Durdic

Na danasnji dan 1516. umro je italijanski slikar Dovani Belini, najznacajniji iz porodice venecijanskih slikara, sin Jakopa i brat Dentilea Belinija, jedan od tvoraca venecijanske skole. Radio je velike oltarske slike i manje religiozne kompozicije, a najbolja djela ostvario je u starosti. Bio je ucitelj Dordonea i Ticijana. Poznata djela: “Praznik bogova”, “Duzd Leonardo Loredan”, “Bogorodica sa drvecem”, “Bogorodica na livadi”, “Isus na Maslinovoj gori”.

1780 – Umrla je austrijska carica, ceska i madarska kraljica Marija Terezija. Tokom vladavine od 1740. sprovodila je reforme u duhu prosvijecenog apsolutizma, ali i centralizaciju i germanizaciju.

1875 – Na kongresu u Zenevi, Crna Gora je primljena u medunarodnu organizaciju Crvenog krsta kao 22. clanica. Iste godine, neposredno nakon dizanja Hercegovackog ustanka, na Cetinju je osnovan odbor za pomoc Hercegovcima. Za predsjednika odbora izabran je mitropolit Ilarion Roganovic. Odbor je 19. novembra prerastao u Drustvo crnogorskog Crvenog krsta. Pisani dokument o tome, da bi bio punovazan, poslat je u Zenevu na ratifikaciju. Za predsjednika Drustva izabran je Visarion Ljubisa, a za sekretara Spiro Kovacevic.

1918 – Nacelnik srpske vrhovne vojne komande Zivojin Misic naredio je komandantu II armije, vojvodi Stepi Stepanovicu da deneralu Radomiru Vesovicu omete ulazak u Crnu Goru. Isto naredenje dao je i pukovniku Simicu, predstavniku vrhovne komande u Zagrebu, da tako postupi i prema vojvodi Duru Petrovicu i brigadiru Milutinu Vucinicu, te da se crnogorske cete ni u kom slucaju ne salju u Crnu Goru, u kojoj se u to vrijeme odrzavala nelegalna Podgoricka skupstina.

1918 – Na posljednjoj sjednici Podgoricke skupstine, organizovane protivno crnogorskom Ustavu i zakonima, utvrden je program rada Izvrsnog odbora koji su cinili Stevo Vukotic, Marko Dakovic, Spasoje Piletic, Risto Jojic i Lazar Damjanovic. Izglasana je i dopuna Rezolucije od 26. novembra kojom je odluceno da se, citiramo: <>. O toj odluci obavijesteni su kralj Nikola, srpska vlada, sve saveznicke i neutralne zemlje. Predsjednistvo Podgoricke skupstine odmah je poslalo srpskoj vladi sljedecu depesu: “Predsjednistvo je tumac opste narodne zelje i cjelokupne Skupstine, kada moli vladu kraljevine Srbije da preduzme hitne mjere da se ova odluka u djelo provede”. Time je zavrsena nelegalna Podgoricka skupstina, cije odluke nije priznala ni jedna od velikih sila.

1924 – Umro je Dakomo Pucini, najznacajniji italijanski operski kompozitor poslije Verdija. Prve casove klavira pohadao je kod mjesnog svestenika. Za muzicki poziv zainteresovao se nakon sto je u Pizi cuo Verdijevu operu. Studirao je na Konzervatoriju u Milanu. Operom “Boemi” dao je prototip italijanske opere lirsko-sentimentalnog, gradanskog karaktera s kraja XIX vijeka. Poznate opere: “Toska”, “Madam Baterflaj”, “Turandot”, “Manon Lesko”. Komponovaoje i koncertne kompozicije.

1932 – U Kotoru je izasao prvi broj lista za privredna i prosvjetna pitanja <>. Urednik je bio Dusan J. Sekulovic, a vlasnik Anton B. Bartulovic. List u kome su tekstovi stampani latinicom i cirilicom izlazio je do 29. marta 1941.

