TRI GODINE RADA VLADE

Vlada premijera Duska Markovica zapocela je mandat na danasnji dan prije tri godine.

U protekle tri godine, kako ocjenjuju iz Vlade, ojacana je stabilnost javnih finansija i podstaknut ekonomski rast koji je u 2017. bio 4,7 odsto, a u 2018. godini 5,1 odsto ili u prosjeku 4,9 procenata.

Rast ekonomije je nastavljen i u ovoj godini, ali sa nizim stopama – prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu je bio 3,2 odsto.

Plate, medutim, ne prate tempo rasta BDP, jer se u posljednje tri godine prosjek krece izmedu 511 i 512 eura. Podaci Vlade pokazuju da je u tri godine otvoreno 30 hiljada novih radnih mjesta, investicije se povecavaju, podmorski kabl sa Italijom je pusten u rad, u zavrsnu fazu ulazi izgradnja prioritetne dionice auto-puta Smokovac – Matesevo, da se plate, penzije i socijalna davanja redovno izmiruju, da je donijeta odluka da se povecaju zarade u prosvjeti i zdravstvu…

Pojacana je i borba protiv sive ekonomije, a najveci rezultat se ocekuje uvodenjem elektronske fiskalizacije, koja je planirana od januara naredne godine, ali se vec pominje da bi mogla biti pomjerena za koji mjesec da bi se teren potpuno pripremio.

Drzavna kasa u posljednje tri godine raste – za narednu godinu je veca od tekuce za blizu 300 miliona, povecavaju se prihodi kojima se pokrivaju rashodi, odnosno ne zaduzuje se vise za tekucu potrosnju. Kapitalni budzeti su, kako kazu u Vladi, na istorijskom nivou – za narednu godinu je koncipiran na 230 miliona eura. Od januara naredne godine bice ukinut i krizni porez, uveden 2013, koji je bio 11 odsto na bruto zarade iznad 720 eura. Vlada je sa socijalnim partnerrima odlucila i da poveca minimalnu zaradu sa 193 na 222 eura.

Potvrda

Iz Vlade podsjecaju da njihovu politiku potvrduju medunarodne monetarne institucije i investitori, sto se potvrdilo i prilikom emitovanja drzavnih obveznica na medunarodnom trzistu za kojima je bilo znatno vece interesovanje od ponudenog. Kljucna njihova primjedba je da Crna Gora ima visok javni dug i da ga treba smanjivati, kao i da drzavni aparat treba smanjiti.

Vlada je u taj posao i krenula kroz optimizaciju javne uprave ponudivsi sporazumni raskid radnog odnosa uz otpremnine i zabranu ponovnog zaposljavanja u drzavnoj administraciji u narednih pet godina onih koji sporazumno odu.

Premijer Dusko Markovic je nedavno svom kabinetu dao peticu za rezultate u tri godine i porucio: ,,Nadite drugi primjer osim Malte, mozda Islanda, da u Evropi ima takvu stopu rasta kao Crna Gora”. Podsjetio je da je on u EU ispod dva odsto. On je, medutim, i dodao da bez obzira na visoku ocjenu, ima prostora za jos bolji rad. Odgovorio je i na problem s kojim se suocava i Crna Gora, a to je odlazak mladih i strucnih kadrova, kazavsi da Vlada nece zaliti ni novca ni truda da ih zadrzi i najavio rjesavanje stambenih potreba najboljim studentima i strucnjacima.

Opozicija

Premijerovu ocjenu rada Vlade i rezultata ne dijele u opoziciji. Kljucna zamjerka je da gradani ne osjecaju rast ekonomije. Opozicionari pitaju zasto ne rastu zarade srazmjerno povecanju BDP.

“Vlada nam stalno govori kako je rast ekonomije posljednjih godina najveci u regionu. Ali, nekim cudom, gradani taj rast ne osjecaju. Prema zvanicnim podacima, realna zarada je manja u odnosu na prethodnu godinu. Kako to da se rast ekonomije u Crnoj Gori ne odrazava na rast zivotnog standarda stanovnista za razliku od drugih zemalja”, uporno pitaju iz SDP i traze da se zarade, osim prosvjeti i zdravstvu, povecaju policiji i vojsci.

Zahtijevaju i da se dodatno poveca minimalna zarada, smanji opterecenje rada, za koje tvrde da je najvece u regionu. Predlazu da se doprinosi sa 64 do 65 svedu na 52 do 55 centi za euro i da se uvede neoporezivi dio zarade. Opozicionari smatraju da je posljednji trenutak da Vlada smanji opterecenja i napravi mapu puta u narednih pet godina. Iz opozicionih redova prema Vladi upucuju i zahtjeve da se smanje akcize, narocito na gorivo…

Iz Vlade objasnjavaju da se o svemu tome ozbiljno razmislja uz ocjenu da se ni u sta od toga ne moze uci bez detaljne analize da se ne bi napravila steta, odnosno doslo do problema u isplati plata, penzija, socijalnih davanja. Ne iskljucuju, medutim, mogucnost da neki od tih zahtjeva budu uvazeni kad se steknu uslovi.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

 • Za šest mjeseci usvojen veliki broj dokumenata koji Crnu Goru približavaju EU
  on 18/07/2024 at 10:45

  Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na današnjoj sjednici Vlade. Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je kazala da se na taj način ispunjavaju mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja, ali što je još važnije, postepeno uvode evropski standardi i unapređuje kvalitet života građana.