1941 – Na brdu Kadinjaca kod Uzica u Drugom svjetskom ratu izginuo je Radnicki bataljon stiteci glavninu partizanskih snaga. Njemacke jedinice, uz podrsku avijacije, presle su Kadinjacu tek poslije pogibije 180 partizana s komandantom Dusanom Jerkovicem. Bio je to kraj Uzicke Republike, osnovane krajem septembra 1941, prve slobodne teritorije u okupiranoj Evropi.

1943 – Na drugom zasjedanju Antifasistickog vijeca narodnog oslobodenja Jugoslavije u Jajcu, to Vijece konstituisano je kao vrhovno zakonodavno i izvrsno predstavnicko tijelo i ustanovljen je Nacionalni komitet oslobodenja Jugoslavije. Donijeta je odluka o federativnom uredenju drzave, a kraljevskoj vladi u izbjeglistvu zabranjen je povratak u zemlju. Osnivanjem Zemaljskog antifasistickog vijeca narodnog oslobodenja Crne Gore i Boke, sredinom novembra i Odlukama AVNOJ- a, Crnoj Gori je vracen dio drzavnog suvereniteta, koji joj je oduzet odlukama nelegitimne Podgoricke skupstine.

1945 – Ustavotvorna skupstina u Beogradu ukinula je monarhiju, lisavajuci dinastiju Karadordevica svih prava u zemlji i proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju.

1947 – Na inicijativu grupe podgorickih atleticara osnovan je Atletski klub <>, za cijeg je prvog predsjednika izabran Miso Grbic, a za sekretara Momo Vujovic. Pored Vujovica, treneri su bili Savo Bozaric i Vesko Sekulic. AK <> dao je niz vrsnih atleticara, visestrukih drzavnih reprezentativaca, sampiona drzave i Balkana i ucesnika olimpijskih igara, kao i evropskih i svjetskih prvenstava: Velisu Mugosu, Mirka i Dusana Vujacica, Vlada Ivanovica, Voja Vracara i mnoge druge. U dugoj i bogatoj istoriji, atleticari “Buducnosti”osvojili su preko 750 medalja na republickim i 150 medalja na prvenstvima Jugoslavije.

1947 – Generalna skupstina UN izglasala je podjelu Palestine na jevrejski i arapski dio, s Jerusalimom pod kontrolom svjetske organizacije, sto je 1948. omogucilo stvaranje drzave Izrael.

1991 – Komisija za arbitrazu Mirovne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija) objavila je rezultate medunarodne arbitraze prema kojima se SFR Jugoslavija “nalazi u procesu nestajanja”, te da su sve republike bivse federacije njeni sukcesori.

1996 – Medunarodni sud za ratne zlocine u Hagu osudio je na deset godina zatvora bosanskog Hrvata Drazena Erdemovica, koji je priznao da je ucestvovao u masovnoj likvidaciji bosanskih Muslimana u Srebrenici u julu 1995. To je bila prva presuda za ratni zlocin jednog medunarodnog suda poslije Nirnberskog i Tokijskog procesa.

1998 – U Beogradu je, u 66. godini, umro Zivojin Pavlovic, jedan od najznacajnijih srpskih filmskih reditelja i knjizevnika “nove srpske proze”. Filmom se amaterski bavio od 1959, a profesionalno od 1962. Njegov film “Dezerter” (1992), prvo je filmsko djelo koje govori o tragediji rata na prostoru bivse SFR Jugoslavije. Od ostalih filmova najpoznatiji su “Kad budem mrtav i beo” i “Zadah tela”.

2002 – U Podgorici je umro Petar Tomas, doajen crnogorskog glumista, svojevremeno prvak Crnogorskog narodnog pozorista. Tomas je roden1929. u Kotoru, gdje je i zapoceo glumacku karijeru, a specijalizirao u Poljskoj. Pamti se po brojnim ulogama, posebno kao Ivo u “Ekvinociju”, Pomet u “Dundu Maroju”, Ivan u “Braci Karamazovima”, Teodosije Mrkojevic u “Scepanu Malom”, Vladika Danilo u “Gorskom vijencu”, Jason u “Medeji”, Don Jure u “Gloriji”. Za glumacki rad dobio je brojna pozorisna i drustvena priznanja.