 • "Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nijesu bili populizam dok je ubjeđivao građane u njihovu održivost"
  on 18/07/2024 at 10:39

  Predsjedniku države Jakovu Milatoviću Evropa Sad 1 i 2 nisu bili populizam kada je ubjeđivao građane u njihovu održivost, saopštili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

 • Ambasador Nizozemske: Crnoj Gori je mjesto u EU
  on 18/07/2024 at 10:20

  Nerezidentni ambasador Nizozemske u Crnoj Gori Joust Reintjes je kazao da je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji i da Nizozemska pruža tehničku i političku podršku Crnoj Gori od samog početka.

 • Milatović i Mišel kopredsjedavajući panela o demokratiji
  on 18/07/2024 at 09:32

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović će zajedno sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, biti kopredsjedavajući okruglog stola “Odbrana i osiguravanje demokratije” na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem"
  on 18/07/2024 at 08:23

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je na društvenoj mreži X da Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgrađivan penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti.

 • Milatović danas na samitu Evropske političke zajednice
  on 18/07/2024 at 06:54

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović učestvovaće danas na samitu Evropske političke zajednice, koji se održava u palati Blenhaim, rodnoj kući Vinstona Čerčila, pored Londona.

 • "Dogovorom spasiti Budvu od političke destabilizacije"
  on 18/07/2024 at 06:19

  Stranke u Budvi i dalje pokušavaju da dođu do broja od 17 odbornika koliko je potrebno za formiranje vlasti. Liste "Budva Naš Grad" Nikole Jovanovića, "Čist izbor" koju predvodi SDP i "Drugačije" na čijem je čelu URA, uputile su ponudu Demokratama i Evropi Sad da zajedno konstituišu većinu.

 • O razrješenju Kovačevića danas na sjednici SO Nikšić
  on 18/07/2024 at 06:10

  Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković zakazao je za danas sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića.

 • Leković: Nema više tender miljenika
  on 17/07/2024 at 18:32

  Novi menadžment MUP-a je obezbijedio nova patrolna vozila, kroz pošten tender, za potrebe Uprave policije i nema više tender miljenika već jednakog odnosa prema svima, poručio je poslanik Demokrata Momčilo Leković.

 • Mandić posjetio mauzolej posvećen Muhamedu V
  on 17/07/2024 at 17:20

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obišao je tokom zvanične posjete Kraljevini Maroko mauzolej posvećen Muhamedu V, kralju tokom čije vladavine je uspostavljena moderna i suverena država Maroko.

 • "Umanjenje doprinosa za penzije imaće razarajuće posledice"
  on 18/07/2024 at 10:16

  Stvari postaju ozbiljne i opasne - umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije Crne Gore, saopštio je poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

 • Za dva i po mjeseca izrečene kazne u iznosu od 928.500 eura
  on 18/07/2024 at 10:00

  Od 1. maja do 16. jula ove godine poreski inspektori izvršili su 1.489 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod 201 poreskog obveznika, saopšteno je iz Poreske uprave (PU). Po tom osnovu, kako su kazali, izdato je 275 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 928.500 eura.

 • "Spajić doprinio unapređenju standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije"
  on 18/07/2024 at 08:19

  Nekadašnji ministar finansija i aktuelni premijer, Milojko Spajić, je doprinio unapređenju životnog standarda višestruko više od onih koji su vladali tri decenije, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad (PES), Boris Pejović.

 • Vlada uspješno upravljala dugom, preko 850 miliona stranih investicija
  on 18/07/2024 at 05:50

  Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), direktne strane investicije tokom prošle godine iznosile su 856,9 miliona eura. U izvještaju o Investicionoj klimi koji je juče objavio Stejt Department, naglašava se da vlada efikasno upravljala javnim dugom.

 • Vlada danas predstavlja "Evropa sad 2"
  on 18/07/2024 at 05:40

  Predstavnici Vlade Crne Gore predstaviće danas u 12 sati program "Evropa sad 2". Prenos pres konferencije obezbijeđen je na Prvom programu Televizije Crne Gore (TVCG1).

 • Prepoznat doprinos CBCG približavanju Crne Gore EU
  on 17/07/2024 at 18:45

  Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji (EU), poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

 • Karta od Bara do Ankone od 90 do 285 eura
  on 17/07/2024 at 16:31

  Brod AF Mia uspješno je uplovio u barsku luku i od sada će dva puta sedmično ploviti od Ankone do Bara, saopšteno je iz danas iz Vlade Crne Gore. Kako se navodi na sajtu "Barske plovidbe", cijene karata kreću se od 90 do 285 eura po putniku.

 • Pejović: Uskoro program Evropa sad 2
  on 17/07/2024 at 15:05

  Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o izmjenama Zakona u radu i Zakona o putevima. Tokom rasprave poslanik PES-a Boris Pejović najavio je uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2.

 • Usvojen strateški plan razvoja Tivta do 2029.
  on 17/07/2024 at 13:41

  Na 18. redovnom zasijedanju Skupštine opštine Tivat, većinom odborničkih glasova usvojen je Strateški plan razvoja opštine Tivat do 2029. godine, saopšteno je Opštine Tivat.

 • Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF
  on 17/07/2024 at 13:26

  Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.