2006 – Na Samitu NATO-a u Rigi, Crna Gora je pozvana u Partnerstvo za mir, sto je prvi korak ka punopravnom clanstvu u najmocnijem svjetskom vojnom savezu. Za razliku od Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su istovremeno pozvane u Partnerstvo za mir uz uslov da izvrse obaveze prema Hagu, Crna Gora je pozvana bez uslovljavanja.

2008 – U Kopenhagenu je u 90. godini umro poznati danski arhitekta Jern Ucon, poznat kao projektant operske zgrade u Sidneju, jedne od najreprezentativnijih gradevina u svijetu.

2010 – U Moskvi je, u 74. godini, umrla poznata ruska pjesnikinja Bela Ahmadulina. Autorka je vise od trideset knjiga poezije, a prvu zbirku ,,Struna” objavila je 1962.

2012 – Generalna skupstina Ujedinjenih nacija podrzala je rezoluciju kojom je posmatracki status Palestinske uprave unaprijeden iz “entiteta” u “drzavu neclanicu”, cime je posredno priznata palestinska drzava. Protivnici izglasavanja rezolucije su ocijenili da bi palestinska drzava trebalo da nastane kao rezultat pregovora, kao sto predvidaju mirovni sporazumi iz Osla, na osnovu kojih je uspostavljena Palestinska uprava. Crna Gora je na zasjedanju bila uzdrzana sto, kako je obrazlozeno iz Ministarstva vanjskih poslova, “nije znacilo neutralnost, vec duboko uvjerenje da svako pitanje iz viseslojnog izraelsko-palestinskog i bliskoistocnog mirovnog pokreta treba da se rjesava u duhu sporazumijevanja, a ne prouzrokovanja novih razlika i podjela”.

2012 – Bivsi komandant Oslobodilace vojske Kosova (OVK) Ramus Haradinaj, koji je kratko bio i ministar u kosovskoj Vladi, drugi put je osloboden optuzbi za ratne zlocine. Haradinajevo oslobadanje pozdravljeno je vatrometom na Kosovu, a u Srbiji je izazvalo gnjev. Haradinaj je bio optuzen sa svoja dva saradnika za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, krsenje zakona i obicaja ratovanja u improvizovanom zarobljenickom logoru OVK u selu Jablanica kod Decana.

Na danasnji dan dogodilo se i sljedece:

1918 – Na Cetinju je izasao prvi broj politickog lista <>. List je uredivao redakcijski odbor, a direktor je bio Aleksandar Matanovic. Prve godine izaslo je sedam brojeva, a druge samo jedan, i to na francuskom jeziku, u cast dolaska francuskog generala Franse D’eparea.

2005 – Vatikan je donio odluku da homoseksualci ne mogu biti svjestenici, kao ni muskarci s duboko ukorijenjenim homoseksualnim tendencijama, niti oni koji podrzavaju gej kulturu.

2011 – Doktor Majkla Dzeksona, Konrad Marej, osuden je na cetiri godine zatvora za ubistvo pop zvijezde iz nehata. Dzekson, koji je postao poznat krajem 60-ih i 70-ih kao clan grupe ,,Dzekson fajv”, a kasnije imao blistavu solo karijeru, preminuo je od predoziranja ljekovima u julu 2009, prije svega od anestetika ,,propofol”. Taj lijek Dzeksonu je prepisao i davao doktor Konrad Marej.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

 • Mandić posjetio mauzolej posvećen Muhamedu V
  on 17/07/2024 at 17:20

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je tokom zvanične posjete Kraljevini Maroko mauzolej posvećen Muhamedu V, kralju tokom čije vladavine je uspostavljena moderna i suverena država Maroko.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.

 • Vlada danas predstavlja "Evropa sad 2"
  on 18/07/2024 at 05:40

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstaviće danas u 12 sati program "Evropa sad 2". Prenos pres konferencije obezbijeđen je na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG1).

 • Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU
  on 17/07/2024 at 18:45

  Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.